Συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα της Κερατέας, την πολιτική σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά και για την κυβέρνηση.
Ακούγονται φωνές αμφισβήτησης, παραδόξως και από το κόμμα σας, σχετικά με την πολιτική σας στα θέματα δημόσιας ασφάλειας. Σας κατηγορούν ότι δεν δίνετε λύσεις και ότι φτιάχνετε προφίλ και είστε από τους αδύναμους κρίκους της κυβέρνησης. Τι λέτε;
«Δεν θέλω να κρίνω ούτε τις θέσεις τους ούτε τις επιδιώξεις τους. Πιστεύω στην εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και του νόμους του κράτους δικαίου. Δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος. Πιστεύω στη ζωογόνο δύναμη του διαλόγου, της συνεννόησης και των συμβιβασμών για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».
Μιλήσατε για έλλειμμα δημοκρατίας στην Αστυνομία και για μεταρρύθμιση. Είμαστε στο 1980; Μπορούν να γίνουν δομικές αλλαγές στην Αστυνομία όταν η χώρα τρεκλίζει;
«Ίσα – ίσα που σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη τη θωράκιση του κράτους δικαίου. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της πολιτείας στα μάτια των πολιτών.
Τα σώματα ασφαλείας έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν τον πολίτη και να εγγυώνται τα δικαιώματα του. Και πάνω απ’ όλα τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η δέσμευση είναι ακριβώς αυτή. Μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμός. Κι αυτό είναι το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της κοινωνίας.
Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα μέσα, την εκπαίδευση έτσι ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και να εμπεδώνεται η απόλυτη προσήλωσή τους στο σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό απαιτεί και περιμένει κάθε πολίτης».
Τι κέρδισε η κυβέρνηση από την πολύμηνη εμπλοκή της Αστυνομίας στην Κερατέα;
«Η αστυνομία δεν πήγε στην Κερατέα ούτε για να μείνει εκεί 4 ½ μήνες, ούτε δύο χρόνια μέχρι το τέλος της εκτέλεσης του έργου.
Ήταν εκεί στο πλαίσιο αποφάσεων της κυβέρνησης ως εγγύηση για την εφαρμογή των νόμων κι επέδειξε αυτοσυγκράτηση συμβάλλοντας στην αποτροπή γενικευμένων συγκρούσεων.
Μόλις πρυτάνευσε η λογική, η υπευθυνότητα και ξεκίνησε ο διάλογος των φορέων με την κυβέρνηση, η αστυνομία αποχώρησε, όπως ο ίδιος είχα δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής».
Υπάρχουν διαφορετικές επιχειρησιακές γραμμές στην Αστυνομία; Αυτές οι φριχτές επιθέσεις κατά διαδηλωτών που μας πήγαν χειρότερα από την εποχή της ζαρντινιέρας.
«Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και απειθαρχίας. Δεν χαρακτηρίζουν όμως ολόκληρο το Σώμα της Αστυνομίας.
Το αντίθετο μάλιστα ακυρώνουν στην πράξη τους επιτελικούς σχεδιασμούς, τις σκληρές προσπάθειες και την αυταπάρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έχω επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θα σταθώ δίπλα στην ηγεσία και στο σύνολο των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας με πλήρη σεβασμό στη δουλειά τους και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Αλλά δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανέναν που επιλέγει να αυθαιρετεί, να απειθαρχεί και να αδικοπραγεί».
Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, στις περιπτώσεις που υπάρχει αδιέξοδο τη λύση δίνουν οι εκλογές.
«Πρόωρες εκλογές σημαίνουν διακοπή της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας. Ας μη ξεχνάμε ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να βοηθήσουν το δανειακό πρόγραμμα της χώρας επειδή ακριβώς έχουμε μεγάλο ορίζοντα κοινοβουλευτικού βίου μέχρι το τέλος της τετραετίας, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και έναν Πρωθυπουργό που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει τις μάχες για την Ελλάδα».