Στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα συμμετάσχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύνοδος αναμένεται να στηριχθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Σύνοδο των EuroMed7, είπε ότι «κάθε χρόνο βρίσκονται σε διαφορετική χώρα οι ηγέτες των επτά πλέον μεσογειακών χωρών, εμείς διευρύναμε τη σύνθεση. Συμπεριλάβαμε και την Κροατία και τη Σλοβενία ως μεσογειακές χώρες. Η μεν Κροατία εμφανώς χώρα στην Αδριατική. Η Σλοβενία με μικρότερη ακτή, αλλά τυπικά λογίζεται ως μεσογειακή χώρα. Άρα θα είμαστε εδώ εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο και τα γεωπολιτικά ζητήματα. Όπως κάναμε και πέρυσι, θέλω να θυμίσω, όταν βρεθήκαμε στην Κορσική. Αλλά και σε μία έκτακτη Σύνοδο την οποία κάνουμε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για την αντιμετώπισή τους. Θα έλεγα ότι είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της συζήτησης που, ήδη, σας ανέπτυξα για τη δυνατότητα και την ανάγκη να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άρα θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα. Τυχαίνει να είναι φέτος η σειρά μας να οργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μάς δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης