«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και στα εργασιακά.
Πάντως, ο Σόιμπλε τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», τόνισε. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».
Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες
Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε χθες επιτρέποντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για την περιορισμό των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Κι αυτό γιατί η εφαρμογή του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει πως στο τέλος του προγράμματος το Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι στη δημοσιονομική θέση να βγει στις αγορές, είτε επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων είτε οι απαισιόδοξες του ΔΝΤ. Επιπλέον, στην περίπτωση που επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα της μείωσης της φορολογίας. Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως εφόσον το νέο πακέτο εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα το σύνολο των 86 δισ. που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα και επομένως αποκλείεται η παράτασή του ή ένα νέο πρόγραμμα.
Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλά και του καθορισμού των αντισταθμιστικών μέτρων.
Ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες θεωρείται περισσότερο πιθανό να επιτευχθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.