Για «νομοσχέδιο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δίκαιη αναδιανομή, την αύξηση φορολογικών εσόδων και τη επιθυμητή μείωση ελλείμματος» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Μακρυπίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ο κ. Μακρυπίδης υπογράμμισε τη «μεγάλη τομή» που γίνεται στον τρόπο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ως το στοιχείο που «πέραν κάθε άλλου διακρίνει τις πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές της κυβέρνησης και των κομμάτων της συντηρητικής παράταξης, “της πολυκατοικίας”».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου παραδέχθηκε αρχικά πως η δεινή δημοσιονομική κατάσταση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση «και στα λάθη της τότε κυβέρνησης», αλλά ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστησε την Ελλάδα «το μαύρο πρόβατο της υφηλίου, έναν επαίτη των αγορών».

Ο κ. Καράογλου έκρινε πως το νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό, καθώς «χτυπά τους μικρομεσαίους, που είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, 800.000 επιχειρήσεις, με το σύστημα της αυτοπεραίωσης, θα πληρώσουν υπερδιπλάσιους φόρους απ’ αυτούς που πλήρωναν μέχρι χθες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει, μόνο και μόνο με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσίας. Η υπαγωγή όλων των επιχειρηματιών στον λογιστικό προσδιορισμό, πολλαπλασιάζει τη γραφειοκρατία. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ καταργείται συνδεόμενο με τις αποδείξεις για τα πολύ μικρά εισοδήματα. Το νομοσχέδιο ενοχοποιεί την ιδιοκτησία, χτυπά τη χρηματαγορά και τον οικοδομικό κλάδο, δεν βάζει τεκμήρια διαβίωσης αλλά ασφυξίας. Δημιουργεί αντικίνητρο επιχειρηματικότητας, με συντελεστή επιχειρήσεων 40%, που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ενώ άλλες χώρες δίπλα μας, η Βουλγαρία και η Κύπρος, έχουν 10% φορολογικό συντελεστή».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης κατηγόρησε το «τετρακομματικό κράτος των Αθηνών», πως αποποιείται τη λογική της εθνικής οικονομίας, ενώ στην πράξη επιβάλλει φορολογία στις επιχειρήσεις, αγνοώντας τους κινδύνους φυγής των κεφαλαίων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

«Μονίμως χτυπιούνται οι νόμιμοι. Βάζουμε ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές, διότι γίνεται φοροδιαφυγή. Εδώ όμως έχουμε φτάσει, οι αλλοδαποί μικροπωλητές στην Ερμού να δέρνουν καταστηματάρχες, όταν τους λένε να μην έχουν τον πάγκο τους μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος. Μόνο από το ΦΠΑ, έχουμε 4,2 δισ. ευρώ φοροαποφυγή απ’ το παραεμπόριο. Εσείς, όμως, θέλετε να αυξήσετε τα δημόσια έσοδα, χωρίς να θίξετε τη βασική ιδεολογική σας προτεραιότητα, που είναι η παγκοσμιοποίηση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, εκτίμησε πως απ’ το νομοσχέδιο, «αντί για την τομή της φορολογικής δικαιοσύνης και εξυγίανσης, όταν εφαρμοστεί, θα προκύψουν νέες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, τους συνεπείς φορολογούμενους – τα διαχρονικά κορόιδα της υπόθεσης».

«Αν ένας βιοπαλαιστής δωρίσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα δυάρι, θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%. Για τη μεταβίβαση μιας μικρής επιχείρησης, μιας Ο.Ε. στο παιδί, θα πρέπει να πληρώσει φόρο 20%. Αν όμως ένας πάμπλουτος μπαμπάς δωρίσει στον γόνο του την πολύ μεγάλη επιχείρησή του, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα φορολογηθεί με 0,15%. Μειώνεται η φοροαπαλλαγή των τόκων στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία, με την οποία είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους πολλά νέα ζευγάρια. Η φοροδιαφυγή δεν θίγεται, αφού αφήνεται άθικτος ο διεφθαρμένος φοροελεγκτικός μηχανισμός» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών με 50%, αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 45% για τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του τόπου, φορολόγηση της μακροχρόνιας υπεραξίας των μετοχών, αύξηση της φορολογίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και επαναφορά της για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και είσπραξη του 20% των ανείσπρακτων οφειλών, που ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.