Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, αναμένεται να φτάσει στο Μαξίμου στις 11:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ως προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο. Κυβερνητικές πηγές διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης με τις τελικές αποφάσεις πιθανόν να παραπέμπονται για ακόμη μία φορά για… αργότερα.

Αυτό τουλάχιστον «μαρτυρούν» οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία δύο 24ώρα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου την Τρίτη, όπου πέραν του γεγονότος ότι τα τρία στα τέσσερα ανοιχτά θέματα παρέμειναν ανοιχτά, προέκυψε νέο σημείο τριβής, όπως μεταδίδουν κυπριακά δημοσιεύματα.

Αναλυτικότερα, η κυπριακή πλευρά φέρεται να θέτει στο τραπέζι ακόμη ένα όρο ως προς τον επιμερισμό του κόστους, ανατρέποντας ουσιαστικά την αρχική συμφωνία για 63% η Κύπρος και 37% η Ελλάδα. Η νέα απαίτηση αφορά το σενάριο όπου το τελικό κόστος του έργου ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 1,94 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια τέτοια περίπτωση – σύμφωνα με τα κυπριακά δημοσιεύματα – η επιπλέον διαφορά του κόστους θα επιμεριστεί ισόποσα στις δύο χώρες, 50%-50%, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά τη μέχρι σήμερα αναλογία, που στηρίζεται στο σκεπτικό ότι αφού οι βασικοί ωφελούμενοι από το έργο είναι οι Κύπριοι καταναλωτές, αυτοί πρέπει να πληρώσουν και περισσότερο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απαίτηση δεν έχει συζητηθεί σε κάποια προηγούμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών, ενώ άρση της «φόρμουλας» του 63-37 έγινε δεκτή μόνο στο σενάριο εμπλοκής του έργου για λόγους ανωτέρας βίας, εξαιτίας του υπαρκτού γεωπολιτικού κινδύνου από τον τούρκικο παράγοντα.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου την περασμένη Τρίτη «οριακά» θεωρείται «μη απόφαση» καθώς, όπως υπογραμμίζουν, οι Κύπριοι φέρονται να μην έχουν λάβει καμία ρητή δέσμευση σχετικά με τα 125 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση του έργου κατά τα πρώτα πέντε χρόνια κατασκευής του καλωδίου. Το κείμενο της απόφασης του υπουργικού αναφέρει χαρακτηριστικά «μέχρι 125 εκατ. ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Ελλάδα, βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το έργο είναι αφενός να επιτευχθεί συμφωνία στις ρυθμιστικές εκκρεμότητες, αλλά και να προχωρήσει η Κύπρος στην καταβολή των 100 εκατομμυρίων ώστε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector».

«Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει και μεγάλο κόστος και, όπως αντιλαμβάνεστε, καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να παλεύει, να διεκδικεί για τον σωστό επιμερισμό του κόστους. Τι σημαίνει κόστος; Σημαίνει επιβάρυνση για το κάθε κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες», σχολίασε για το έργο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα της σημερινής συζήτησης Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», είχε αναφέρει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης