Με νέο του άρθρο, το περιοδικό Spiegel επιχειρεί να «μεταφράσει» την αυστηρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα και την επιμονή του στο Grexit.

Ο Σόιμπλε, αναφέρει το περιοδικό καθοδηγείται από το την οργή του έναντι της πολιτικής της Ελλάδας. Το Spiegel αναφέρεται στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα, και στη δόση που δεν αποπλήρωσε στο ΔΝΤ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αφήνει το πρόγραμμα να εκπνεύσει, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για εκβιασμούς.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ακόμη και μετά το δημοψήφισμα οι Έλληνες έκαναν δύο υποχωρήσεις: Απέσυραν αφενός τον αμφιλεγόμενο υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και αφετέρου πρότειναν λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο διαφέρει από την πρόταση των δανειστών ως προς την εισήγηση για ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε όλα αυτά τα «μεταφράζει» ως εξής, συνεχίζει το Spiegel: Η ελληνική πλευρά προχώρησε πάλι σε ασαφείς προτάσεις, όπως έγινε με τον Βαρουφάκη.

«Αυτό θίγει τη ματαιοδοξία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Κι αυτό γιατί, με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε είχε βρει για πρώτη φορά έναν αντίπαλο, ο οποίος έκανε δημόσια κριτική στη γερμανική φιλοσοφία λιτότητας, όπως αυτή εκφραζόταν ήδη και σε άλλες χώρες. Ο Σόιμπλε, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε τιμηθεί ως ‘μεγάλος Ευρωπαίος’, είδε τον Βαρουφάκη να τον χαρακτηρίζει ως εκπρόσωπο μιας ιδέας για ‘ευρωζώνης της πειθαρχίας’ κι είδε επίσης την εικόνα του να μετατρέπεται σε κακό μπαμπούλα στην Αθήνα. Περισσότερο από όλα ίσως τον νευρίασε τελευταία, ότι ο Βαρουφάκης κατηγόρησε δίχως αναστολές τους πιστωτές για τρομοκρατία» συνεχίζει το Spiegel.

Σε όλα αυτά, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανταποκρίνεται με το δικό του, δοκιμασμένο όπλο, τον σαρκασμό: «Σε ένα συνέδριο της Bundesbank είπε, πως για την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή με το Πουέρτο Ρίκο και να υιοθετήσει το δολάριο. Το βράδυ της Παρασκευής είπε επίσης σαρκαστικά, ότι η μεταστροφή της Αθήνας μετά το δημοψήφισμα είναι «πολύ πειστική για τους απλούς πολίτες της Ευρώπης» τονίζει το περιοδικό.

«Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη αλλαγή ύφους. Παρά τις ειρωνείες για τον Έλληνα ομόλογό του ο Σόιμπλε μιλούσε ως τώρα σχεδόν πάντα με σεβασμό έναντι των Ελλήνων πολιτών και των δεινών που έχουν υποστεί λόγω της κρίσης. Η δημόσια εικοτολογία περί του Grexit ήταν ένα ταμπού – κι αυτό το τηρούσε και ο Σόιμπλε» σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

Η στάση του πηγάζει από «την συναίσθησή του ότι πλέον απολαμβάνει μεγαλύτερη στήριξη από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Μέλη του CDU/CSU επαναστατούν ενάντια στην ιδέα νέας ελληνικής βοήθειας. Στην συνεδρία του κόμματος για την Οικονομία, ο Σόιμπλε έλαβε μεγάλο και διαρκές χειροκρότημα για τη στάση του».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει και τη στήριξη που λαμβάνει από τον Φινλανδό ομόλογό του ο οποίος μεταξύ άλλων εικάζει πως «δεν θα είναι και τόσο άσχημο, όπως και μία πιθανή αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανία από την Ε.Ε… Και οι δύο πολιτικοί όμως δε φημίζονται για τη διπλωματική τους δεινότητα», καταλήγει.