Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για τη Δευτέρα 28 Αυγούστου σηματοδότησε και τη λήξη της θερινής πολιτικής ισημερίας και, άρα, το τέλος της κυβερνητικής ραστώνης.

Με άλλοθι τρία νομοσχέδια κοινωνικού περιεχομένου, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία ενεργοποίησης των δύο μηχανισμών, του κυβερνητικού και του κομματικού, με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής ανάκαμψης της εικόνας του και της κυβέρνησής του κατά την επόμενη ενδεκάμηνη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος σταθμός, βέβαια, η 3η αξιολόγηση, η οποία από μόνη της, αν κυλήσει ομαλά, θα σηματοδοτήσει και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα με τέλη ΔεκεμβρίουΠρώτος σταθμός, βέβαια, η 3η αξιολόγηση, η οποία από μόνη της, αν κυλήσει ομαλά, θα σηματοδοτήσει και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου. Αν η 3η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός των λογικών χρονικών ορίων. Αυτό σημαίνει πως το βάρος αυτής της διαδικασίας με τους δανειστές θα αναλάβει εξ ολοκλήρου για ακόμη μία φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όχι μόνον διότι το απαιτεί ο ίδιος («ή παραμένω υπουργός Οικονομικών ή πάω σπίτι μου» φέρεται να έχει δηλώσει ευθαρσώς και πολύ προσφάτως), αλλά διότι το απαιτούν και οι ίδιοι οι δανειστές, οι οποίοι έχουν καταλήξει πως ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας ικανός, διαβασμένος και αξιόπιστος συνομιλητής.

Άρα, κάποιοι άλλοι οι οποίοι ενδεχομένως ενδιαφέρονται για το εν λόγω αξίωμα δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια. Στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να καταλήξει με ασφάλεια όποιος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα εντός Μαξίμου και στις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο στάδιο της πορείας της κυβέρνησης τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο βασικοί σταθμοί θα είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, η πολυσυζητούμενη πιθανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ (κατά τον Οκτώβριο), οι προγραμματιζόμενες «τουρνέ» του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές -κι όχι μόνον- πρωτεύουσες για επαφές υψηλού δείκτη πολιτικής (βλέπε επικοινωνιακής) αποδοτικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κεντρικό σύνθημα της πρωθυπουργικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης συμπυκνώνεται στο μότο «βγαίνουμε από τα μνημόνια – αφήνουμε πίσω την επιτροπεία». Ένα σύνθημα αμφιβόλου αξιοπιστίας, όταν ο ξένος οικονομικός Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων που θέλουν (ή πιέζουν) για την ενσωμάτωση της ελληνικής οικονομίας και σε 4ο μνημόνιο με τη μορφή ενός «under control και διασφαλισμένου από κινδύνους οδοιπορικού εξόδου στις αγορές», που συνεπάγεται τουλάχιστον αυστηρή επιτροπεία από τους δανειστές αλλά και ενδεχομένως υλοποίηση της συγκεκαλυμμένης απειλής Σόιμπλε, πως αν χρειαστεί και νέο μνημόνιο, τότε θα τεθούν όλα σε νέα βάση. Το τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε δεν ξεκαθαρίζεται, αλλά η εκφορά της φράσης αυτής είναι αρκούντως απειλητική.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, είναι απολύτως γνωστά στο Μαξίμου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον το κυβερνητικό επιτελείο και οι κομματικοί παράγοντες (βλέπε Βούτσης) τοποθετούν χρονικά τον ανασχηματισμό εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την 3η αξιολόγηση αλλά και τις γερμανικές εκλογές. Ουδείς γνωρίζει, άλλωστε, αν ο κ. Σόιμπλε θα είναι υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Ο ίδιος, πάντως, αποφεύγει να το ξεκαθαρίσει.

Πώς, άλλωστε, όταν η «συνεργασία Μακρόν – Μέρκελ» υλοποιείται στη βάση μιας κομβικής αλλαγής της αντίληψης του Βερολίνου για την εξέλιξη της Ε.Ε., στην οποία βασικό ρόλο διαδραματίζει η άποψη Σόιμπλε για την επικυρίαρχη θέση της γερμανικής οικονομίας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αν και οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναβάλλονται για το τέλος του επόμενου τετραμήνου, στο ίδιο το Μαξίμου προβλέπονται άμεσες αλλαγές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, εντάσσεται οσονούπω ο Θανάσης Καρτερός, εξαιρετικά έμπειρος δημοσιογράφος με μεγάλη θητεία στον «Ριζοσπάστη» και γνωστός «εξ αριστερών» αρθρογράφος της «Αυγής» με «πένα δηλητήριο», αν θέλει, αλλά και εξαιρετική ευχέρεια διαχείρισης καταστάσεων. Θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας του Μαξίμου αντικαθιστώντας τον Θόδωρο Μιχόπουλο, ο οποίος μετακομίζει σε άλλο πόστο.

Βασικός προσανατολισμός ως προς τη δόμηση ενός επιθετικότερου προφίλ του πρωθυπουργού θα είναι η ανταπόκριση της πρωθυπουργικής εικόνας σε πιο νεανικά στάνταρτ. Θα πρέπει να αναμένει κάποιος, δηλαδή, μία επιστημονικότερη, τεχνολογικά αρτιότερη και πολιτικά αποδοτικότερη στροφή της επικοινωνιακής πολιτικής στα social media. Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να συμβουλευτεί τον κ. Μακρόν, ο οποίος έχει αναβαθμίσει την πρακτική των κοινωνικών δικτύων σε πολιτική πρακτική υψηλού επιπέδου.

Πηγή: Zougla NewsRoom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης