Στη συζήτηση που διεξήχθη με τους Κοινωνικούς Εταίρους ύστερα από την εισαγωγική τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έγιναν -μεταξύ άλλων- οι εξής επισημάνσεις:
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι ο Ε.Φ.Κ.Α. στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη μισθωτή εργασία ενώ επισήμανε πως προσδοκά από την επόμενη Κυβέρνηση να μπορούν να συζητήσουν καλόπιστα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β, κ. Θ. Φέσσας ανέφερε πως για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις. Μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα καταστεί εφικτό να αυξηθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων. Ακόμη, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αποφυγής της παροχολογίας αλλά και της πολιτικής πόλωσης που υποσκάπτει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ρέτσος, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να διευκολύνεται η ένταξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας και γι’ αυτό εξέφρασε τον σκεπτικισμό του όσον αφορά την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού. Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να εξευρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Ο κ. Κορκίδης, από την ΕΣΕΕ, μίλησε για την ανάγκη επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Μόνον έτσι θα δοθούν κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι ενήμερες επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι -οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλό τζίρο- να υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α, κάτι που βρήκε απολύτως σύμφωνο και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Α. Σαββάκης επισήμανε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές οι οποίες να έχουν στόχο την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Σημείωσε, δε, πως για τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών όσον αφορά τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι σημαντικές διαφοροποιήσεις που καταγράφονται ανά γεωγραφική περιοχή.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι υπάρχουν και δύο ακόμη σημαντικές παράμετροι οι οποίες θα επηρεάσουν καταλυτικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Η μία είναι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως και θα επηρεάσει δραστικά την οργάνωση της παραγωγής. “Για να μην χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές” είπε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των συνεπειών που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Το περιβάλλον -εκτός των άλλων- συνιστά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ως εκ τούτου η προστασία του είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη Νέα Δημοκρατία. Διαφορετικά θα είναι «σαν να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε» ανέφερε.
Τέλος, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πολύ ουσιαστική και συστηματική προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Σημείωσε, παράλληλα, πως υπάρχουν μετρημένες και κοστολογημένες απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι ενώ προσβλέπει στην καλή συνεργασία με όλους παρά τι διαφορετικές προσεγγίσεις σε επί μέρους ζητήματα.