Επίσκεψη στη Μόσχα με επίκεντρο τα θέματα Πολιτικής Προστασίας είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης μίλησε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος όχι μόνο στη συνεργασία μεταξύ των δυο υπουργείων αλλά και για τη στέρεη διαχρονική βάση των διμερών σχέσεων στο φόντο των εκδηλώσεων που θα γίνουν φέτος προς τιμήν των 190 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Ερ. Κύριε υπουργέ, επισκεφθήκατε το υπουργείο έκτακτων αναγκών της Ρωσίας που έχει μεγάλο κύρος, αν και συχνά βρίσκεται μπροστά στην αντιμετώπιση τραγικών καταστάσεων από όπου όμως έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία σε θέματα πολιτικής προστασίας. Τι αποκομίσατε από την επίσκεψη;

Απ. Από το έτος 2000, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας και αυτή βαθαίνει και προχωρά. Η παρουσία μου στη Μόσχα έγινε με αφορμή τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τον υπουργό κ. Πουτσκόφ, για σύσταση κοινής επιτροπής αντιμετώπισης συνεπειών καταστάσεων έκτακτου ανάγκης. Η αρχή για να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο παλιότερης επίσκεψης που είχε ο κ . Πουτσκόφ, πέρσι το Νοέμβριο, στην Αθήνα. Πράγματι, το ρωσικό αυτό υπουργείο αποτελεί μια ξεχωριστή δομή αρκετά συγκροτημένη και επαρκή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δικά μας δεδομένα, διαθέτει παρά πολλά σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει μεταξύ μας μια καλή συνεργασία που είχε επιβεβαιωθεί και σε προηγούμενα χρόνια με τις μεγάλες πυρκαγιές π.χ. στην Ηλεία κ.α. Θέσαμε ξανά τώρα το ζήτημα αυτό, σε ενδεχόμενη ανάγκη μας για εναέρια μέσα να υπάρξει μια τέτοια βοήθεια εκ μέρους της ρωσικής πλευράς. Συμφωνήσαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να προλαβαίνουμε, όσο είναι δυνατόν, καταστάσεις. Θα είναι τελικά προς όφελος των λαών αν ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που δεν γνωρίζουν σύνορα. Είπα στον κ. Πουτσκόφ ότι θα ήμασταν ευτυχείς αν η χώρα μας είχε κάποιες σχέσεις κανονικότητας με τη γείτονα μας Τουρκία, με την οποία θα μπορούσαμε, λόγω κοινών κλιματολογικών συνθηκών, να έχουμε κοινή αντιμετώπιση πυρκαγιών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επικράτησε ένα καλό κλίμα και η ανανέωση της θέλησης επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Σας θυμίζω ότι φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας με το νεοελληνικό κράτος. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει στην Αθήνα ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ με παρουσία περιφερειών από τις δυο χώρες, και το υπουργείο μας συμβάλλει τα μέγιστα στη διεξαγωγή του.

Ερ. Στα θέματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών οι Ρώσοι συνέβαλλαν όταν τους ζητήθηκε βοήθεια. Να αναμένουμε λοιπόν μια εμβάθυνση της βοήθειας αυτής; Άλλωστε είναι μαζί σας και ο γγ της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας…

Απ. Ναι, θεώρησα αναγκαίο να είναι μαζί μου ο κ. Καπάκης, άλλωστε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των συζητήσεων έγινε στο κέντρο επιχειρήσεων της ρωσικής πολιτικής προστασίας. Θέσαμε αυτό το θέμα της συνεργασίας, αν και θα σας έλεγα ότι τα εναέρια μέσα που διαθέτουν οι Ρώσοι για περιπτώσεις πυρόσβεσης, δασοπυρόσβεσης κ.ά. δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εκείνα που χρειάζονται για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους. Εννοώ τα πολύ μεγάλα ρωσικά αεροπλάνα … Αλλά τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία και μια αμεσότητα, σε περίπτωση που χρειαστούν, να συνδράμουν. Πράγματι, ανταποκρίθηκαν, έθεσαν την ανάγκη να υπάρχει μια από ευθείας επικοινωνία στην οποία και εμείς συμφωνήσαμε.

Ερ. Δράττομαι της ευκαιρίας, που αναφέρατε τα 190 χρόνια της σύναψης διπλωματικών σχέσεων, να πω και το γεγονός ότι ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήταν ο πρώην ΥΠΕΞ της τσαρικής Ρωσίας, Ιβάν Αντόνοβιτς Καποντίστρια, όπως αποκαλούνταν στη Ρωσία ο Ιωάννης Καποδίστριας, μια μεγάλη προσωπικότητα στην ελληνορωσική σχέση …

Απ. Αυτό είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ακριβώς τη σταθερή σχέση και την αντοχή της μέσα στο χρόνο. Μια σχέση που έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο και διαμορφώνει αυτές τις σταθερές που αναφέρατε και αποτελούν ένα ακατάλυτο δεσμό που, παρά τα συγκυριακά προβλήματα, διευκολύνει τη συνεργασία των δυο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ