Σε τοποθέτησή του για το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων, ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων τείνουν να λάβουν ενδημικό χαρακτήρα, δοκιμάζοντας την ίδια τη Δημοκρατία, καθώς συχνά προτάσσεται μια ρητορική, η οποία βασίζεται κρυφά ή φανερά σε ακραία εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».
«Η διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, τα ψεύτικα διλήμματα, οι συστηματικές επιθέσεις στην κριτική σκέψη αποτελούν μια νέα, οδυνηρή κανονικότητα στο πεδίο της ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη» υποστήριξε, τονίζοντας πως «κριτική σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει δίχως ένα συνολικά υγιές μιντιακό οικοσύστημα και χωρίς εφημερίδες».
Για τους λόγους αυτούς, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ κατέθεσε την πρόταση οι πολιτικές στήριξης των εφημερίδων να εξαιρούνται από τυχόν δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους ομολόγους του να συντονίσουν την ενεργό συμμετοχή των δημόσιων τηλεοράσεων όλης της Ευρώπης στη διαμόρφωση δικτύου ανεξάρτητων fact-checkers.
Τέλος, υποστήριξε δράσεις ενίσχυσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με ανοιχτές βάσεις δεδομένων, προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογράφων και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνάντησαν ευρεία αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη-μέλη.