Το καταστροφικό παιχνίδι της παρεούλας ΟΤΕ-Siemens-Intracom αποκαλύπτει στο δεύτερο μέρος της έρευνάς της, η zougla.gr. Η άνοδος  και η πτώση της  Ηellas com, μετά από το «όργιο» των αναθέσεων στα συνεταιράκια από τα μεγάλα κεφάλια του ΟΤΕ ξεκίνησε από το 1995 και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα, συνεχίστηκε και επί των ημερών της «κάθαρσης» Βουρλούμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Δευτέρα αποκαλύψαμε το πώς η θυγατρική του ΟΤΕ, Hellas com, με μετόχους τη Siemens με 15% και την Intracom επίσης με 15% , έπαιρνε τα έργα του εξωτερικού που κατέληγαν πάντα, κυρίως στην πρώτη.

Η Siemens έκανε προσλήψεις

Δεν είναι όμως μόνο τα έργα του εξωτερικού ή του εσωτερικού. Από το καταστατικό της εταιρίας φαίνεται ότι η συγκεκριμένη θυγατρική αποφάσιζε για τις προσλήψεις προσωπικού στον ΟΤΕ. ‘Έκανε την επιλογή, έκρινε και προσλάμβανε προσωπικό για λογαριασμό του Οργανισμού. Βάσει της μετοχικής σύνθεσης της Hellas com, αυτομάτως συνάγεται το συμπέρασμα για το ποιοι συναποφάσιζαν για τις τοποθετήσεις υπαλλήλων και στελεχών. Από τον πίνακα της μετοχικής σύνθεσης φαίνεται και το ποσοστό της απόφασης που αναλογεί στην κάθε εταιρία. Με λίγα λόγια η Siemens και η Intracom είχαν λόγο για το ποιος θα τοποθετηθεί πού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέτοχοι

Ποσοστό

INTRACOM S.A.

15%

SIEMENS TELE INDUSTRIAL S.A.

15%

ETEBA S.A.

7%

ANCO S.A.

2%

FULGOR GREEK COMPANY OF ELECTRIC CABLES S.A.

2%

NEXANS HELLAS INDUSTRIAL S.A.

2%

TELE-CABES S.A.

2%

MARAC ELECTRONICS S.A.

1%

RAYCAP S.A.

1%

SPACE HELLAS S.A.

1%

UPTEK S.A.

0,60%

Οι προσλήψεις που πέρασαν και από τις δύο εταιρίες σταμάτησαν όταν η μετοχική σύνθεση της εταιρίας άλλαξε και το σύνολο των μετοχών περιήλθε στον ΟΤΕ με τη μέθοδο της εξαγοράς. Το θέμα, όμως, είναι ότι τα στελέχη που συν-επέλεξαν τα δύο συνεταιράκια του ΟΤΕ υπάρχουν στις θέσεις του Οργανισμού ακόμα και σήμερα.

Η εξαγορά και η καταστροφή

Ο Παναγής Βουρλούμης , υποτίθεται, ότι θα «έβαζε το μαχαίρι στο κόκκαλο». Ενθουσιάστηκαν όλοι, όταν άκουσαν τη δήλωσή του, στην οποία έλεγε ότι δεν μπορούν οι προμηθευτές μας να είναι και συνέταιροί μας, όμως τα στοιχεία και οι πράξεις του έδειξαν ότι η Hellas com «αυτοκαταστράφηκε». Εκτός από το γεγονός ότι σε Siemens και Intracom δόθηκαν ποσά ακόμα και από έργα για τα οποία ακόμα δεν έχει πληρωθεί ο ΟΤΕ, για να αποχωρήσουν από την εταιρία, τα στοιχεία που θα δείτε στον πίνακα δείχνουν ότι από το 2004 και μετά η εταιρία παρουσίασε τρομερή ζημία.

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Κέρδη-Ζημίες (προ φόρων)

7.242.713Ε

1.350.753Ε

3.140.663Ε

-1.815.168Ε

-3.034.428Ε

-1.722.732Ε

 

Η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας μπορεί να αποφασίστηκε το 2004, αλλά πραγματοποιήθηκε το 2005. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα τα μεγάλα κεφάλια του ΟΤΕ επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να αποζημιώσουν την Siemens και την Intracom με 11,5εκ. ευρώ έκαστη.

Τα περίεργα

Εντύπωση προκαλούν και οι πρώτες αποφάσεις του νέου, τότε, γενικού διευθυντή, Κωνσταντίνου Ζωντανού, πρώην γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ. και διευθυντή του γραφείου του Σάββα Τσιτουρίδη επί της Υπουργίας του στο Υπ .Απασχόλησης. Μια από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να λύσει τη σύμβαση με τη Siemens που αφορούσε στο έργο της Αρμενίας για την Armentel.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η απόφαση για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας του ΟΤΕ στο Μαυροβούνιο «MONTECARD» έναντι 15.000ευρώ, όταν για τη δημιουργία της και στελέχωσή της δαπανήθηκαν περισσότερα από 600.000 ευρώ!

Διαβάστε επίσης:

Siemens, OTE και Κόκκαλης συνεταίροι για μεγάλες δουλειές, 30 Ιουνίου 2008, 15:30

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης