Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, υπό τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Καμίνη, έγινε ενημέρωση από τους εργαζομένους για τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, μετά και τα τελευταία κρούσματα βίας και θανάτων.

Όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα κράτησης, τα τελευταία χρόνια οι βίαιοι θάνατοι ή θάνατοι από ναρκωτικά στον χώρο των φυλακών έχουν τριπλασιαστεί, με όλο και πιο συχνές επιθέσεις κρατουμένων εις βάρος του προσωπικού ή και των αδύναμων κρατουμένων, ενώ ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε διωγμό, γιατί υπερασπίζεται την αντιστροφή μιας απογοητευτικής κυβερνητικής στάσης. Προβλήματα έλλειψης υποδομών, προσωπικού και οργάνωσης, καθώς και η απουσία μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης στρατηγικής από την κυβέρνηση για το σωφρονιστικό σύστημα έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε οριακές καταστάσεις, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν γεγονότα το επόμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Καμίνης, από τη μεριά του, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα που εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη αντιεγκληματική πολιτική που προλαμβάνει αντί να καταστέλλει, που σέβεται τα δικαιώματα εργαζομένων και κρατουμένων, που εξασφαλίζει κανόνες και ομαλή λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων, που δίνει βάρος στην επανένταξη και τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

Το Κίνημα Αλλαγή, προσέθεσε, θεωρεί ότι μια φυλακή που σκοτώνει και παράγει βία είναι μια φυλακή αποτυχημένη στους σκοπούς της. Η ασφάλεια στις φυλακές δεν είναι μια έννοια που κατά την ιδεοληψία της κυβέρνησης παράγει καταστολή, αλλά αντίθετα, όταν εξισορροπείται από τα δικαιώματα προσωπικού και κρατουμένων, κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια και δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πολίτες. Σ αυτό το πλαίσιο μπορεί και πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

Βασικά σημεία που έθεσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αφορούν μεταξύ άλλων στο ότι οι φυλακές είχαν πάντα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει ειδικά ως προς τη βία απέναντι στους εργαζομένους αλλά και τους πιο αδύναμους κρατουμένους. Επίσης, όπως σημείωσαν, είναι χαρακτηριστικό ότι οι βίαιοι θάνατοι ή θάνατοι από τα ναρκωτικά έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια

Η Πολιτεία δείχνει να μην έχει αποφασίσει για ποιον ακριβώς λόγο θέλει τις φυλακές (τιμωρία ή επανένταξη). Στον Κορυδαλλό δύο υπάλληλοι επιβλέπουν 500 κρατουμένους, ενώ το βράδυ μόλις ένας. Ο Κορυδαλλός έχει ανάγκη από κλείσιμο για περιορισμένο διάστημα και άνοιγμα ξανά από την αρχή, ενώ πρέπει να μετατραπεί σε φυλακή υπόδικων και όχι καταδίκων, υποστήριξαν.

Οι φυλακές Γ τύπου πρέπει να είναι πειθαρχικές με point system. Το σωφρονιστικό σύστημα θέλει δομικές αλλαγές. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε μπαράζ εξεγέρσεων σε διάφορες φυλακές της χώρας. Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα τείνουν προς το χειρότερο, εκτίμησαν οι εργαζόμενοι.