Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην Ευρώπη μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας – πιστωτών.
Με τα σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας, είτε αυτή βρίσκεται εντός είτε εκτός ευρωζώνης, να κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο, οι Βρυξέλλες παραμένουν ανένδοτες στις προτάσεις τους. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, ρίχνοντας το μπαλάκι για την επανέναρξη των συνομιλιών στους δανειστές. Με μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κεντρικό θέμα θα είναι η Ελλάδα να μην απομακρύνεται στο τραπέζι, τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιείται στην έδρα της Κομισιόν.
Οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συναντώνται το απόγευμα της Τρίτης στη βελγική πρωτεύουσα. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, καθορίζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Το «ραντεβού των πέντε» πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group και μια ημέρα πριν από το τετ α τετ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων.
Παράλληλα, στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη. Οι τρεις πολιτικοί ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και διεμήνυσαν ότι η ρήξη με την Ευρώπη δεν αποτελεί λύση. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Wall Street: Το χρονοδιάγραμμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ
Στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας αλλά με την παραμονή της Αθήνας στο ευρώ, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Οι συντάκτες της αμερικάνικης εφημερίδας εστιάζουν αρχικά στο γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου λήγει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της Ευρωζώνης και εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Η Αθήνα μπορεί να κληθεί σύντομα να αποφασίσει αν θα πτωχεύσει ή όχι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street JournalΌπως τονίζουν, εάν το πρόγραμμα δεν παραταθεί και εάν η Αθήνα δεν αποπληρώσει το Ταμείο ενδεχομένως η ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» που εφαρμόζεται σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα για τον ELA ή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αφερέγγυες, κάτι που θα οδηγήσει στον τερματισμό λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού.
«Χωρίς εκταμίευση των δόσεων η Αθήνα πιθανότατα δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να εξοφλήσει την ΕΚΤ. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποκοπεί από την εξωτερική χρηματοδότηση συνολικά. Σε εκείνο το σημείο, το επόμενο βήμα θα είναι η απόφαση για το αν θα φύγει από την Ευρωζώνη» σημειώνει η Wall Street Journal.
Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να πτωχεύσει και να ξεκινήσει την εκτύπωση δραχμών ή να προχωρήσει στην έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, εφαρμόζοντας ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αλλά διατηρώντας παράλληλα το ευρώ ως νόμισμα.
Διαβάστε επίσης: