Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» με δημοσίευμά του τάσσεται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, καθώς όπως τονίζει αυτό είναι αφενός ηθικά και πολιτικά σωστό, αφετέρου θα αφαιρέσει επιχειρήματα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ως αποζημιώσεις όμως εννοεί την καταβολή χρημάτων σε θύματα των σφαγών των Ναζί και σε καμία περίπτωση το σύνολο των οφειλών που διεκδικεί η Ελλάδα.
«Μια τέτοια κίνηση θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν»
Αν και ο David Böcking, που υπογράφει το άρθρο, σπεύδει να συμπληρώσει ότι μια τέτοια κίνηση «θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν», είναι η πρώτη φορά που γερμανικό μέσο -και μάλιστα από τα πλέον προβεβλημένα- τάσσεται υπέρ της αποπληρωμής μέρους των γερμανικών αποζημιώσεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού, η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί με κατάσχεση γερμανικών ιδιοκτησιών στο ελληνικό έδαφος, αν και παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει στο παρελθόν στα διεθνή δικαστήρια. Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι η απαραίτητη αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Αυτό δεν είναι τίμιο, λέει ο αρθρογράφος, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΕΕ.
«Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές, να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις»Αλλά η γερμανική κυβέρνηση ευνοεί την κριτική αν αναφέρεται στο θέμα αυτό με τη λογική ότι «έχει τελειώσει». Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές, να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις. Έτσι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση γλίτωσε την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί.
Επιπλέον η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί, βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα αλλά και γιατί κάποιες στιγμές η πολιτική ή οικονομική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε όταν οι γερμανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους.
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ είχε αναγνωρίσει αυτή την ηθική υποχρέωση, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2014. Σε οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζει ο συντάκτης, η καταβολή των αποζημιώσεων είναι οικονομικά εφικτή για τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο, καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Και πολιτικά η αποζημίωση θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα: ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της πολύ μικρότερης Ελλάδας – όχι λόγω πίεσης, αλλά λόγω καταδίκης.
Με μια απόφασή της για καταβολή αποζημίωσης, η Γερμανία θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν της. Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, η οποία τώρα παίρνει ακόμα και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα, θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.