Εκτάκτως συνεδριάζει το Eurogroup σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσει τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την καταβολή της 6ης δόσης στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία και τον προϋπολογισμό του 2012.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup θα βρεθoύν η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά και ο επανασχεδιασμός της βοήθειας προς την Αθήνα, με ζητούμενο τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Μεταξύ των ζητημάτων που εκκρεμούν βρίσκεται και η αξίωση της Φινλανδίας για τη χορήγηση εγγυήσεων, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί εντός του Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, καθώς και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των οργάνων της Ε.Ε., με πρώτη τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη όλων αυτών των διαδικασιών, αλλά και για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Κατά την εισήγησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, «ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου».

Τι συμβαίνει με την εφεδρεία

Στην εφεδρεία, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Κυριακή, αναμένεται να βγουν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που βρίσκονται 12 – 24 μήνες προ σύνταξης. Δεν πρόκειται να χάσουν κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα βγουν σε πλήρη σύνταξη. Η ίδια ρύθμιση αφορά σε εργαζόμενους και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Πρόκειται για 18.000 – 20.000 εργαζομένους, που είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, άνω των 60 χρόνων και οι οποίοι θα μπουν, σε πρώτη φάση, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και κατόπιν θα φύγουν από το Δημόσιο, καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Πρόκειται για εργαζομένους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι θα βγουν σε εφεδρεία από οργανισμούς που καταργούνται, ενώ 7.000 – 8.000 θα αποχωρήσουν ως πλεονάζον προσωπικό μέχρι το τέλος του 2011.
Οι τελευταίοι θα λάβουν ειδοποίηση για την απόλυσή τους, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα πάρουν μειωμένη αποζημίωση.

Το «ψαλίδισμα» χιλιάδων θέσεων εργασίας θα συνεχιστεί, καθώς θα υπάρχει αξιολόγηση διαρκείας για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, κάτι που μπορεί να σημάνει χιλιάδες νέες απολύσεις έως το 2013.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις, μία για το 2011 και μία για το 2012, και αφορά σε 30.000 υπαλλήλους. Το βασικό κριτήριο είναι το ηλικιακό, δηλαδή εντάσσονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσοι απέχουν έως και 2 χρόνια από τη συνταξιοδότηση. Εκτιμάται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

ΦΑΣΗ Α΄ (2011):

Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας, οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.

Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων, που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π.. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του Ο.Α.Ε.Δ. για όσους εργαζομένους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.

Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δεν θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).

Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π., με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζομένους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.

Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.

ΦΑΣΗ Β‘ (2012-13):

Δράση 7η : Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του Ο.Ο.Σ.Α. για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του Ο.Ο.Σ.Α.. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π.. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.

Ο προϋπολογισμός που «δαγκώνει»

Τα έκτακτα νέα μέτρα, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, οι μειώσεις συντάξεων και το τέλος στην ακίνητη περιουσία θα ισχύουν και το 2012, όπως ανακοινώθηκε. Παράλληλα όμως, θα τεθούν σε εφαρμογή και νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο, όπως έγραψε «το Βήμα της Κυριακής», θα αποφέρουν περί τα 6,6 δισ. ευρώ.

Όλα τα μέτρα

– Περικοπές από εφημερίες γιατρών 100 εκατ. ευρώ

– Περικοπές επιχορηγήσεων σε φορείς γενικής κυβέρνησης 150 εκατ. ευρώ.

– Περικοπές αμυντικών δαπανών 330 εκατ. ευρώ

– Περικοπές φαρμάκων από τη λίστα του ΙΚΑ 60 εκατ. ευρώ

– Περικοπές επιδομάτων από ΟΕΚ και ΟΑΕΔ 120 εκατ. ευρώ

– Περικοπές από το εφάπαξ 100 εκατ. ευρώ

– Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων 220 εκατ. ευρώ

– Περικοπές φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά (tax credits) 380 εκατ. ευρώ

– Μείωση αφορολόγητου στα από 12.000 στα 5.000 ευρώ 1.350 εκατ. ευρώ

– Εισφορά αλληλεγγύης (1-3%) 1.180 εκατ. ευρώ

– Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης 220 εκατ. ευρώ

– Τέλος στους ελεύθερους επαγγελματίες 100 εκατ. ευρώ

– Αύξηση φορολογίας ακινήτων από τη μείωση αφορολόγητου ορίου για μεταβιβάσεις και ΦΑΠ 1.800 εκατ. ευρώ

– Αύξηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης 670 εκατ. ευρώ

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών «για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς μέσω ομολόγων. Αυτά θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής».

«Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει»

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα χρειαστεί «κούρεμα» τουλάχιστον 50% του χρέους της δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Michael Fuchs.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post», ο Fuchs, σε πλήρη αντίθεση με όσα δηλώνει -δημοσίως τουλάχιστον- η Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι, όσα χρήματα και να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.

«Πιθανότητα δεν υπάρχει άλλη λύση για μας, από το να δεχθούμε τουλάχιστον 50% μείωση των χρεών της Ελλάδας» δήλωσε.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος