Σκηνικό πολιτικής σύγκρουσης με εκατέρωθεν πυρά αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο να ενημερωθεί το Σώμα για τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση.
Παρά το γεγονός ότι ενδοκυβερνητικά επικρατεί μια εικόνα στήριξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκρουση και διχασμός απόψεων στην ομάδα διαπραγμάτευσηςΟ κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα επιχειρήσει αφενός να καθησυχάσει όλους όσοι μιλούν για κρίση στην εξέλιξη των συζητήσεων με τους θεσμούς και αφετέρου να κερδίσει περισσότερους συμμάχους, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στους εταίρους μια εικόνα ταύτισης απόψεων και σύμπνοιας ως προς τη διαπραγματευτική τακτική.
Παρά το γεγονός ότι ενδοκυβερνητικά επικρατεί μια εικόνα στήριξης της διαπραγματευτικής πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκρουση και διχασμός απόψεων στην ομάδα διαπραγμάτευσης, με «αιχμή του δόρατος» τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση προς το Brussels Group.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του διαπραγματευτή κ. Χουλιαράκη και της Έλενας Παναρίτη, καθώς ο εν λόγω κατάλογος φέρεται πως συντάχθηκε απουσία του πρώτου, αφού την περασμένη εβδομάδα δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω ασθενείας.
Την ώρα που οι έριδες φαίνεται να προκαλούν σύγχυση στην ομαλή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, οι εταίροι εμφανίζονται να τηρούν σκληρή στάση, εμμένοντας πως ναι μεν το «χάσμα» για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων αρχίζει να γεφυρώνεται, υπάρχουν όμως ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση της λίστας.
Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται η «Wall Street Journal» τόνισαν ότι οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. «Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους» φέρονται να δηλώνουν οι εταίροι, οι οποίοι προσμένουν κάτι «πιο επαρκές» την τρέχουσα εβδομάδα.
Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός απέστειλε την Κυριακή στις Βρυξέλλες δύο στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να έχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι μεταρρυθμίσεις στο κυβερνητικό συμβούλιο
Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών στο Brussels Group.
Κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι το συμβούλιο επανεπιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση» και πλέον εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο Brussels Group θα έχει θετική κατάληξη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται και μια τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπου πάντως δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία έχει άμεση ανάγκη από «ζεστό» χρήμα, εν όψει και της επόμενης δόσης του δανείου που πρέπει να καταβάλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου.
Διαβάστε επίσης: