Με αρκετές ενστάσεις, αλλά χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις ήταν η ακρόαση δύο στελεχών της Κτηματικής Εταιρείας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔ, Σ. Γκασούκα, και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κωνσταντίνο Γκράτσιο. Αμφότεροι οι μάρτυρες, επανέλαβαν τα όσα είχαν καταθέσει στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με τον κ. Γκασούκα να προκαλεί τις εντονότατες αντιδράσεις του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Κ. Δένδια, για τις αναφορές του περί επαφών του μοναχού Αρσενίου με τον διευθυντή του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «κωμική» την κατάθεση του κου Γκασούκα, διακόπτοντάς την επανειλημμένως και υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν κάποιος «να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τον κ. Αγγέλου λέγοντας «Γιάννη», ως αν δεν υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος με τον οποίο πρέπει να μιλήσει πρώτα. Σε λίγο θα ετίθετο προ του «Γιάννη» και η γνωστή νεοελληνική έκφραση η οποία συνοδεύει πάντοτε τις μεταξύ φίλων εγκάρδιες συνομιλίες ιδίως μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα», υπογράμμισε ο βουλευτής.
Ο μάρτυς ωστόσο, επέμεινε στην αναφορά του περί του κομπασμού του μοναχού Αρσενίου για την οικειότητά του με τον κ. Αγγέλου, («μπορεί ο μοναχός να ήθελε να πουλήσει μούρη» σχολίασε ο Αθ. Πλεύρης του ΛΑΟΣ), ενώ προέβη και στην κρίση ότι «από τα πρακτικά συνεδρίασης της ΚΕΔ, όπου συμμετείχε ο Αρσένιος, προκύπτει μια πολιτική χροιά στην υπόθεση. Όχι ότι είχε μέσα επίσημες παρεμβάσεις, αλλά λίγο μυαλό άμα έχεις, καταλαβαίνεις τι γίνεται. Έβλεπες τον Αρσένιο καθημερινά εκεί. Ο Αρσένιος μιλούσε λες και ήταν ο αρχηγός εκεί μέσα».

Ο μάρτυς ανέφερε επίσης πως διαπίστωσε σειρά άλλων παρατυπιών, όπως την παραχώρηση του ολυμπιακού ακινήτου στη Μονή Βατοπαιδίου, «κατά παραβίαση απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔ, που ήθελε το ακίνητο προς χρήσιν του υπουργείου Εργασίας» και θεώρησε «σκανδαλώδη» την αποτίμηση της αξίας του ακινήτου στα 41 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος κατασκευής του μόνον, ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ. «Τι είναι αυτό που σε κάνει το πουλάς τόσο χαμηλά;» αναρωτήθηκε.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσίασε για τους βουλευτές και η αναφορά του κου Γκασούκα, πως το αντίτιμο εξίσωσης μεριδίων, σε ένα από τα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ της ΚΕΔ και της Μονής – αντίτιμο αξίας 24.625 ευρώ το οποίο υποτίθεται πως κατεβλήθη ενώπιον της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη – δεν έχει ακόμα εισαχθεί στο ταμείο της ΚΕΔ. Κατά τα άλλα, «πειθαρχικός έλεγχος για το θέμα του Βατοπαιδίου, ουδέποτε έγινε. Ακόμα μου προξενεί εντύπωση πως το δημόσιο και η ΚΕΔ δεν συμμετέχουν ως πολιτική αγωγή σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Έχω εκπλαγεί», ανέφερε ο μάρτυς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Κ. Γκράτσιος, επέμεινε πως η ΚΕΔ, «κινήθηκε με ό,τι ορίζουν ο νόμος και η νομοθεσία» χωρίς να υπάρξει καμία παρατυπία εκ μέρους της. Με βάση ωστόσο, την γνώση και των όσων ακολούθησαν, σήμερα, «αν το τότε νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα – το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει το πλαίσιο λειτουργίας ΚΕΔ, Νομικών Συμβουλίων, όλες αυτές οι διαδικασίες. Από την εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, ξέρω ότι κάθε σύστημα πρέπει να έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι να διπλοτσεκάρουν κάποιες πράξεις, αν αυτές γίνονται και πώς γίνονται και να μην αφήνουν διασταλτικές ερμηνείες».

Η εξέταση του κου Γκράτσιου θα συνεχιστεί αύριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης