Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλλερ, και νυν Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού International Executive Service Corps εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τους ορίζοντες που ανοίγονται στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. 

«Εξαιρετικά επιτυχημένη για τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο κ. Μίλλερ την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ και την συνάντηση στο Λευκό Οίκο, όπου όπως είπε, ο Πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε την δική του εμπειρία, την εμπειρία των ΗΠΑ, για να πει ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα προώθησης της ανάπτυξης. Και αυτό, κατά τον κ. Μίλλερ, είναι και το μήνυμα που ήθελε να στείλει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κι εμείς είμαστε σε κακή κατάσταση πριν 5 χρόνια» επεσήμανε ο κ. Μίλλερ. «Αλλά για να ανακάμψει κανείς θα πρέπει να μην μείνει μόνο στη λιτότητα. Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αυτή ήταν η εμπειρία μας και δούλεψε αρκετά καλά γιατί η οικονομία μας έχει ανακάμψει. Και αυτό ακριβώς λέει και ο Αντώνης Σαμαράς στην τρόικα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα».

Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον τον «κύριο παίκτη» στην Ελλάδα, τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η τρόικα, επεσήμανε ο Τόμας Μίλλερ, και αυτό καθιστά την σημερινή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας υγιέστερη. Σ’ αυτό συντελεί, τόνισε ο πρώην Aμερικανός Πρέσβης και η έλλειψη ζητημάτων που στο παρελθόν αποτελούσαν «ερεθιστικούς παράγοντες» στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως η τρομοκρατία, η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία και ο κεντρικός ρόλος που κάποτε είχε η αναμέτρηση με τα Σκόπια για το θέμα του «ονόματος».

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα τόνισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται έντονα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών που μια αρνητική τροπή της κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει για την υπόλοιπη Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική οικονομία αποτελεί μόνο το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο κ. Μίλλερ, «αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προηγούμενο για τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Γι’ αυτό αδιαμφισβήτητα μας ενδιαφέρει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το προηγούμενο που αυτή θα δημιουργήσει για τις υπόλοιπες χώρες».

Για το Κυπριακό ο κ. Μίλλερ, που είχε διατελέσει και ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το θέμα, δήλωσε ότι παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την περίοδο, «υπάρχει έδαφος για αισιοδοξία μακροπρόθεσμα» λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου. «Δίνονται ευκαιρίες τώρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην λύση του Κυπριακού» επεσήμανε ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ.

Εκτιμώντας τον προβληματισμό που διαφαίνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα για την πορεία που θα πρέπει να χαράξει η χώρα, ο Τόμας Μίλλερ σημείωσε ότι διαβλέπει ωριμότητα στην ελληνική πολιτική σκέψη και προχώρησε στην εξής σύσταση: «Νομίζω πως η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό της στο καθρέφτη, και αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, και να δει τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά. Και γι’ αυτό θαυμάζω τις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αντί να επιρρίπτει συνεχώς ευθύνες σε κάποια εξωτερική δύναμη: τη Τουρκία, την Αμερική, τη Τρόικα. Πολλές φορές χρειάζεται κανείς να κοιτάξει τον εαυτό του στο καθρέφτη και να διερωτηθεί τι θα μπορούσαμε εμείς να είχαμε κάνει διαφορετικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Φωνή της Αμερικής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης