Σαν βόμβα έπεσε στις ομάδες που διαχειρίζονταν τη διαδικασία του exit poll, λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής η πληροφορία ότι στο Λεκανοπέδιο γενικότερα και στην Α’ Αθήνας ειδικότερα, η αποχή έφτασε σε τερατώδη επίπεδα ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που υπολογίζονταν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα exit poll οι ειδικοί επί των δημοσκοπήσεων αντιλαμβάνονταν πως οι αριθμοί ακολουθούσαν μια δική τους λογική η οποία απορρέει από το γεγονός ότι οι πολίτες γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.
Γύρω στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής ήταν φανερό πια πως σε περιοχές που αποτελούν πολιτικά φέουδα της κυβερνώσας παράταξης όπως η Α’ Αθήνας, οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν να ψηφίσουν που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το εκλογικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε ή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το κόμμα που παραδοσιακά στηρίζει.
Σε πρώτη φάση το τίμημα το κατέβαλε ο Κώστας Μπακογιάννης και στις ευρωεκλογές το σύνολο του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, στις 20:10 το βράδυ της Κυριακής και λίγο πριν αρχίσει η κανονική ροή αποτελεσμάτων οι δημοσκόποι υποχρεώθηκαν σε μια νέα εκτίμηση επί του exit poll σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως στο τέλος της βραδιάς θα έβλεπε τον αριθμό 2 και όχι τον αριθμό 3 δίπλα από το ποσοστό της.
Την ίδια ώρα πτωτική τάση ακολουθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη που φλερτάρει πλέον σε ένα ποσοστό γύρω στο 16%. Από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να έχει τον αριθμό 2 μπροστά από το ποσοστό του κόμματός του όλες οι θεωρίες περί πρωθυπουργίας του και σαρωτικής πολιτικής νίκης του δεν θα μπορούσαν να ευσταθούν.
Καταδεικνύοντας μια σωρευτική επιτυχία της αντισυστημικής ψήφου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου Ελληνική Λύση, η υπερσυντηρητική ΝΙΚΗ αλλά και βεβαίως το ΚΚΕ είδαν τα ποσοστά τους να διογκώνονται ενώ ένα μεγάλο μέρος της διαμαρτυρόμενης ψήφου τελικά προσανατολίστηκε προς άλλα μικρότερα κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής, η Νέα Αριστερά, ασχέτως εάν τα κόμματα αυτά κατάφεραν όλα να πιάσουν το εκλογικό μέτρο.
Ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές αντιλαμβάνονταν και εξηγούσαν ακόμη και στα τηλεοπτικά πάνελ πως η Δευτέρα 10 Ιουνίου δεν θα είναι μια συνηθισμένη ημέρα όσον αφορά την λειτουργία του πολιτικού συστήματος όπως το ξέρουμε. Είναι προφανές πως παρά τον καύσωνα ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στους βασικούς μοχλούς του πολιτικού συστήματος. Αυτά ως προς την εγχώρια πολιτική κατάσταση διότι μία νέα πραγματικότητα ανέτειλε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς επελαύνουν στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς στίβους την ώρα που οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις είτε καταδικάζονται σε ρόλο παρατηρητή είτε υποχρεούνται να αναπροσανατολίσουν τις συμμαχίες τους. Όλα αυτά την ώρα που δύο πολεμικές συγκρούσεις συνθλίβουν τις δυνατότητες οικονομικής και πολιτικής αυτονόμησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Με ενσωματωμένο το 97,5% της επικράτειας το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,04% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,94% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,85%, που είναι αυξημένο κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,43%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που σύμφωνα με την Singular Logic μπορεί τελικά να γίνουν 3.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,28% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.
Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία ωστόσο η Singular Logic στην εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα, εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες 1,43% και ο Κόσμος 1,06%.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 40,95% που σημαίνει ότι η αποχή αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 60%.
Η τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών
Και προς επικύρωση όσων αναφέρθηκαν παραπάνω στις 21:15 το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η τελική ασφαλής εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ άγγιζε ένα ποσοστό περίπου 28%. Η σειρά των κομμάτων σύμφωνα με την παραπάνω εκτίμηση έχει ως εξής:
ΝΔ: 28,6% (7 έδρες)
ΣΥΡΙΖΑ: 14,7% (4 έδρες)
ΠΑΣΟΚ: 12,9% (3 έδρες)
Ελληνική Λύση: 9,5% (2 έδρες)
ΚΚΕ: 9,3% (2 έδρες)
Νίκη: 4,4% (1 έδρα)
Πλεύση Ελευθερίας: 3,4% (1 έδρα)
Φωνή Λογικής: 3% (1 έδρα)
ΜέΡΑ25: 2,4%
Νέα Αριστερά: 2,4%
Πατριώτες: 1,4%
Δημοκράτες: 1,4%
Κόσμος: 1%
Παρακολουθήστε live τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως παρουσιάζονται από το υπουργείο Εσωτερικών:
Η εικόνα όπως διαμορφώθηκε με το τελικό exit poll
Το ρεκόρ αποχής, καθώς και η σαφής υποχώρηση τόσο του κυβερνητικού κόμματος, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τα ποσοστά που είχαν πετύχει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 και στις εθνικές εκλογές του 2023 είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.
Όπως φαίνεται, από το τελικό πλέον exit poll, η Νέα Δημοκρατία θα σημειώσει μια πτώση της τάξης των 10 περίπου ποσοστιαίων μονάδων από τις περσινές εθνικές εκλογές. Η νέα αυτή πραγματικότητα προφανώς και θα προκαλέσει ένα ευρύ κύκλο συζητήσεων και γιατί όχι αναθεωρήσεων στην Πειραιώς, την ώρα που στον ορίζοντα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα καραδοκεί ένας ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός.
Το ποσοστό που φαίνεται να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι οριακά κάτω από τα ποσοστά που είχε κερδίσει το κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποσχεθεί πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά με αυτά τα ποσοστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά μακρινό.
Αν επαληθευθεί το exit poll και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατορθώσει να πλησιάσει το 13% ή να το ξεπεράσει, τότε σίγουρα θα κυριαρχήσουν τα χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, γιατί έτσι όπως φαίνεται, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατορθώνει να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από όσους είχε συγκεντρώσει το Κίνημα στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις προηγούμενες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Ενισχυμένο το ΚΚΕ κερδίζει από την ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, αλλά ο πραγματικά κερδισμένος της μάχης είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), ο οποίος σύμφωνα με το exit poll μπορεί και να αγγίξει το 10%.
Η Νίκη, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, βγάζουν από έναν ευρωβουλευτή, ενώ οριακά διεκδικούν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο το ΜέΡΑ25 και η Φωνή Λογικής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει επτά ή οχτώ ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τρεις, το ΚΚΕ δύο, η Ελληνική Λύση δύο, η Νίκη έναν, η Πλεύση Ελευθερίας έναν και διεκδικούν οριακά μια έδρα το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) και το κόμμα της κας Λατινοπούλου (Φωνή Λογικής), αν και εφόσον βεβαίως τα δύο αυτά κόμματα πιάσουν το εκλογικό ποσοστό.
Το διορθωμένο exit poll για τις ευρωεκλογές του 2024 που ανακοινώθηκε στις 20:10 έχει ως εξής:
- Νέα Δημοκρατία: 27 – 31
- ΣΥΡΙΖΑ: 13,8 – 17,2
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,5 – 14,5
- ΚΚΕ: 8,4 – 10,8
- Ελληνική Λύση: 8,4 – 10,8
- Πλεύση Ελευθερίας: 2,6 – 4,6
- Νίκη: 3,3 – 5,3
- ΜέΡΑ25: 1,5 – 2,9
- Νέα Αριστερά: 1,5 – 2,9
- Φωνή Λογικής: 2,2 – 3,6
- Δημοκράτες: 0,9 – 1,9
- ΚΟΣΜΟΣ: 0,5 – 1,5
- Πατριώτες: 0,9 – 2,3