Συντονιστείτε στο zougla radio για όλες τις εξελίξεις

Με τους τακτικισμούς και τις πολιτικές πιρουέτες να επιλέγονται εις βάρος της σοβαρότητας και με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων εξουσίας να προκρίνουν επικοινωνιακού τύπου παίγνια, παρά τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας της χώρας, οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν την ύστατη ώρα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Προηγουμένως πυροδότησαν σειρά αρνητικών σχολίων, ακόμη και ύβρεων κατά της χώρας για την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας. Το χειρότερο είναι ότι κατασπαταλήθηκε η όποια εφεδρεία αξιοπιστίας είχε εναπομείνει, όσον αφορά στις σχέσεις της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα, θα ολοκληρώσει τη διαχείριση των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και τη νέα δανειακή συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς το Κ.Κ.Ε. και ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν.

Του νέου σχήματος θα ηγείται πρωθυπουργός κοινής αποδοχής καθώς και δύο αντιπρόεδροι, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο δεύτερος πιθανώς να είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ ακούγεται και το όνομα του Σταύρου Δήμα. Η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πιθανότατα περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Αύριο θα διεξαχθούν οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να καταλήξουν σε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, στις συνομιλίες θα συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Δημήτρης Ρέππας και ο Νίκος Αθανασάκης και από πλευράς Νέας Δημοκρατίας οι σύμβουλοι του προέδρου του κόμματος, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης.

Η απόφαση προφανώς θα ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές, αλλά δεν θα πείσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες θα απαιτήσουν σοβαρές δεσμεύσεις της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση.

Το χρονικό της συνάντησης

Ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Ζιώγα, ενώ ο κ. Σαμαράς από τους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πριν φτάσει ο κ. Παπούλιας στην αίθουσα, οι δύο αρχηγοί συνομίλησαν μόνοι τους, όρθιοι, επί δύο λεπτά.

Aρχικά υπήρξε απόφαση να μην κρατηθούν πρακτικά κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών, αλλά τελικά το πλάνο άλλαξε.

Επίσης, αφού οι τρεις άνδρες έλαβαν τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών, δεν έγινε καμία δήλωση ενώπιον των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, όπως συμβαίνει συνήθως.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικά, κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών κρατήθηκαν πρακτικά για περίπου 45 λεπτά. Την ίδια ώρα, τα εγχώρια Μ.Μ.Ε. και περισσότερα από 50 διεθνή δίκτυα και πρακτορεία βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και περίμεναν με ανυπομονησία το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ το μάτι των Βρυξελλών ήταν στραμμένο στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον φόβο των αγορών…

Η ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Επίσης, αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».

Δεν πάνε στον Πρόεδρο Παπαρήγα και Τσίπρας

Η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, δεν πρόκειται να πάρει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως έγινε γνωστό από το Κ.Κ.Ε..

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Κ.Κ.Ε. δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. και θα απευθυνθεί στον λαό.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι ούτε ο ίδιος επρόκειτο να προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, με αποτέλεσμα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής να υπάρξει ανακοίνωση περί αναβολής της σύσκεψης.

Ανακοίνωση ΛΑ.Ο.Σ. – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

«Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο, να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.. Εκτιμά ακόμη πως «με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση».

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία τη συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά:

«Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα.

Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι’ αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια».

Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για τις εξελίξεις

Με έκτακτα τηλεγραφήματα και ζωντανές συνδέσεις μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα την κατ’ αρχήν συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται, χωρίς να είναι σαφές πότε» μετέδωσε ζωντανά από την Αθήνα το BBC, διακόπτοντας το πρόγραμμά του. Η επίτευξη συμφωνίας για νέα κυβέρνηση και η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου κυριαρχούν στους δικτυακούς τόπους των μεγάλων μέσων ενημέρωσης διεθνώς.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος