Καταρρίπτει τα περί αντιδικονομικών χειρισμών των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε προ ημερών την αίτηση εξαίρεσης σε βάρος τους η οποία υποβλήθηκε από τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο.

Το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, παρά τις αιτιάσεις του κ. Λοβέρδου για μεροληψία στο πρόσωπό του, «καλύπτει» πλήρως τους χειρισμούς τους, θεωρώντας εντελώς «αόριστες» τις καταγγελίες σε βάρος τους.

Το  σκεπτικό του βουλεύματος το οποίο υιοθετεί κατά γράμμα και τη σχετική εισαγγελική πρόταση συνιστά  μάλιστα μία έμμεση αλλά σαφή αποδοκιμασία του  «πολεμικού κλίματος» των τελευταίων ημερών με την «ομοβροντία» καταγγελιών για σκευωρία.  

Το βούλευμα το οποίο πήρε τον δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να συσχετιστεί με τα υπόλοιπα έγγραφα της δικογραφίας  για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χαρακτηρίζει «αόριστες» τις καταγγελίες  του άλλοτε εποπτεύοντος της έρευνας για τη Novartis  Ιωάννη Αγγελή αλλά και της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στηριγμένες σε «εντυπώσεις» και σε καμία περίπτωση,  σε πραγματικά περιστατικά.  

Τόσο η εισαγγελέας Νίκη-Αναστασία Μουζάκη που τάχθηκε «αναφανδόν» υπέρ της παραμονής στη θέση τους των εισαγγελέων διαφθοράς, όσο και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που κάνουν δεκτή την πρότασή της,  θεωρούν ότι δεν αποτελούν  «αποδεικτικά στοιχεία» όσα υποστηρίζουν τόσο η κ. Ράικου όσο και ο Αγγελής.  

«Τα αποσπάσματα των καταθέσεων των Ιωάννη Αγγελή και Ελένη Ράικου τα οποία ο αιτών προσκομίζει δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία της μεροληψίας καθόσον σε αυτά αναφέρονται αόριστα ότι είχαν σχηματίσει  την εντύπωση ότι πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα της υπόθεσης, κατονομάζοντας τον  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά που να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους. Εξάλλου οι καταθέσεις αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους και έχουν δοθεί στα πλαίσια έρευνας που διενεργείται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου», τονίζει συγκεκριμένα η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο δηλαδή, οι καταγγελίες της κ. Ράικου αλλά και του κ. Αγγελή είναι ακόμη υπό διερεύνηση και μένει να αποδειχθεί η βασιμότητά τους.

Το βούλευμα καταλήγει δε  στο συμπέρασμα πως οι αιτιάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας αλλά πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου. «Αυτά αποτελούν ενέργειες σχετικές με τον χειρισμό της υπόθεσης και πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου και δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο μεροληψίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως η ξεχωριστή «μνεία» που κάνει το βούλευμα στην εποπτεία που ασκούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην έρευνα, σημειώνοντας με νόημα, πως τουλάχιστον δύο φορές είχε ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις ενέργειες που συνδέονταν με τον Ανδρέα Λοβέρδο.