Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρέδωσε στις εθνικές αντιπροσωπείες τη νέα, συμβιβαστική πρότασή του για να την μελετήσουν, κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής.
Επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. περιλαμβάνει η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση, που αναμενόταν αρχικά να δοθεί στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, καθυστέρησε μέχρι τις 7 η ώρα και το δείπνο των ηγετών. Σημειώνεται πως το αρχικό ποσό των επιχορηγήσεων ανερχόταν στα 500 δισ. ευρώ.
Στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός 2021-2027 ορίζεται σε 1,074 τρισεκατομμύρια ευρώ και το ταμείο ανάκτησης σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.
«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.
Ακόμα, αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των χωρών του Βορρά δηλαδή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το πρακτορείο Bloomberg οι Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία (οι λεγόμενες “φειδωλές χώρες”) εμφανίζονταν ικανοποιημένες με την πρόταση να δοθούν τα 390 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 750 δισ. ευρώ) με τη μορφή επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το νέο σχέδιο επιδιώκει να άρει το αδιέξοδο μεταξύ των «συντηρητικών» στη βόρεια Ευρώπη και της πλειοψηφίας που θέλουν αποφασιστική δράση για να βοηθήσουν τα νότια έθνη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.
Μερικές χώρες με επικεφαλής τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte πιέζουν να μειωθεί το συνολικό μέγεθος του πακέτου τόνωσης και να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ενώ αξιωματούχοι από όλες τις πλευρές έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο νέος όγκος επιδοτήσεων θα είναι αποδεκτός, δεν είναι σαφές εάν άλλες πτυχές του τελευταίου συμβιβασμού θα επιτευχθούν με συναίνεση, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το κλίμα και το κράτους δικαίου. Οι ηγέτες προειδοποιούν ότι μια συμφωνία δεν είναι καθόλου δεδομένη, αν και ακούγονται προσεκτικά αισιόδοξοι τις τελευταίες ώρες. Και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν προτού προχωρήσει το σχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των εργασιών της Συνόδου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 17:00 και αναβλήθηκε για τις 18:00 και αργότερα για τις 19:00.