Λάμπρος Παναγιώτου-Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ούτε ενωμένο-ούτε δυνατό» είναι το σύνθημα που βγαίνει από το διήμερο συμπόσιο της «πράσινης» παράταξης στο κέντρο Πολιτισμού, όπου εορτάστηκαν τα 39 χρόνια του κόμματος από την ιστορική ημέρα της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη.

«Γύρνα πίσω πρόεδρε, είμαστε ορφανά!» βροντοφώναξε μία κυρία στον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που έμπαινε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος. Απόλυτη σχεδόν σιωπή στον ερχομό του Κώστα Σημίτη, ενώ στην εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου οι κομματικοί φίλοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποδείξουν το ποιος είναι ο αρχηγός του κόμματός τους.

Αγκαλιές, φιλιά και χαμόγελα από τους τρεις αρχηγούς – Ευάγγελο Βενιζέλο ,Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη- που για χάρη της ιστορικής συνέχειας του κόμματος πόζαραν για το ιστορικό ενσταντανέ. Μια ομάδα ψηφοφόρων που δεν κατάφερε να μπει στην αίθουσα για να παρακολουθήσει το συμπόσιο έδειχνε ανένδοτη στις διεκδικήσεις της. Μετά από αρκετή φασαρία οι υπεύθυνοι τους άφησαν να περάσουν στο κέντρο των εξελίξεων.

Αλλά μετά τις τσιριμόνιες και τα φιλιά του παρασκηνίου ήρθαν τα μαχαιρώματα ένθεν και ένθεν από τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα το συμπόσιο να θυμίζει αγώνα δρόμου με έπαθλο την υστεροφημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής, ούτε ίχνος συγγνώμης. Ο ένας έδειχνε τον άλλον, ως την πηγή του κακού κι όλοι μαζί τις κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και της ανερχόμενης Αριστεράς. Το συμπόσιο άρχισε να θυμίζει το μαρτυριάρη μαθητή, ο οποίος στιγματίζει πάντα το συμμαθητή του για το χάος της αίθουσας.

Για το χάλι της χώρας. Το συμπόσιο θύμιζε ύαινες πάνω από το κουφάρι του ζώου.

Και μεις στο ίδιο έργο θεατές.

Βενιζέλος: Προσκλητήριο Βενιζέλου για την Κεντροαριστερά

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος.


«Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο. Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές. Σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν, όπως και αν την ονομάζουν, στο χώρο μια μαχόμενης, υπεύθυνης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς που δεν κινδυνεύει από τον δήθεν κομματικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται από την έλλειψη συνείδησης των μεγεθών οποιουδήποτε προσώπου, όσο συμπαθές και αν είναι αυτό».

Τι είπε για το μνημόνιο

«Έπρεπε να επιμείνω το Μάιο του 2010 μέχρι τέλους, στην πρόταση μου για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία 3/5» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ – «Ανδρέας Παπανδρέου» και πρόσθεσε: «Χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο».

«Ως παράταξη η πιο επώδυνη πτυχή της κρίσης, είναι η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με μεγάλο μέρος της κοινωνικής κι εκλογικής του βάσης» τόνισε στη συνέχεια. «Τι προσδοκούν όποιοι κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν προφανείς αλήθειες; Την τιμωρία αυτών που σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης της κρίσης; Θέλουν μία Ελλάδα που φαντασιώνεται τη ρεβάνς για ήττα εμφυλίου,το ναζιστικό εφιάλτη ή το σύνδρομο καταδίωξης από παγκόσμια συνωμοσία;» αναρωτήθηκε. 

«Καλούμε εταίρους μας να αναγνωρίσουν μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε απόλυτη αίσθηση των ορίων αντοχής της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής» επεσήμανε.

Καμμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του απέρριψε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όσοι ενδιαφέρονται για σχέση μας με ΣΥΡΙΖΑ ας αναρωτηθούν σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της Παράταξης;».

«Το ΠΑΣΟΚ αδικείται πρωτίστως επειδή το αδικούμε εμείς οι ίδιοι, γιατί δεν υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις ιστορικές επιλογές» είπε στη συνέχεια. «Το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό» τόνισε.

«Για μας πρώτες προτεραιότητες είναι αυτή τη στιγμή η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ξέρουμε ότι μόνο έτσι η κοινωνία θα στηρίξει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης και μια ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στην παραγωγή, τη δουλειά, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ο νέος ριζοσπαστισμός, ο ριζοσπαστισμός που μας βγάζει από την κρίση είναι ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την οριστική έξοδο από την κρίση, την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως θα έχω την ευκαιρία να πω την Κυριακή, απευθυνόμενος στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης» ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε: «Μετέχουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. Δεν κυβερνάμε μόνοι μας. Είμαστε ο δεύτερος σε κοινοβουλευτική δύναμη εταίρος. Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της. Για όλα απαιτούνται συμφωνίες και συμβιβασμοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Σημίτης: Σκληρή κριτική κατά πάντων

Δριμεία κριτική κατά του ελληνικού πολιτικού συστήματος άσκησε κατά την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας από το βήμα του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε εμμέσως πυρά κατά του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως οι πολιτικοί του παρελθόντος ήταν «αυτάρεσκοι» και «απασχολημένοι με την προβολή του εαυτού τους», την ίδια ώρα που αποτύγχαναν να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες αλλαγές που επέφερε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Καταφέρθηκε και εναντίον του Κώστα Καραμανλή για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε την περίοδο 2004 – 2009. Όπως είπε, «κάποιοι από εμάς ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τις τερατώδεις ρουσφετολογικές προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ από το 2004-2009».

«Την περίοδο του 2005 – 2009 το έλλειμμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν. Σιωπήσαμε. Ένας προοδευτικός χώρος έλεγαν είναι ενάντια σε περικοπές. Τα δίνει όλα, για να θυμηθώ μία φράση από το παρελθόν. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και πληρώσαμε τις φαντασιώσεις. Οι παλιές ιδέες μας κατατρέχουν ακόμα», σχολίασε ο Κ. Σημίτης.

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης ανέφερε: «Σωπάσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται», καθώς το ΠΑΣΟΚ «θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας».


(Η χειραψία Σημίτη-Βενιζέλου)

Ομιλία Παπανδρέου στο συμπόσιο

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης της οποίας ηγήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ό, τι καλό γίνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε της διετία 2009-2011. «Αν όλα αυτά είχαν γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα δεν θα χρειάζονταν τα μνημόνια» προσέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Παραλάβαμε μια βόμβα. Το πρόβλημα ήταν το πάρτι μέχρι το 2009» είπε από το βήμα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων και προβλημάτων δεν είχε αντιμετωπίσει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατηγόρησε τις πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν «μαγικές λύσεις» χωρίς την εφαρμογή των μνημονίων και επανέλαβε τις βασικές αρχές της ιδεολογίας του κόμματός του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση του «λεφτά υπάρχουν»: «Είχα πει “λεφτά υπάρχουν”. Και όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη» είπε χαρακτηριστικά.


(Ο Γ. Παπανδρέου προσερχόμενος στο Κέντρο Πολιτισμού)

(Έγινε δεκτός με χειροκροτήματα)

Β. Παπανδρέου: «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»

«Απαιτείται εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο ανάταξης της χώρας», τόνισε η Βάσω Παπανδρέου, στο διήμερο συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ.
Η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, παρά τις διαφορές τους, πρέπει να στηρίξουν κυβέρνηση αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανόρθωση της χώρας», με στελέχη αποφασισμένα και πρόθυμα να μη συμμετάσχουν απαραίτητα στις επόμενες εκλογές, με «ορισμένο ορίζοντα αλλά ικανό για να επιτύχει πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση του βάρους του χρέους και αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην ανάκαμψη».

Επιπλέον, αφού διευκρίνισε ότι δεν θέτει «θέμα πρωθυπουργού, αλλά θέμα ευρύτητας και ποιότητας του σχήματος», η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πάνω από όλα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της χώρας.

Είπε ακόμα ότι οι επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής είναι μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ στο Κραχ του ‘29 ή από ό,τι αν είχαμε πόλεμο και πως έτσι υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης για χρόνια. Υποστήριξε ότι «η εξίσωση για το χρέος δεν βγαίνει» και πως «χρειάζεται διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους για να κάνει η χώρα καινούρια αρχή». Πρόσθεσε δε ότι «αν αυτή η λύση είχε εφαρμοστεί από την αρχή, σήμερα κανείς δεν θα μιλούσε για την Ελλάδα».

Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πάρα πολλά και πως παρόλο που η πολιτική που ακολουθείται μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις, «ωστόσο είμαστε μάρτυρες μιας ισοπεδωτικής κριτικής από εκείνους που συνέβαλαν καθοριστικά στη στρέβλωση».

«Όσο κι αν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα του Θ. Πάγκαλου, ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες», είπε για να επιρρίψει τις ευθύνες πρωτίστως στη ΝΔ, η συγκυβέρνηση με την οποία «προέκυψε ως αναγκαιότητα για να μην καταρρεύσει η χώρα».

«Πληρώνει ο λαός τα λάθη της ΝΔ, αλλά και της ΕΕ που μετατρέπεται σε γερμανική Ευρώπη», είπε.
Αναφορικά με το θέμα της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε ότι «δεν είναι ζήτημα συσχετισμών και προσωπικών διευθετήσεων», ότι «δεν μπορούμε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι και να αθροίζουμε ποσοστά», αλλά ότι «πρέπει να αναζητήσουμε το δρόμο και μετά να καλέσουμε τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν». «Η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να βρει διέξοδο, διαφορετικά η ακροδεξιά θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη πρόκληση», σημείωσε.

Ν. Μπίστης: Επιτακτικό το αίτημα διαμόρφωσης ισχυρής παράταξης

«Το αίτημα για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής παράταξης ώστε να μην αφεθεί η χώρα στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτικό», τόνισε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης.

Ο κ. Μπίστης τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο» και σημείωσε ότι «οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για την συγκρότηση μια ελληνικής “Ελιάς” που θα κατέβει στις εκλογές κάτω από την πανευρωπαϊκή ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Ως προς αυτό, τόνισε ότι «δεν μας αρκεί το άθροισμα των υπαρχόντων κομμάτων» και πως «χρειαζόμαστε τον συνδυασμό του νέου (προγραμματικά και ηλικιακά) με το παλιό που είναι ακόμα χρήσιμο».

Για το ποια πρέπει να είναι η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις διεργασίες, ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι «η συγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν θα βάλει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, που εγγυάται με όλα της τα εγγενή προβλήματα η σημερινή κυβέρνηση», για να υποστηρίξει ότι «εδώ υπάρχει διαφορά στρατηγικής με τον ΣΥΡΙΖΑ που ποντάρει στην δημιουργία κοινωνικού χάους, ελπίζοντας ότι αυτό θα τον ωφελήσει εκλογικά, αγνοώντας την επόμενη μέρα και τα κέρδη που μια τέτοια εξέλιξη θα προσπορίσει στην εμφανιζόμενη ως αντισυστημική ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Ωστόσο, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι για την πορεία και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ» και «πολύ περισσότερο για τον κόσμο που από την κάλπη του ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «ο χειρότερος τρόπος για να πείσεις και να επαναπατρίσεις στις γραμμές της κεντροαριστεράς τον κόσμο αυτόν είναι να αναγνωρίσεις πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τόνισε ότι «ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να επανασυνδεθούμε με αυτόν τον κόσμο είναι να συγκροτήσουμε την μεγάλη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερή παράταξη και να απευθυνθούμε με αυτοπεποίθηση σε αυτούς».

Π. Ευθυμίου: Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στο λαό

«Χωρίς στέρεες και ειλικρινείς θέσεις απέναντι στο λαό δεν μπορούμε να περιμένουμε έξοδο από την κρίση αλλά και ανασυγκρότησης της παράταξης», ήταν η κεντρική θέση του Πέτρου Ευθυμίου.
Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι σε μια παράταξη σαν το ΠΑΣΟΚ «πριν από όλα χρειάζεται η αυτογνωσία», δηλαδή «όποιος λέει ότι είναι ΠΑΣΟΚ, δικαιούται να το λέει περήφανος».

«Παραξενεύομαι αν για κάποιους από εμάς το νόημα της ανάταξης της κεντροαριστεράς ανάγεται σε πολιτικούς τακτικισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι επίσης δεν έχει νόημα για το ΠΑΣΟΚ «να εμπλακεί σε λογική τακτικσμών», σε μια προσπάθεια εκλογικής επιβίωσης μέσω μιας κεντροαριστεράς που θα φτιαχτεί από πρόσωπα που δεν έχουν βρει στέγη.

«Το καινούριο ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ με σχέδιο εξόδου από την κρίση που απευθύνεται σε νέα πρόσωπα», τόνισε.

Στο μεταξύ αργά το απόγευμα της Τετάρτης επικράτησε ένταση, καθώς εντός της αίθουσας όπου διεξάγονταν το συμπόσιο επικρατούσε το αδιαχώρητο:

Διαβάστε επίσης:

Τα καρφιά του Σημίτη, τα «λεφτά» του Γιώργου και το κάλεσμα Βενιζέλου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013, 18:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης