Στο Eurogroup είναι στραμμένα τα βλέμματα, με το πρόβλημα της ρευστότητας να δημιουργεί ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, σήμερα δεν θα υπάρξει απόφαση, δεδομένου ότι οι προτάσεις για την υλοποίηση 7 μεταρρυθμίσεων παρουσιάζουν σοβαρά κενάΤο θετικό σενάριο θα ήταν οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών-μελών να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ότι θα αποδεσμευθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση, όμως, της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο -που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες-, σήμερα δεν θα υπάρξει απόφαση, δεδομένου ότι οι προτάσεις -που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη- για την υλοποίηση επτά μεταρρυθμίσεων παρουσιάζουν σοβαρά κενά, με πρώτο και κυριότερο την ανυπαρξία κοστολόγησης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή-απάντηση προς το οικονομικό επιτελείο για τις προτεινόμενες επτά μεταρρυθμίσεις, στο Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση, καθώς πρώτα θα πρέπει να συμφωνηθεί η έλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων αξιολόγησης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Θα ζητήσουν την επιστροφή των… «θεσμών» στην Αθήνα

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της «Allgemeine» της Φρανκφούρτης, κατά τη συνεδρίαση το Eurogroup θα ζητήσει -και πιθανότατα θα αποφασίσει- την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να ελέγξουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. «Ένα τέτοιο βήμα είναι αναπόφευκτο για να διαπιστωθεί η ρευστότητα της κυβέρνησης» ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εξέφρασε την ετοιμότητα Ευρωπαίων εμπειρογνώμων να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουν «αριθμούς και προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή να συναινέσει επ’ αυτού στο Εurogroup και η ελληνική κυβέρνηση.

Σε κύκλους των δανειστών κυκλοφορεί, πάντως, η εκτίμηση ότι η Αθήνα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα μέχρι τέλος Μαρτίου, όχι όμως και τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο, να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο για έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων σύντομης λήξης προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» που θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το δημοψήφισμα που άναψε φωτιές

Εν τω μεταξύ, τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση φανερώνουν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Ότι, δηλαδή, εάν οι εταίροι δεν κάνουν δεκτές τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, τότε θα μπορούσε να επιστρατευθεί το «όπλο» είτε του δημοψηφίσματος είτε των εκλογών. Και παρότι το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ότι το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, η ανυπαρξία ρευστότητας φέρνει αντιμέτωπη με το αδιέξοδο την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί ποσό 4,4 δισ. ευρώ (σε έντοκα και δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), από τα οποία τα 2,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ανανεωθούν (μέσω εντόκων) από τις τράπεζες και τα 850 εκατ. να προέλθουν από τα αποθεματικά δημόσιων φορέων. Ωστόσο, αγνοείται από πού θα προέλθει το υπολειπόμενο ποσό του μισού περίπου δις ευρώ.

Ενδεικτική, άλλωστε, της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του κ. Βαρουφάκη στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα ότι «λεφτά υπάρχουν» μόνο για μισθούς και συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ, εάν δεν βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, η ελληνική οικονομία θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά…

Διαβάστε επίσης: