Τη βεβαιότητά του, ότι η Κομισιόν θα δώσει την Τετάρτη το «πράσινο φως», εγκρίνοντας επί της ουσίας, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Το σχέδιο θα πάρει το πράσινο φως», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «απολύτως ανυποχώρητη» όσον αφορά στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην οικονομία, «προς όφελος των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ, ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι δεν πρέπει απλώς να περιορισθούν οι δαπάνες, αλλά να αλλάξει «όλο το σύστημα» και στο πλαίσιο αυτό «χρειαζόμαστε χρόνο».

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα «με δίκαιο τρόπο», χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση, είπε και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αλλά απολύτως αναγκαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του ΠΣΑ, ανέφερε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται τις επόμενες μέρες), η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κ.ά.

Αναφερόμενος στις εκρηκτικές πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι «παρακολουθούμε, προφανώς, ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι. Η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, σε ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά στο ίδιο το ευρώ».

Στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης, ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός, το φορολογικό (την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι βασικές αρχές του), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και μια οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

Τη Δευτέρα, ο Χ. Αλμούνια ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να έχει έτοιμο ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων (το λεγόμενο «σχέδιο Β’»), σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του ΠΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται μέτρα όπως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, σκληρή εισοδηματική πολιτική με «πάγωμα» αυξήσεων στους μισθούς άνω των 2.000 ευρώ (ή ενδεχομένως και άνω των 1.500 ευρώ), επιπλέον περικοπές ή και κατάργηση επιδομάτων, η επιβολή ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, το πλήρες «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% ή 2%.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Επιτρόπων, η Κομισιόν θα υιοθετήσει τέσσερα έγγραφα για την Ελλάδα:
Τη γνωμοδότηση για το ΠΣΑ, τη σύσταση για το υπερβολικό έλλειμμα (άρθρο 126, παράγραφος 9, της αναθεωρημένης Συνθήκης), τις συστάσεις για τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα και το πρόβλημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.

Οι συστάσεις της Κομισιόν θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι στη σύσταση της Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα θα περιλαμβάνεται η τριετής προθεσμία (ως το τέλος του 2012) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ θα προσδιορίζονται οι ετήσιοι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο ΠΣΑ.

Παράλληλα, θα υπάρξει η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων. Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας ήταν κυρίως απαίτηση της Γερμανίας.

Από τα μέσα Μαρτίου, θα ξεκινήσει η μηνιαία εξέταση της υλοποίησης των στόχων, ενώ κάθε τρεις μήνες, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ειδική συζήτηση σε επίπεδο ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής του ΠΣΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης