Στα 65 έτη παραμένει το όριο συνταξιοδότησης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, ενόψει της παρουσίασης του εργασιακού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τα σημεία του νομοσχεδίου, όπως συμφωνήθηκε με την «Τρόικα» ΕΕ-ΚΕΤ-ΔΝΤ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«- Διατηρήται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
  – Διατηρείται τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης
  – Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσων θα έβγαιναν από την εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018
  – Δεν άλλαξε το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης
  – Υπήρξαν μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία κατά το τέλος του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων»

Σχετικά με το θέμα του κύματος αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε:

«Όσοι εργαζόμενοι (από τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και το Δημόσιο) παραιτήθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την παραίτησή τους, ενώ ταυτόχρονα, θα επιβεβαιώνεται ότι όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διατηρούνται όποτε και αν βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η σύνδεση του χρόνου εργασίας με το προσδόκιμο ζωής θα μπει σε εφαρμογή μετά το 2020 και είναι τέσσερις μήνες αύξηση ή μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας για κάθε ένα έτος αύξησης ή μείωσης του προσδόκιμου ζωής.

Οι κρατήσεις για το ΛΑΦΚΑ θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Αντίδραση ΝΔ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κριτική στον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, άσκησε με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων. Κατάφερε να ανατρέψει θεμελιώδη Εργασιακά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα. Κατάφερε να κάνει την κοινωνία να ζει σε έναν εφιάλτη αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον. Κατάφερε να γίνει αντιληπτό σε όλους τους Έλληνες το επικοινωνιακό παιχνίδι της παραπλάνησης, που αρχικά κινδυνολογεί και ύστερα θριαμβολογεί. Ένα πράγμα, όμως, δεν καταφέρατε, κύριε Υπουργέ, εσείς και η Κυβέρνησή σας: “να μας πείσετε”!»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης