Δυόμιση περίπου ώρες διήρκησε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας που εκδηλώνονται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Με αφορμή τη χθεσινή επίθεση με γκαζάκια στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στο τραπέζι τέθηκαν οι πάσης φύσεως μορφές βίας που εκδηλώνονται σε Πανεπιστήμια, πολιτικά γραφεία και δημόσια κτήρια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την επίθεση στα γραφεία του κόμματός του ανέφερε: «Έναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτίριο, που πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία, όμως, δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουνε, λοιπόν, αυτοί που πρέπει: η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Η πολιτική ηγεσία και ο πολιτικός κόσμος εν γένει καταδίκασε την επίθεση με γκαζάκια που σημειώθηκε στα γραφεία του κόμματος του κ. Σαμαρά τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης αποδοκίμασε κάθε μορφή βίας «που θέτει σε δοκιμασία τους θεσμούς και δημιουργεί κινδύνους για ανθρώπινες ζωές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας που έσπευσε στα γραφεία της ΝΔ μετά την επίθεση, χαρακτήρισε το εν λόγω χτύπημα ως «αναμενόμενο» και πρόσθεσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία το περίμενε πως θα εκδηλωθεί».

Στην σημερινή συνάντηση πάντως, στην οποία παρέστησαν και οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμενόταν να θέσουν και ζητήματα ξεχωριστά, που αφορούν την προσωπική τους ατζέντα.

Ο Φώτης Κουβέλης αναμενόταν να ζητήσει μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 13%, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμενόταν να θέσει ζητήματα όπως η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και η λειτουργία της νομοθετικής διαδικασίας, ζητώντας περαιτέρω διάλογο και αλλαγή συνταγματικών άρθρων.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Στην ατζέντα της συνάντησης αναμενόταν να τεθεί το ζήτημα της Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενόψει και της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, για το ζήτημα. Ωστόσο τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τους προέδρους της Βουλής.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται και τελικά θα επικρατήσει το ένα, μετά από ανοικτή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Το πρώτο ορίζει ότι την Πέμπτη θα στηθούν τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί και το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται ξεχωριστά σε κάθε προτεινόμενο πρόσωπο. Το δεύτερο ορίζει ότι θα στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα προτεινόμενα πρόσωπα και κάθε ψηφοδέλτιο θα περιέχει ξεχωριστά κάθε μία από τις προτάσεις.

Δηλώσεις Δένδια- Στουρνάρα

Περί τις 20.00, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς «για τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την εμπέδωση της δημόσια ασφάλειας στη χώρα». Απέστειλε αυστηρό μήνυμα πως «η ανομία από οπουδήποτε και αν προέρχεται δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι του ζητήθηκε «μια σύντομη ενημέρωση για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Σύνοδος του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα και για την επόμενη δόση, μιλήσαμε περιληπτικά για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Άνοιξη».

Σε ερώτηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είπε ότι «δε συζητήσαμε γι’ αυτό καθώς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη».