Διάγγελμα για την προεδρική εκλογή, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις εκλογές έδωσε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγα 24ωρα πριν από τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής. 

Εκλογή του Σταύρου Δήμα στη θέση του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και εκλογές ακόμα και στα τέλη του 2015, τα βασικά σημεία του διαγγέλματος Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές και ζήτησε συναίνεση στην εκλογή του Σταύρου Δήμα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, καλώντας παράλληλα να σταματήσει το όργιο φημών με τον χρηματισμό βουλευτών, καθώς «στο τέλος δεν αποδεικνύεται τίποτα». Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως μετά την εκλογή του ΠτΔ μπορεί να συγκροτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών, το οποίο δύναται να περιλαμβάνει και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων.

«Πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος μέσα σε ήρεμο κλίμα. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές ακόμα και στα τέλη του 2015. Αυτή είναι πράξη ευθύνης και πραγματικής συναίνεσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για το τηλεοπτικό διάγγελμα, το οποίο πραγματοποιείται εν μέσω έντονης κλιμάκωσης του πολιτικού σκηνικού λόγω των ισχυρισμών του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του.

 Βενιζέλος: Να επικρατήσει εθνική σύνεση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της πρότασης του πρωθυπουργού, σε δηλώσεις του από την Καβάλα, όπου περιοδεύει.  «Σταθερή θέση μας είναι η ανάγκη να επικρατήσει εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση ώστε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει τη συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές όχι στο τέλος της τετραετίας, αλλά νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου και του νέου εκλογικού συστήματος, που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάνος Καμμένος: «Ο Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους»
 
Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε ανακοίνωση όπου σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. 

«Μετά την αποτυχία προσέλκυσης βουλευτών, με προσκλήσεις, απειλές και απόπειρες χρηματισμού, ο κ. Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πολιτική του ερημιά», δηλώνει ο Πάνος Καμμένος

ΣΥΡΙΖΑ: «Μίλησε ο φόβος του κ. Σαμαρά»


«Ο φόβος του πρωθυπουργού τον οδήγησε στο σημερινό έκτακτο διάγγελμα και τις εξαγγελίες που περιείχε», ήταν το πνεύμα του σχολίου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο το κείμενο έχει ως εξής:

«Η συνειδητοποίηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά πως δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός από το Σύνταγμα των 180 ψήφων τον εξανάγκασε σήμερα να επαναλάβει τις ήδη γνωστές του θέσεις, διανθισμένες για άλλη μια φορά με αρκετή δόση επιθέσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι απολύτως φανερό πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση εκλογή του ΠτΔ για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και περιέχονται στο γνωστό mail Χαρδούβελη.

»Μπορεί ο κ. Σαμαράς να τάζει σε διάφορους συμμετοχή σε νέα κυβερνητικά σχήματα, μπορεί να τον τρομάζουν τα σχέδια διάφορων συστημικών κέντρων για κυβερνήσεις “ειδικού σκοπού”, πιο πολύ όμως φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού, που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, από μια νέα πορεία. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα ολοκληρωθεί και ο λαός θα μιλήσει, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο, η δημοκρατία θα νικήσει».

Βήμα πίσω για τον πρωθυπουργό

Υπό το βάρος των καταγγελιών Καμμένου – Χαϊκάλη και τις προσπάθειες υποτίμησης και συγκάλυψης των προσπαθειών εκμαυλισμού βουλευτών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να κάνει βήματα πίσω με το σημερινό διάγγελμά του.

Στην ουσία ο Α. Σαμαράς ζητά από την αντιπολίτευση να μπει στην κυβέρνηση –εφόσον το επιθυμεί–, χωρίς όμως αλλαγή Πρωθυπουργού. Επίσης φάνηκε διατεθειμένος να ορίσει και ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015, ενώ έδειξε ότι δεν τον ενοχλεί ούτε και η προοπτική εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το χρέος, όπως είχε προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως θετικοί απέναντι στο διάγγελμα Σαμαρά, θυμίζοντας ότι προηγουμένως ο Α. Σαμαράς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ευ. Βενιζέλο και συμφώνησαν στα σημεία που θα ανέπτυσσε.

Πηγές από Μαξίμου και Χ. Τρικούπη, παρότι θεωρούν απίθανη την ανταπόκριση στο κάλεσμα Σαμαρά, εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό δίδεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ειλικρινά τη συναίνεση και μεταθέτουν το μπαλάκι των ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ και στις λοιπές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Θεωρούν επίσης ότι με την πρόταση αυτή διευκολύνονται δυνάμεις που έχουν εκφράσει συναινετική διάθεση –κυρίως από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών– να εκφραστούν θετικά και να υπερψηφίσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το «κλείσιμο του ματιού» Σαμαρά άλλωστε, ότι μετά την προεδρική εκλογή μπορεί να διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα με «άλλα πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ώστε επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους», προφανώς απευθύνεται και σε εκείνους.

Είναι ωστόσο προφανές ότι το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε με τις καταγγελίες Χαϊκάλη – Καμμένου δεν θα κλείσει εύκολα.

Διαβάστε επίσης:

Ρεσιτάλ πολιτικής και δημοσιογραφικής αλητείας

Το βίντεο που δεν είδε το φως της δημοσιότητας

To ντοκουμέντο της απόπειρας χρηματισμού