Ως ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκαναν ο  Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρομφαία», ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας με στενούς συνεργάτες του σχολίασε: «Δεν γνωρίζω την ουσία της υπόθεσης και σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Όμως, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ. Και ο νοών νοείτω».

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ πως σχολιάζει την απόφαση να κριθεί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ  προφυλακιστέος, εξέφρασε την έκπληξή του και κάνοντας μία δήλωση που χαρακτηρίζεται ως ωμή πολιτική παρέμβαση, είπε: «Μένω κατάπληκτος για την απόφαση που πάρθηκε. Ιδιαίτερα για τη στιγμή που διάλεξαν να την πάρουν. Υπενθυμίζω την παλιά ρήση που είναι πάντοτε σε ισχύ, ότι “και οι κρίνοντες, κρίνονται”».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ενώπιον της Βουλής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τη φυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ είπε: «Ποια δικαιοσύνη οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ; Αυτή που κλείνει φυλακή έναν ηγούμενο του Αγίου Όρους και θέλει να απελευθερώσει άμεσα απ’ τις φυλακές βιαστές, ληστές και εμπόρους ναρκωτικών;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχαν προηγηθεί παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι «Δεν είναι η ώρα για ακραίες προδικαστικές φυλακίσεις όταν μάλιστα εξασφαλίζεται η παραμονή του κατηγορουμένου στη χώρα, πολλώ δε μάλλον όταν οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν βρήκαν ικανά στοιχεία απάτης για να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους αντισυμβαλλόμενους πολιτικούς. Νόμιμον; Nαι. Ηθικόν; Όχι. Δίκαιον; Ελέγχεται. Εθνικώς επιζήμιον; Βεβαίως.»

Άγνωστο παραμένει αν το ζήτημα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμα συζητήθηκε κατά την συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Εισαγγελέας στο Άγιον Όρος

Νωρίς το απόγευμα, αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στο σημείο. Τελικά, λίγο μετά τις 17:45 οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ηγούμενου Εφραίμ, συνοδεία του εισαγγελέα, Αντώνη Παπαματθαίου και του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής, Κωνσταντίνο Παπουτσή. Επί της ουσίας εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης του το οποίο εκδόθηκε κατόπιν του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

Ο ηγούμενος θα παραμείνει κλινήρης και φρουρούμενος από αστυνομικούς στο κελί του στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μέχρι να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας.

Σημειώνεται ότι λόγω του άβατου του Αγίου Όρους, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να εκτελέσουν σύλληψη καθώς ο νόμος απαιτεί εισαγγελική εντολή.

Σύμφωνα με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, Αρίστο Κασμίρογλου, ο ηγούμενος θα παραμένει κλινήρης και φρουρούμενος στη Μονή, καθώς οι γιατροί του ιατρικού κέντρου Καρυών διαπίστωσαν ότι εμφάνισε υψηλό πυρετό και απορύθμιση του σακχάρου.

Περίεργες μεθοδεύσεις…

Την ίδια ώρα, παρενέβη το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, χαρακτηρίζοντας την προφυλάκιση «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης», ενώ εκπρόσωποι του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου φέρονται να ανέλαβαν πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, αποστέλλοντας επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Ιωάννη Τέντε και τον υπουργό Δικαιοσύνης. 

Απόσπασμα από την επιστολή:

«Έγκριτοι νομικοί μας βεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, για να προφυλακιστεί κάποιος

 κατηγορούμενος που κατηγορείται για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανιστεί στο δικαστήριο να δικαστεί κλπ., ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν και επιπροσθέτως ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μάλιστα η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης». 

Στην επιστολή ειδική αναφορά γίνεται για τη ζωή και το έργο του. Τα ερωτηματικά για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είναι πολλά. Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες από τον Α.Π. η επιστολή δεν έχει φτάσει στα χέρια του κ. Τέντε.

Ο ηγούμενος Εφραίμ κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή με βούλευμα του Συμβουλίου ΕφετώνΑθηνών, το οποίο έδωσε και τη λύση στη διαφωνία μεταξύ της εφέτου ειδικής ανακρίτριας κ. Καλού και του εισαγγελέα κ. Ματζούνη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Εφραίμ πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ.

O ηγούμενος φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επίμαχες ανταλλαγές εκτάσεων ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Βατοπεδίου, ενώ κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη, κ.τ.λ..

Για την υπόθεση είχαν παραπεμφθεί τρεις πρώην υπουργοί μετά από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και πρόσφατα ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε υπέρ της παραγραφής των όποιων αδικημάτων, κλείνοντας το φάκελο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης