Απόλυτη σιωπή συνοδεύει τη δημοσίευση από το περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη «ΗΟΤ DOC» της λίστας Λαγκάρντ με 2.059 ονόματα, ως επί το πλείστον επιχειρηματιών, εφοπλιστών, κοσμηματοπωλών, ορισμένων δικηγόρων και μεγάλου αριθμού ιατρών καθώς και ολίγων δημοσιογράφων, όπως του Γιώργου Τράγκα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, ή του Παναγιώτη Λάμψια, που δήλωσε ότι δεν διαθέτει λογαριασμό στο εξωτερικό αλλά και πως διατηρεί έναν στην HSBC της Γλυφάδας, στον οποίον είναι συνδικαιούχος με τα παιδιά του και είναι μηδενικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λίστα ενδεχομένως να μην είναι αυθεντική.

Τα ονόματα πολιτικών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι τρία. Του πρώην βουλευτή και υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη, του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του αποβιώσαντος από το 2004 Ιωάννη Μπούτου, παλαιότερα υφυπουργού.

Εκδότες, όπως οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας, το στέλεχος εκδοτικών επιχειρήσεων Αλέξης Σκαναβής, ο πολιτικός συντάκτης Παναγιώτης Λάμψιας βλέπουν τα ονόματά τους να φιγουράρουν σε αυτήν τη λίστα.

Η δημοσιευμένη λίστα αφορά σε καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία και μόνον. Οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία δεν περιορίζονται βεβαίως σε αυτήν την τράπεζα. Είναι επίσης προφανές πως η καταγραφή ενός καταθέτη στη λίστα αυτή δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι φοροφυγάς ή και διακινητής «μαύρου» χρήματος ή ότι εν πάση περιπτώσει έχει παρανομήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ που δημοσιεύθηκε έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των προέδρων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

«Την Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, την κυβερνούσε και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία. Η μαφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Όμως, τούτες τις μέρες, σπάει η ομερτά, σπάει ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες αυτής της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει.

Και τώρα καταλαβαίνουμε γιατί με νύχια και με δόντια, με λύσσα, όλοι αυτοί πολεμούσαν, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο στις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τώρα καταλαβαίνουμε, που δημοσιεύεται μέρος των ονομάτων αυτών που έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία και προστατεύονται από τους Έλληνες πολιτικούς που κυβερνάνε, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί μέσα μαζικής ενημέρωσης των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αυτές τις λίστες, μεγάλες επιχειρήσεις, έκαναν το παν για να μην αλλάξει η πολιτική ηγεσία και διακυβέρνηση στην Ελλάδα, γιατί κάνουν το παν για να επιβάλλουν το μνημόνιο, αυτήν την πολιτική που καταστρέφει τη χώρα, ως μονόδρομο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε.

Αν υπήρχε έστω η στοιχειώδης ευθιξία από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού λαού, από αυτό το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, θα έπρεπε, αντί να ετοιμάζουν να φέρουν νέα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για το ποιους προστάτευαν, να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς, καθαρές και πατριωτικές δυνάμεις να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

Απόλυτη σιωπή

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσίευση της λίστας. Είναι αξιοπερίεργο ότι ο ίδιος ο εκδότης του περιοδικού «HOT DOC» ισχυρίζεται πως προμηθεύτηκε το αρχείο μέσω επιστολής αναγνώστη, στο οποίο υπήρχε ένα «στικάκι» με το ψηφιακό υλικό της λίστας. Εκ των μέχρι τώρα πληροφοριών και επισήμων τοποθετήσεων προκύπτει πως ο μεν πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προμηθεύτηκε τη λίστα από τις γαλλικές Αρχές σε μορφή CD και πως ο διάδοχός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρέθηκε να κατέχει ένα «στικάκι» με το ψηφιακό υλικό, το οποίο και παρέδωσε προ ημερών στο Μαξίμου.

Επιπλέον έχει γίνει γνωστό πως η πρώτη πληροφορία για την ύπαρξη λίστας καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία προήλθε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ενημέρωσαν την ελληνική ΕΥΠ. Ο τότε διοικητής Κ. Μπίκας επισήμως ισχυρίστηκε πως διαχειρίστηκε την υπόθεση, έτσι ώστε τελικά το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο με τα ονόματα των καταθετών στο ελληνικό υπ. Οικονομικών, χωρίς η ελληνική υπηρεσία ασφαλείας να έχει στη διάθεσή της τη λίστα.
Όλα αυτά, βεβαίως, ελέγχονται. Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι γνωστή μετά και τις αποκαλυπτικές καταθέσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή και στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ένα δεύτερο αξιοπερίεργο στοιχείο που αξίζει επισήμανση είναι ότι στη δημοσιευμένη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των καταθέσεων καθώς και οι κωδικοί, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο καθένας να αξιολογήσει τον δικαιολογημένο (και νόμιμο) ή όχι χαρακτήρα της κατάθεσης. Είναι ηλίου φαεινότερον πως μία «νοικοκυρά» η οποία ασχολείται με… «οικιακά» από τις πολλές δεκάδες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο δεν μπορεί να δικαιολογήσει ποσά άνω ενός ορισμένου λογικού ορίου και, άρα, θα πρέπει τα όποια μεγαλύτερα ποσά να δικαιολογούνται και να αποδεικνύεται η προέλευσή τους. Το ίδιο ισχύει για επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς ή απλούς υπαλλήλους καθώς και για συνταξιούχους.

Σε οποιαδήποτε ωστόσο περίπτωση, η δημοσίευση της λίστας από το «HOT DOC» έχει ελάχιστα σχολιαστεί από εκείνους που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και καθόλου από τις επίσημες Αρχές, τη Δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ, την Αρχή διακίνησης παράνομου χρήματος κ.λπ..

Να δημοσιοποιηθεί άμεσα η επίσημη λίστα από τις Αρχές

Δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι η «Λίστα Λαγκάρντ» καταρτίστηκε από τον κάτοχο και κομιστή της, Herve Falciani, έως το αργότερο το 2008 και στο χρονικό διάστημα από το 2006 έως την εξαφάνισή του, καθίσταται προφανές ότι οι καταθέσεις στις οποίες αναφέρεται αφορούν σε λογαριασμούς πριν από την έναρξη της κρίσης.

Επειδή, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με τη λίστα αυτή, σύγχυση η οποία επιτείνεται από τα επίσημα πρόσωπα που έχουν αναμειχθεί (δύο υπουργοί, δύο προϊστάμενοι του ΣΔΟΕ και τουλάχιστον δύο μυστικές υπηρεσίες, οι ελληνικές και γαλλικές), οι επίσημες Αρχές οφείλουν πάραυτα να δημοσιοποιήσουν τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν. Αν τα διαθέτουν και αν είναι επίσημα μετά και την εντελώς αναξιόπιστη διαχείριση του ζητήματος από τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε χιλιάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες ακόμη και… «νοικοκυρές» θα βρίσκονται στο στόχαστρο, αφού τα ονόματά τους κυκλοφορούν στη δημοσιευμένη «Λίστα Λαγκάρντ», όταν οι καταθέσεις στις οποίες αναφέρεται η λίστα μπορεί να έχουν μηδενιστεί, να είναι παλαιές (προ κρίσης), πολλοί κάτοχοι των λογαριασμών να έχουν αποβιώσει και εν πάση περιπτώσει πολλοί από τους λογαριασμούς αυτούς να είναι απόλυτα νόμιμοι, ενώ άλλοι λογαριασμοί πιθανόν να αποτελούν «καταφύγιο» καραμπινάτων παρανομιών και φοροδιαφυγής. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Πολιτεία, η Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να ξεκαθαρίσουν χωρίς χρονοτριβή το τοπίο, αλλιώς για ακόμη μία φορά θα υπάρξουν βάσιμες υπόνοιες συνενοχής.

Βουλγαράκης και Πελέκη

Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του, Κατερίνα Πελέκη (συμβολαιογράφος), αρνήθηκαν με έμφαση ότι έχουν κάποια σχέση με τους αναγραφόμενους λογαριασμούς στη λίστα καθώς και με τη συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα Λιβερίας που καταγράφεται στη λίστα. Αμφότεροι επανέλαβαν τουλάχιστον τρεις φορές ο καθένας πως «Δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε» όταν ερωτήθηκαν από το περιοδικό «HOT DOC» για τη σχέση που διατηρούν με την εν λόγω εταιρεία και τον τραπεζικό λογαριασμό στην HSBC.

Δείτε τη λίστα

Πατήστε πάνω στις εικόνες (λίστες) και διαβάστε όλα τα ονόματα:

         
           


Απάντηση Βουλγαράκη μέσω twitter

«Ζούμε εποχές του αλήστου μνήμης Τόμπρα!

Τα χαλκεία του αποπροσανατολισμού και της παραπληροφόρησης προσπαθούν για άλλη μια φορά να με πλήξουν ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, αφού επί δύο χρόνια την περιέφεραν από γραφείο σε γραφείο, αφού την έχασαν και την ξαναβρήκαν, αφού από CD έγινε USB, αφού εξαφανίστηκε στην πρωτότυπη μορφή της, αφού οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ που την είδαν δήλωσαν στη Βουλή ότι δεν υπάρχει κανένα όνομα πολιτικού, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι είναι παράνομη και δεν έχει μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, τώρα “κρεμάστηκε” στα περίπτερα με τη λογική της εποχής Τόμπρα και με στοχοποιεί.

Δηλώνω κατηγορηματικά: Ούτε εγώ, ούτε η σύζυγός μου είχαμε ή έχουμε καμία εξωχώρια εταιρεία ούτε λογαριασμό στο εξωτερικό. Η αλήθεια θα λάμψει σύντομα για μια ακόμη φορά» γράφει ο κ. Βουλγαράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter .

Δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση για τη λίστα Λαγκάρντ

«Επειδή η ”Λίστα Λαγκάρντ” είναι συνυφασμένη στο κοινό αίσθημα του κόσμου με παρανομίες και φοροδιαφυγές και, μάλιστα σε χρόνους χαλεπούς που ο λαός στενάζει, σας κάνω γνωστό ότι το 1987-1988 περίπου, η γυναίκα μου και εγώ ανοίξαμε ένα λογαριασμό στην Τράπεζα ”UBS” και μεταφέραμε το απολύτως απαραίτητο ποσό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεση χειρουργική επέμβαση και πολύμηνη θεραπεία και νοσηλεία στο εξωτερικό (Γερμανία), του αείμνηστου πεθερού μου. Όπως είναι φυσικό, ο λογαριασμός αυτός ερήμωσε και από τότε δεν παρουσίασε καμία κίνηση, ούτε σε δραχμές ούτε σε ευρώ (κατάθεση-εκταμίευση-μεταφορά). Ο λογαριασμός δεν διεκόπη από την ίδια την τράπεζα τη δεκαετία του ’90 ως ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ.

Πιστεύω, όμως, ότι η στοχοποίηση δεν είναι τυχαία και έχει σαν σκοπό να αποκοιμίσει και να παραπλανήσει για τους πραγματικούς υπαίτιους για τη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Με εκτίμηση,

Φραγκίσκος Ραγκούσης
Δικηγόρος».

O Γιώργος Τράγκας για τη λίστα Λαγκάρντ

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook απάντησε ο Γιώργος Τράγκας σχετικά με το γεγονός ότι το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ που δημοσίευσε το «HOT DOC»:

«Brothers, το είδαμε και αυτό!!!!!

Επειδή διάβασα τη «Λίστα Λαγκάρντ» και είδα το όνομά μου στον αριθμό ‘’εννιακόσια πενήντα τόσο’’, κατέληξα στο ασφαλές συμπέρασμα ότι όλη αυτή η ιστορία δεν είναι μόνο προϊόν υποκλοπής όπως αποφάσισαν τα γαλλικά και ιταλικά δικαστήρια, αλλά είναι ένα προϊόν συρραφής ονομάτων και ενδεχομένως εκτεταμένης πλαστογραφίας. Κυρίως όμως είναι αναξιόπιστη. Και εξηγούμαι: (για να μην τρελαθούμε κιόλας)…

Στη δεκαετία του ’90, πριν από 20 ακριβώς χρόνια, ξεκίνησα ως καταθέτης -αποταμιευτής στην τράπεζα Midland Αθηνών. Η τράπεζα αυτή εξαγοράστηκε από την HSBC λίγο αργότερα. Το 2000-2001, δηλαδή πριν από περίπου 12 χρόνια (!) εγώ έπαψα να είμαι καταθέτης και πελάτης αυτής της τράπεζας.
Τώρα λοιπόν ξαφνικά, ανακαλύπτω ότι το 2012 (!) είναι το όνομά μου μέσα σε μία ”Λίστα”, η οποία έκανε τον γύρο των υπηρεσιών του κράτους, σε cd και στικάκια… Εάν μιλάμε για την ίδια λίστα….
Και αναρωτιέμαι: Πόσοι σ’ αυτή τη ”Λίστα” είναι πρώην πελάτες όπως εγώ; Πόσοι και από ποιους είναι ”σφηνωμένοι”; Και πόσων τα ονόματα έχουν ”συρραφεί”, προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορες σκοπιμότητες, πολιτικής και ηθικής σπίλωσης;…

Άλλωστε, περνάμε τα όρια του γελοίου, όταν στη λίστα αναφέρεται και το όνομα αποβιώσαντος πολιτικού…

Έχω αρχίσει μάλιστα να πιστεύω ότι αυτό το θέμα κινήθηκε σκόπιμα απ’ έξω και για επικοινωνιακούς λόγους στο εσωτερικό της Ελλάδος. Και δεν αναφέρομαι στον περιοδικό που τη δημοσιεύει.
Πρόκειται για μία ιστορία που οι αποδέκτες της ήξεραν εξ’ αρχής ότι δεν αποτελεί επίσημο απόσπασμα από κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό αρχείο. Γιατί η λίστα Φαλτσιάνι δεν είχε μόνο Έλληνες. Επομένως θα μπορούσε κάποιος να πάρει και ονόματα από τον … Χρυσό Οδηγό (!), πριν παραδώσει CD ή στικάκι. Εδώ, αναφέρονται πρώην πελάτες προ δεκαετιών (!) αλλά και αποβιώσαντες (!)….

Ξέρω ότι ενοχλώ ΠΟΛΥ και ΠΟΛΛΟΥΣ τη τελευταία 3ετία….

Τους είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι ένας δημοσιογράφος-εκδότης- παραγωγός και επιχειρηματίας στον χώρο των ΜΜΕ- όπως η αφεντιά μου- μιλάει πολύ…..

Φιλιά».

Τα γνωστά ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφιακό υλικό

Ισχυρές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό χώρο όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι αδελφοί Μαρινόπουλοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Πατέρα. Παράλληλα, σχεδόν όλοι οι γνωστοί κοσμηματοπώλες, ο Δημήτρης Κοπελούζος και η επιχειρηματική οικογένεια Μπενρουμπή βρίσκονται μέσα σε αυτή.

Στον επίμαχο κατάλογο φιγουράρει και το όνομα της σκιτσογράφου Κατερίνας Σχινά, αλλά και του δημοσιογράφου Παναγιώτη Λάμψια.

Πρόσωπα από τον χώρο της ιατρικής, των ΜΜΕ, της πολιτικής κ.λπ. συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό.

Διαβάστε ορισμένα από αυτά:

-Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως Καραμανλή

-Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά

  – Κατερίνα Πελέκη, συμβολαιογράφος

– Παναγιώτης Αγρανιώτης, μαιευτήρας γυναικολόγος στο Κολωνάκι.

– Δανιηλίδης Βασίλειος, οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη.


– Ιωάννης Καραϊτιανός, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

– Στυλογιάννης Σωτήριος: χειρουργός στην Αθήνα.

– Μαίρη Βιδάλη, ηθοποιός

– Πετρίδης Πτολεμαίος, ωτορινολαρυγγολόγος στη Θεσσαλονίκη.

– Γιώργος Παπαδημητρίου, γυναικολόγος στην Αθήνα.

– Αγγελική Κανελλοπούλου, παλαίμαχος τενίστρια και πρώην υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ.


– Λεκάκης Ιωάννης, ειδικός καρδιολόγος, καθηγητής καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

– Μάντση Έλλη, παιδίατρος στην Αγία Παρασκευή

– Iωάννα Σάκκουλα, σύζυγος του ιδρυτή των εκδόσεων «Σάκκουλα».

– Αντώνης Κυριαζής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Singular A.E.

– Αμαλία Μουτούσση, ηθοποιός

– Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, γλύπτρια

Επιπλέον, η περίφημη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα του αποθανόντος διατελέσαντος υφυπουργού επί κυβέρνησης Καραμανλή (1974), Μπούτου Ιωάννη, και του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπυρίδωνα Δούκα.


Ο γιατρός Ιωάννης Λεκάκης διαψεύδει ότι έχει λογαριασμό στην Ελβετία

Με ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στη zougla.gr, ο γιατρός Ιωάννης Λεκάκης αναφέρει:

Επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι στη λίστα την οποία αναδημοσιεύετε κακώς συμπεριλαμβάνεται το όνομά μου. Επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι δεν διαθέτω λογαριασμό στην τράπεζα HSBC και γενικά σε καμία τράπεζα του εξωτερικού.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη Λίστα Λαγκάρντ

Η «Λίστα Falciani», γνωστότερη ως «Λίστα Λαγκάρντ», αφορά καταθέτες στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Το ψηφιακό αυτό υλικό παραπέμπει επί της ουσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί σε αυτό το υποκατάστημα έως το 2008 στην καλύτερη περίπτωση και εν πάση περιπτώσει πριν από το 2006. Στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να καταλήξει κανείς αν λάβει υπ’ όψιν του ότι ο Herve Falciani άρχισε να υποκλέπτει ψηφιακό υλικό από τα αρχεία της τράπεζας από το 2006 οπότε και μετετέθη στη θέση αυτή, λαμβάνοντας προαγωγή έως και το 2008, οπότε και εξαφανίζεται με τα αρχεία υπό μάλης.

Το προφίλ του

O ιταλο-γαλλικής καταγωγής κ. Φαλτσιάνι γεννήθηκε το 1972 στο Μόντε Κάρλο και σπούδασε ειδικός υπολογιστών. Εργάστηκε από το 2002 ως επιστήμονας πληροφορικής και οικονομικός εμπειρογνώμονας στη Γενεύη στην HSBC Private Bank. Το 2006 άρχισε να εργάζεται ως ειδικός πληροφοριακών συστημάτων στην τράπεζα και γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγαλοστέλεχος.

Ήθελε να «αγοράσει» κυβερνήσεις

Η ζωή του άλλαξε άρδην όταν απέκτησε πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της τράπεζας δουλεύοντας στα κεντρικά γραφεία της HSBC στη Γενεύη. Φιλόδοξος, λάτρης του χρήματος μαγεύτηκε από τη δύναμη που του έδωσε η πρόσβαση στους… χρυσούς καταλόγους. Γνώριζε ότι με αυτά τα στοιχεία μπορούσε να «αγοράσει» και να «πουλήσει» πολλούς ισχυρότερούς του.

Στα τέλη του 2008, όταν η ελβετική αστυνομία αναζητούσε απεγνωσμένα τη λίστα, ο Φαλτσιάνι διέφυγε στη Νίκαια της Γαλλίας, καθώς στη Γαλλία ο νόμος δεν επέτρεπε να εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για πολίτες τους σε ξένη χώρα. Μπορούσε επίσης λόγω διπλής υπηκοότητας να ταξιδεύει και στην Ιταλία όπου εφαρμόζεται ο ίδιος νόμος.

Μάλιστα, ο Φαλτσιάνι διέμεινε στη Νίκαια με τη σύζυγό του και το παιδί τους, συνεχίζοντας απρόσκοπτος το έργο του…

Ο Φαλτσιάνι έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο όταν, τον Αύγουστο του 2009, οι γαλλικές Αρχές εντόπισαν ότι προσπάθησε να πουλήσει τους καταλόγους με τα κλεμμένα δεδομένα για κάθε πελάτη της τράπεζας ύποπτο για φοροδιαφυγή.

«French Connection»

Η πρώτη του σκέψη ήταν να τα πουλήσει στη μεγαλύτερη τράπεζα του Λιβάνου, ωστόσο οι Αρχές της Γαλλίας ήδη τον κατασκόπευαν.

Η Γαλλία επιστρέφει τα κλεμμένα δεδομένα τον Ιανουάριο του 2010 στην Ελβετία, αλλά η γαλλική κυβέρνηση διατήρησε ένα αντίγραφο της λίστας και άρχισε να ελέγχει τους φοροφυγάδες. «Τα δεδομένα θα πρέπει να μοιράζονται και με άλλες χώρες στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής» ήταν η σκέψη του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών και έτσι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να γνωστοποιήσει και στις υπόλοιπες κυβερνήσεις τα… ονόματα των φοροφυγάδων τους.

Η Γαλλία έλαβε επίσης μια παρόμοια λίστα με δεδομένα από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της φορολογικής υπόθεσης του Λιχτενστάιν. Η Ελβετία γίνεται ο συνδετικός κρίκος κάθε… μεταφοράς δεδομένων από χώρα σε χώρα.

Προσπάθησε να πουλήσει τις λίστες στον Λίβανο

Ο Φαλτσιάνι, ο οποίος εν τω μεταξύ είναι ήδη υπό παρακολούθηση από την αυστριακή μυστική υπηρεσία, αλλάζοντας όνομα, επιχειρεί επιτέλους να πουλήσει τα αρχεία στη Βυρητό. Αφού κατηγορεί την ελβετική τράπεζα και τις ελβετικές Αρχές για παραβιάσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς, δεν καταφέρνει να κάνει το deal και στρέφεται στις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Τον Ιανουάριο του 2010, το όνομα του Φαλτσιάνι βρέθηκε πάλι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων όταν έγινε γνωστό ότι πρόσφερε τη λίστα 1.300 πελατών της HSBC στη Γερμανία, ζητώντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τις γερμανικές Αρχές.

Στη… φάκα οι φοροφυγάδες και ο ίδιος

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» Γερμανίας, στο CD που προσπάθησε να πουλήσει στη Γερμανία είχε τα ίδια δεδομένα που είχε προσφέρει τον Αύγουστο του 2009 στις γαλλικές Αρχές. Πολλοί δημοσιογράφοι, όμως, τότε είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει τα κακώς κείμενα της γερμανικής HSBC.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία από τη λίστα Φαλτσιάνι αξιοποίησαν δεόντως, εισπράττοντας διαφυγόντες φόρους, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία! Μάλιστα, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας είχε δηλώσει ότι εξαιτίας της λίστας Φαλτσιάνι έγινε η μεγαλύτερη είσπραξη διαφυγόντων φόρων στην ιστορία του ισπανικού κράτους!

Ο Φαλτσιάνι συνελήφθη τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη, όταν με την επίδειξη του διαβατηρίου του οι Αρχές είδαν ότι εκκρεμεί εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο 38χρονος Herve Falciani, από το Μονακό, εργαζόταν από το 2000 στο τμήμα Πληροφορικής στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων. Από το 2006, που πήρε προαγωγή και μεταφέρθηκε στα κεντρικά της HSBC στη Γενεύη, έως το 2008 έκλεβε δεδομένα από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας, αν και είναι ακόμα ασαφές πώς το κατάφερε.

Στη Βουλή τα ονόματα της λίστας «Λαγκάρντ» και των «36»

Να διαβιβαστεί στη Βουλή η κατάσταση με τα ονόματα των πολιτικών που συμπεριλαμβάνονται τόσο στη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιέχονται 1.991 ονόματα Ελλήνων που εξήγαγαν χρήματα στην ελβετική τράπεζα HSBC, όσο και στη «λίστα των 36» που είχε αποκαλύψει η zougla.gr, ζήτησε από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νίκος Παντελής.

Ο προϊστάμενος των δύο οικονομικών εισαγγελέων παρήγγειλε να διαβιβαστούν οι καταστάσεις αυτές με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων στον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας, κ. Αθανάσιο Νάκο.

Αφορμή για την παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στάθηκε η άρνηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων να ανταποκριθούν στο αίτημα του κ. Νάκου, ο οποίος είχε ζητήσει να του διαβιβάσουν αντίγραφο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στις λίστες, επικαλούμενοι το γεγονός ότι διενεργούν προκαταρκτική έρευνα.

Ο κ. Παντελής επεσήμανε στη σχετική παραγγελία του προς τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη ότι η ικανοποίηση του αιτήματος του αντιπροέδρου της Βουλής «δεν παραβλάπτει σε τίποτα το έργο των διενεργούμενων προκαταρκτικών εξετάσεων», ενώ η αποστολή των ονομάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα, από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ θα επιλεγούν να σταλούν στη Βουλή τα ονόματα όσων διετέλεσαν ή είναι σήμερα πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές και διαχειριστές των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, πρέπει να σταλούν και τα ονόματα των συζύγων και ανήλικων παιδιών, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Παράλληλα, θα διαβιβαστούν και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 36 ονόματα των εν ενεργεία και τέως υπουργών, οι οποίοι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό.

Τέλος, θα σταλούν στο Κοινοβούλιο και τα ονόματα εκείνων των πολιτικών προσώπων που, σύμφωνα με τον Ν. 4065/2012, επανελέγχονται οι δηλώσεις του «Πόθεν Έσχες» από το 1974 έως σήμερα, όπως και των συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους, ει βάρος των οποίων διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.