Σε συμφωνία για άμεση εκκίνηση της συνεργασίας των ομογενειών Ελλάδας – Ιρλανδίας, κατέληξε η συνάντηση στο Δουβλίνο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ με τον Ιρλανδό ομόλογο του, Κιάρα Κάννον. Όπως δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ, «η συζήτησή μας ήταν πολύ γόνιμη. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη συνεργασία των δύο χωρών και σε επίπεδο Διασποράς. Ήταν, μάλιστα, πολύ τιμητική η πρόταση του συναδέλφου μου να αρχίσουμε με πολιτιστικές δράσεις, με δεδομένη την εκτίμηση των Ιρλανδών στη παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας, με γλώσσα και πολιτισμό.

Ας μη ξεχνάμε -τόνισε- ότι η Ιρλανδική Διασπορά είναι μία τεράστια δύναμη, με πάνω από 60 εκατομμύρια Ομογενείς, από τους οποίους περισσότεροι από 30 εκατομμύρια είναι στις ΗΠΑ και μάλιστα με ισχυρότατη πολιτική επιρροή. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και ένα τεράστιο κοινό στοιχείο που μας ενώνει. Όπως μαζί μας και την Κύπρο. Την δίψα μας και τους αγώνες μας για την Ελευθερία. Μία άσβεστη φλόγα που έχουμε και οι τρεις μας στις καρδιές μας».

«Πιστεύω ότι σύντομα θα έλθει εδώ στο Δουβλίνο και ο Κύπριος Επίτροπος για τη Διασπορά Φώτης Φωτίου, ώστε να συστηματοποιήσουμε μία περαιτέρω συνεργασία όλοι μαζί. Εξ άλλου η Ιρλανδία έχει τεράστια συνεισφορά στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη Κύπρο. Όπως, επίσης σκάφη της στη Μεσόγειο επιτελούν εξαιρετικό έργο δίνοντας μαχες σωτηρίας για ναυαγούς μετανάστες που ξεκινούν από τα βόρεια αφρικανικά σύνορα, κυρίως προς Ιταλία. Αυτό μας αγγίζει ιδιαίτερα, αφού εμείς ζούμε στο πετσί μας το μεταναστευτικό και πρόσφυγικό δράμα».

Στη συνάντηση ο Ιρλανδός υφυπουργός, ενημέρωσε τον κ.Κουίκ και για το πρόγραμμα της επιστροφής των Ιρλανδών νεομεταναστών, μετά το τέλος της πρόσφατης οικονομικής κρίσης της χώρας τους.

Το ιρλανδικό brain drain έφτασε τις 250.000 εκροές, ενώ το πρόγραμμα brain gain αποδίδει σταθερά μέχρι τώρα πάνω από 500 επιστροφές την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κάννον.