του Φώτη Τριάρχη
Στα άκρα φτάνει ο «πόλεμος» κυβέρνησης – πιστωτών λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.
Όλα δείχνουν ότι καμία πλευρά δεν κάνει πίσω με άδηλο ακόμη το τελικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα σήκωσε τα (πολλά) γάντια που πέταξαν οι πιστωτές και δηλώνει ότι δεν ανέχεται εκβιασμούς.
Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν ανέχεται εκβιασμούς, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρίχνει στο τραπέζι την αποφυγή ενός ανεπιθύμητου Grexit με λύση… τύπου ΚύπρουΕνδεικτικό του ψυχροπολεμικού κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι οι απειλές από τους εταίρους, έφτασαν μέχρι του σημείου να παρέμβει η Κομισιόν, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση απάντησε άμεσα: Κατέθεσε το ν/σ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ζητά μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν στον εκβιασμό, υπερψηφίζοντας στη Βουλή.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το κυβερνών κόμμα αναγκάστηκε να τονίσει πολλές φορές, τη φράση ότι δεν εκβιάζεται. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο, στελέχη της παράταξης συνεχίζουν να μιλούν για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω της πιστωτικής ασφυξίας, ώστε να οδηγηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Το Grexit που δεν θέλει κανείς και η λύση… τύπου Κύπρου
Ολα θα κριθούν από τις υποχωρήσεις που θα κάνουν αμφότερες οι πλευρές, ενώ το ενδεχόμενο Grexit μοιάζει να το «ξορκίζουν» όλοι, παρά τους δημόσιους λεονταρισμούς μερίδας Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι εκβιασμοί ξεκίνησαν από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά για λύση, τύπου Κύπρου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα ότι και στην Κύπρο, δηλαδή έλεγχος στη ροή κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί το GrexitΣε δηλώσεις του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα ότι και στην Κύπρο, δηλαδή έλεγχος στη ροή κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit. Αυτό, στην περίπτωση που τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.
«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις οι οποίοι δεν ταιριάζουν στον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» ήταν η απάντηση του Μαξίμου.
Κοστέλο: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση»
Ο πιο ηχηρός και άμεσος εκβιασμός ήρθε από τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους θεσμούς, Ντεκλάν Κοστέλο: Ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην επιστολή του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν μπλοκάρει το ν/σ, θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, η οποία δεν θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» το μήνυμα της Αθήνας προς τις ΒρυξέλλεςΗ κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και πάλι: Όχι μόνο κατέθεσε το νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Τρίτης, αλλά ζήτησε, μάλιστα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν, ώστε να αντισταθούν στον εκβιασμό που επιχειρείται, υπογραμμίζοντας πως «αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;».
Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι πρόκειται για «άτοπες αιτιάσεις» θεωρώντας πως «δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου»
Στο θέμα παρενέβη και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται» είπε με έμφαση.
Το αυστηρό μήνυμα Μέρκελ-Σόιμπλε
Είχε προηγηθεί αυστηρό μήνυμα της Καγκελαρίου της Γερμανίας προς την Αθήνα. Η Άνγκελα Μέρκελ λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο Βερολίνο σε στελέχη του κόμματός της, χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συζητήσεις στην Ευρωζώνη αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Δευτέρα «δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την αξιολόγηση της Αθήνας από τους θεσμούς».
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ακόμη πιο καυστικός, δηλώνοντας πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν». Μάλιστα ειρωνεύτηκε, λέγοντας ότι δεν περιμένει πως η Αθήνα θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση να επιβάλει υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές.
«Ακόμη και μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα κρατήσει αυτήν την υπόσχεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε, επίσης, την άποψή του ότι ο λόγος για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι η χώρα ζούσε στο παρελθόν πέρα από τις δυνατότητές της.