«Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε αυτό που λέω εδώ και πολύ καιρό και αυτό που φάνηκε από τις τροπολογίες των βουλευτών του, όταν συζητιόταν ο νόμος του κ. Σκουρλέτη, τη δυνατότητα να κάνει τετραπλές εκλογές» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Α’ Αθηνών, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση, η οποία πάρθηκε και δεν νομίζω ότι ευνοεί ούτε τη λειτουργία των εκλογών ούτε τη λειτουργία των θεσμών, γιατί δημιουργεί μια σύγχυση, κάτι που δεν είχαμε ξαναζήσει» τόνισε και συνέχισε: «Νομίζω πως ο Μάιος είναι ο βασικός στόχος, χωρίς να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο πιο γρήγορης αναμέτρησης, γιατί υπάρχουν ρευστές πολιτικές συνθήκες, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να γίνουν. Πάντως, είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Άνοιξε εδώ και πολύ καιρό ο κ. Τσίπρας την προεκλογική περίοδο, όταν ανακοίνωσε τι θα κάνει την επόμενη μέρα της εξόδου από το μνημόνιο και ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης. Και τώρα έχουμε τους δύο μονομάχους και την προεκλογική περίοδο της πόλωσης, που φαντάζομαι πως θα οδηγήσει σε πολύ άσχημο κλίμα στις εκλογές και θα ζήσουμε και αρκετούς μήνες κάτω απ’ αυτό το κλίμα, κάτι που δεν είναι καλό για τη χώρα».

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «στην ουσία εκτρέφει και την Ακροδεξιά στους κόλπους του κόμματός του και στις βασικές επιλογές του νεοφιλελεύθερος και ισχυρά αντικοινωνικός» και παρατήρησε: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε βάλει μονότονα τον στόχο ‘εκλογές τώρα’ από την επόμενη μέρα που εκλέχθηκε αυτή η κυβέρνηση. Η γνώμη μου είναι πως ήταν πολύ λάθος αυτή η άποψη. Έπρεπε να περάσει όλη αυτή η περίοδος, να εξελιχθεί και να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να γίνουν εκλογές. Στον μεγάλο του στόχο έκανε διάφορους συμβιβασμούς και στο εσωτερικό της παράταξής του δεν έχει κάνει αξιόλογες προτάσεις που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσφέρουν λύση στο σημερινό αδιέξοδο, συμπεριφέρεται σαν ο εκσυγχρονιστής, ο άνθρωπος της Κεντροδεξιάς, ενώ στην ουσία εκτρέφει στους κόλπους του και την Ακροδεξιά. Υπάρχει μια στάση που δεν βοηθάει να καταλάβει ο λαός, αν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, τι κυβέρνηση θα προκύψει και προς ποια κατεύθυνση. Στις βασικές του επιλογές παραμένει νεοφιλελεύθερος, ισχυρά αντικοινωνικός και αυτό είναι ένα προφίλ που καλλιέργησε πάρα πολλά χρόνια».

Για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με τις ακραίες εκφράσεις, διότι «δηλητηριάζουν» την πολιτική ζωή και θα οδηγήσουν σε μεγάλη πόλωση στην προεκλογική περίοδο.

Για τη φράση της κας Γεννηματά προς τον ΣΥΡΖΑ «να πάνε από εκεί που ήρθαν…», είπε ότι εννοούσε να επιστρέψει στο ποσοστό 4%, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την αναφορά του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «προδότες» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «φραστικές υπερβολές».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Η κα Γεννηματά ήταν πολύ αναλυτική σε ό,τι αφορά την πολιτική μας γραμμή. Εμείς δεν αναζητούμε καμία συμμαχία, θέλουμε να δημιουργήσουμε τον αυτόνομο πόλο μας, αυτόν που θα δώσει στους Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να ψηφίσουν κάτι έξω από την πόλωση, να ψηφίσουν την ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κα Γεννηματά είπε πως αν εμείς παίρναμε τη δεύτερη-τρίτη εντολή την επόμενη ημέρα, όποια αποφασίσει ο ελληνικός λαός, είναι φανερό ότι θα ζητήσουμε ευρύτερη συμμαχία πολιτικών δυνάμεων. Το είχαμε πάντα στην ατζέντα μας. Η εθνική συνεννόηση δεν εγκαταλείπεται, δεν είναι μια ρομαντική επιλογή, είναι μια επιλογή επιβίωσης για τη χώρα. Με αυτόν τον διχασμό που έχουμε δεν μπορεί να πάει πουθενά η Ελλάδα και ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τους συσχετισμούς ώστε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο».

Απέκλεισε τη συνεργασία με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν απέκλεισε μια πρόταση μετά τις εκλογές που θα απευθύνεται και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιες άλλες δυνάμεις έχουν μπει στη Βουλή και ανήκουν στο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό τόξο για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές και είπε πως το ερώτημα είναι πόσο ψηλά θα βρίσκεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ