Του Φώτη Τριάρχη

Κατά τη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην υπουργών αλλά και στελεχών χωρίς θεσμική ιδιότητα (Ν. Μπίστης, Π. Καψής, Δερβένης κ.α) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε απολογισμό των πεπραγμένων, εκτίμηση για τη νέα κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένες αναφορές στα εσωκομματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προανήγγειλε συνέδριο μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα τον Μάιο, δηλαδή σε περίπου 4 μήνες το οποίο –όπως είπε– θα είναι «απροκατάληπτο με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του θέματος της ηγεσίας». Αιτιολογώντας γιατί τόσο αργά ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Όταν διεξαχθεί το συνέδριο πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας να μας ακούσει και να ασχοληθεί ξανά μαζί μας επί της ουσίας. Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδες κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο επί της ουσίας και όχι γιατί θέλει να δει το θέαμα των τεθλιμμένων συγγενών».

Δεν απέφυγε τον αυτοσαρκασμό για το βαρύ όπως παραδέχθηκε εκλογικό αποτέλεσμα που συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ: «Πολλοί ενδιαφερόμενοι για κάτι μικρό» είπε.

Τόνισε ότι το προέχον είναι «να επινοήσουμε το νέο στίγμα και το νέο ρόλο της παράταξης» με ένα συνέδριο «αυθεντικό, δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, χωρίς κόλπα, μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος. Χωρίς να κρύβονται κάποιοι μέσα στο παραβάν. Βαδίζουμε ενωτικά, αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν καίρια την παράταξη και τη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ότι θα εγγυηθεί προσωπικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις και προειδοποίησε: «Δεν θα ανεχθώ προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από συλλογικές αποφάσεις».

Διευκρίνισε ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της εθνικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου θα παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για το συνέδριο.

Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά, που έχει ηγετικές φιλοδοξίες, στην τοποθέτησή της αμφισβήτησε την πρόταση Βενιζέλου. Ζήτησε να προηγηθεί η εκλογή νέας ηγεσίας του Συνεδρίου καθώς σε άλλη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ «θα σέρνεται επί 4,5 μήνες με μια ηγεσία που θα είναι υπό αίρεση». Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει τις αποφάσεις του – είτε θα είναι και πάλι υποψήφιος είτε όχι – και να τις ανακοινώσει. «Οι αποφάσεις σου θα γίνουν σεβαστές» είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αντίθετη στην προοπτική να προηγηθεί Συνέδριο της εκλογής νέας ηγεσίας αλλά να τηρηθεί το καταστατικό. Η αλήθεια είναι ότι το Καταστατικό προβλέπει και έκτακτο Συνέδριο το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητες για εκλογή οργάνων ή αλλαγή καταστατικού. Γιατί το επίδικο αντικείμενο – όπως φαίνεται – μεταξύ των δελφίνων είναι ο τρόπος εκλογής προέδρου. Η Φώφη Γεννηματά και ο Α. Λοβέρδος θέλουν εκλογή από τη βάση, όπως και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αντιθέτως, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης δεν θα έλεγαν όχι σε επιστροφή στο παλαιό καθεστώς και εκλογή μέσω Συνεδρίου όπου οι κομματικοί μηχανισμοί είναι πιο ελέγξιμοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκλογή νέας ηγεσίας ζήτησε και ο Γιάννης Μανιάτης που στηρίζει την Φ. Γεννηματά στη μάχη για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. «Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πλήρους ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού, πολιτικό συνέδριο όπου θα τεθεί ασφαλώς το θέμα της νέας ηγεσίας, το θέμα της ανασυγκρότησης, της νέας οργανωτικής μας δομής» τόνισε.

Στη δευτερολογία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ξεκαθάρισε απολύτως τι θα πράξει. Είπε απλώς ότι η θητεία του λήγει στο Συνέδριο και πως «ο επόμενος αρχηγός δεν θα πάρει αυτομάτως τα προσόντα του προηγούμενου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης