Εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη η συμφωνία – πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων, με την γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Για το θέμα θα υπάρξει σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενημερώσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που έδωσε το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βενιζέλος:

-Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία Αμπου Νταμπί Μάριτάιμ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,

-Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,

-Αίρεται η πρόταση της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για απολύσεις 350 εργαζομένων.
– Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.

– Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ως δικλείδες ασφαλείας για την προοπτική των Ναυπηγείων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το 9ετές πρόγραμμα για τη ναυπηγηση των δύο νέων υποβρυχίων, τις κατασκευές ή επισκευές πολεμικών πλοίων για την κάλυψη αναγκών του Πολεμικου Ναυτικού και το πρόγραμμα δράσης της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για πωλήσεις προς τρίτους.

Παραλαμβάνεται το προβληματικό υποβρύχιο

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι στόχος, επιλύοντας το πρόβλημα των υποβρυχίων, δεν ήταν να αναδείξουμε τις ευθύνες, αλλά να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:
– Η ελληνική πλευρά θα παραλάβει το 1ο υποβρύχιο Παπανικολής – το οποίο είχε παρουσιάσει προβλήματα – με σκοπό την πώληση του σε τρίτη χώρα. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει την πιστοποίηση του γερμανικού νηογνώμονα, αλλά για την παραλαβή του θα ζητηθεί νέα πιστοποίηση από το γερμανικό νηογνώμονα και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όσον αφορά στην προοπτική πώλησής του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Μου μεταφέρεται η αίσθηση από τους γνωρίζοντες ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές. Η ελληνική πλευρά προσδοκά να πουλήσει το υποβρύχιο σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό στο οποίο κοστολογείται από τη γερμανική πλευρά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η πώλησή του και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ζητήσει να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, τότε το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.

– Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει 3 νέα υποβρύχια τύπου 214 και ένα τύπου 209 που έχει εκσυγχρονιστεί,

– Η Ελλάδα θα παραγγείλει άλλα 2 νέα υποβρύχια τύπου 214 έναντι του εκσυγχρονισμού των άλλων 2 υποβρυχίων τύπου 209.

Η τιμή κόστους των νέων υποβρυχίων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, έκαστο, όταν σε τιμές 2001 η τιμή του ήταν 463,25 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου αν ληφθούν υπόψη το χρέος προς τη γερμανική πλευρά, που αφορά μεταξύ άλλων στα ανταλλακτικά και τον εκσυγχρονισμό των άλλων δυο υποβρυχίων τύπου 209 – που δεν θα γίνει- και την πώληση του υποβρυχίου Παπανικολής, θα ανέλθει σε 165 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών από τη Γαλλία.

«Παρακολουθούμε με προσοχή όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο»

Εξ άλλου, με αφορμή την αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλα τα συμβαίνοντα στο Αιγαίο με στρατηγική ψυχραιμία και εγρήγορση, ενώ επισήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί η εξαγωγή της έντασης – που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας – στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ερώτηση για τη μη ένταξη παραγωγικών ομάδων στο φορολογικό σύστημα από φέτος, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι ο ίδιος ήθελε να εφαρμοστεί το φορολογικό σύστημα για αυτές τις ομάδες για τα εισοδήματα του 2009, ωστόσο, είπε, πολλές παραγωγικές ομάδες τόνιζαν ότι παραβιάζεται το πλαίσιο ασφάλειας δικαίου.

Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να αποτελέσει μία μεγάλη εθνική κοινωνική συμφωνία ριζοσπαστικής αναδιανομής και μετάβασης από την παράνομη οικονομία στην επίσημη οικονομία, πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά στην ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει η αποστολή της και ισχύουν οι εθνικοί περιορισμοί.

Το θέμα που συζητείται είναι αν η εκπαίδευση των Αφγανών πιλότων στα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan θα γίνει στην Ελλάδα, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, ή στην Καμπούλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης