Την ανάγκη για μια διεξοδική συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων, αλλά και για τις αιτίες που οδήγησαν την χώρα στην οικονομική κρίση και τα μνημόνια, όπως και για τις αντίστοιχες ευθύνες, επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Μέρα».
Η ΝΔ δεν θέλει την διεξαγωγή ντιμπέιτ είπε ο κ. Σκουρλέτης και εξήγησε: «Δεν το θέλει διότι αυτή η συζήτηση, πραγματικά μπορεί να φωτίσει εκείνες τις αθέατες πλευρές του προγράμματός της, τις οποίες επιμελώς προσπαθεί να αποσιωπήσει. Γι’ αυτό και έχει μια προεκλογική παρουσία με γενικόλογες αναφορές για “ευκαιρίες ανάπτυξης”, “ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας”, “φορολογικές ελαφρύνσεις”. Και όταν η συζήτηση φτάνει στο τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει βάσει των χαρακτηριστικών της χώρας, τι σημαίνει για το πώς βγαίνουμε στις αγορές, ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες, ποιο είναι το πρόγραμμά σας, από που θα γίνουν μειώσεις, από που θα καλυφθεί το κενό των μειώσεων, τι προτάσσετε, τι ιεραρχείτε; Τότε αρχίζουν και μασάνε τα λόγια τους».
Ακολούθως ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα τρία πράγματα που οφίλει να κάνει κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη: «Το πρώτο από όλα είναι να απαντήσει στο ερώτημα, ποιες ήταν οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πως φτάσαμε ως εκεί. Βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να απολογηθεί. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του 3 και του 4%. Τα δύο μεγάλα κόμματα που λειτούργησαν συμπληρωματικά τις προηγούμενες δεκαετίες, έθρεψαν τις παθογένειες που οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία, στην μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ο τόπος μεταπολεμικά. Για αυτά τα ζητήματα δεν έχουμε ακούσει συμπεράσματα. Δεν έχω ακούσει αυτοκριτική. Τι δεν θα κάνει η Νέα Δημοκρατία ή και το ΠΑΣΟΚ – μιας και όλοι ξεκινάμε από το σημείο μηδέν και μπορεί να βγει πρώτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ στις 7 Ιουλίου θεωρητικά – ξανά, από αυτά που έκανε και οδηγηθήκαμε στην καταστροφή;
»Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να συγκρίνουμε στα χρόνια των μνημονίων, το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπάρχει μια υπεροχή επί του συγκεκριμένου κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς, είτε αφορά την Υγεία είτε αφορά την Παιδεία, σε δύσκολες συνθήκες, είτε αφορά τα ζητήματα της προστασίας των εργαζομένων, είτε αφορά τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της διαχείρισής της. Στις προτεραιότητες εκείνης της ώρας, όταν προσπαθήσαμε να σώσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν στο “υπόγειο” και έπεφταν στην άβυσσο. Και το καταφέραμε.
»Kαι το τρίτο είναι, έχοντας πια σταθεροποιήσει την οικονομία, έχοντας μπει αδιαμφισβήτητα στον δρόμο της ανάπτυξης, να μιλήσουμε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας; Αυτό το, μικρό έστω, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται συνεχώς αυξανόμενο παραγόμενο προϊόν τα επόμενα χρόνια, πώς θα το μοιράσουμε; Ποιοι θα είναι οι κανόνες; Θέλουμε μια οικονομία όπου οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα είναι προς όφελος των μεγάλων της αγοράς, όπου “το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό;” Μιλάνε όλοι και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη. Για να δούμε λοιπόν, τι υποστήριξαν τα κόμματα αυτά όταν εμείς δίναμε τη μάχη έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συγκεκριμένα ζητήματα; Για τα θέματα, για παράδειγμα, της απελευθέρωσης της λειτουργίας των φαρμακείων. Για τα θέματα του πόσες Κυριακές θα ανοίγουν το χρόνο τα καταστήματα. Ποια πολιτική υποστήριζαν όταν ήταν στην κυβέρνηση σε σχέση με τη χωροθέτηση των Mall που τσακίζουν όπου πάνε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πηγαίνετε στη Λεωφόρο Κηφισίας. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπάρχουν τρία μεγαθήρια. “Κανιβαλίσαν” την αγορά στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια, στη Νέα Ιωνία. Και ήρθαμε εμείς και για πρώτη φορά αγγίξαμε ζητήματα για τους όρους μιας υγιούς λειτουργίας της αγοράς. Το κτηματολόγιο το αγγίξαμε εμείς, όταν τόσα χρόνια έτρωγαν μόνο τα λεφτά για το κτηματολόγιο. Οι δασικοί χάρτες πρέπει επιτέλους να γίνουν. Πρέπει να υπάρχουν χωροθετήσεις. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες σε αυτή τη χώρα. Και μετά να έρθουμε να μιλήσουμε για τα εμπόδια, όπως τα λέει ο κ. Μητσοτάκης στην επιχειρηματικότητα και εννοεί – προσέξτε – τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς…».