«Με εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, με συντροφικότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε πράγματι να καταστήσουμε το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ένα ιστορικό συνέδριο τομής και συνέχειας για την Αριστερά της εποχής μας», αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης σε άρθρο του υπό τον τίτλο “σκέψεις και επισημάνσεις μπροστά στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ”, στην “ΑΥΓΗ της Κυριακής”.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι το μοναδικό παράδειγμα που παρά την εφαρμογή ενός Μνημονίου κατόρθωσε όχι μόνο να σταθεί όρθιος, αλλά και να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως ο άλλος πόλος της πολιτικής σκηνής». «Δείξαμε στην πράξη πως είμαστε μια Αριστερά που έκανε συμμαχίες, υπερβάσεις, ανοίγματα, που αναλαμβάνει το ρίσκο της πράξης και δεν αρκείται μόνο στην περιγραφή και τη διαμαρτυρία», τονίζει.

Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έδειξε άλλο ύφος και ήθος, εκμεταλλεύτηκε ρωγμές στο ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου κυβέρνησε. «Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, από ένα σημείο και μετά να αποφύγει το κόστος της πολιτικής που ήταν εξαναγκασμένος να υλοποιεί». Προσθέτει ότι υπήρχαν δυνατότητες να τα κάνει καλύτερα, «αν ήμασταν πιο συλλογικοί στην οργάνωση της δουλειάς μας, αν ακούγαμε πιο πολύ τα μηνύματα της κοινωνίας, αν σε πεδία που ήταν προνομιακά για μας δεν βάζαμε αυτογκόλ».

Τονίζει πως «μια σοβαρή και σε βάθος αποτίμηση της αντιφατικής και πρωτόγνωρης εμπειρίας των τελευταίων ετών θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, να βγάλουμε συμπεράσματα, να είμαστε πιο πειστικοί από εδώ κι εμπρός αλλά και να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας με τμήματα της κοινωνίας που δυσπιστούν απέναντί μας».

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύτηκε με χιλιάδες πολίτες κατά κύριο λόγο της ευρύτερης Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, «που εγκατέλειψαν τις πολιτικές τους αναφορές και αναζήτησαν την πολιτική τους έκφραση μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτούς όλους καλούμε σήμερα να στηρίξουν με πιο δυναμικό τρόπο, μέσα από την ένταξή τους, την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μια συνάντηση στο όνομα και το έδαφος της Αριστεράς». «Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας απροσδιόριστης δημοκρατικής παράταξης», «μιλάμε για την Αριστερά της εποχής μας», σημειώνει. «Με ταυτότητα την υπεράσπιση και τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, τον αγώνα κατά των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με πρόγραμμα ανταγωνιστικό στον νεοφιλελευθερισμό και στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Σχολιάζει πως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται «με όρους προηγούμενων δεκαετιών ή να εργαλειοποιούνται οι πολιτικές καταγωγές με σκοπό τη διαμόρφωση άχαρων μηχανισμών».

Τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να απαξιώνεται σκόπιμα από διάφορους “προοδευτικούς” τιμητές που θεωρούν πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια» και ότι πολύ περισσότερο «δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι».