Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και οι επιπτώσεις μιας πρόωρης εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη βρίσκονται στο επίκεντρο ξένων δημοσιευμάτων στον απόηχο της πρόσφατης «βουτιάς» του Γενικού Δείκτη στην Αθήνα.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση του ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «telegraph»Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει ανησυχία στα υψηλά κλιμάκια κυβερνήσεων της Βόρειας Ευρώπης, την ίδια στιγμή που οι αγορές δεν δείχνουν να υιοθετούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Κομισιόν γι’ αυτήν την εξέλιξη, ασκώντας πιέσεις στο 10ετες ελληνικό ομόλογο.

Με δημοσίευμα της, την Τετάρτη, η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» επισημαίνει ότι «η Νομισματική Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ

«Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, με τον αρθρογράφο Πίτερ Όμπορν να επισημαίνει:

«Οι σοσιαλιστές και πρώην κομμουνιστές που επινόησαν το ευρώ δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με τη μαρξιστική θεωρία. Μόνο οι Συντηρητικοί με μία έξυπνη προσέγγιση της οικονομίας και της ιστορίας -με φωτεινά παραδείγματα όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι- κατανόησαν ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση θα κατέρρεε υπό το βάρος των αντιθέσεών της και ότι θα ήταν μία τρέλα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νόμισμα, προτού μπουν σε τάξη οι πολιτικές συνθήκες».

«Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ελίτ που στήριξε το ευρώ (μεταξύ των οποίων και Bρετανοί συντηρητικοί, όπως οι Τόνι Μπλερ, Νικ Κλεγκ και Πίτερ Μάντελσον) αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις. Ο λόρδος Μάντελσον, μάλιστα, υποστηρίζει ακόμη την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ» αναφέρει επίσης, υπογραμμίζοντας πως «το πείραμα (του ευρώ) επέφερε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης».

«Η ιταλική οικονομία είναι ετοιμοθάνατη, η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί αρχίζουν να μεταναστεύουν σε ανησυχητικό βαθμό. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 30% και το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο. Στην Ισπανία, η ανεργία των νέων έφτασε στο ανείπωτο ποσοστό του 50%» συμπληρώνει.

Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, ο αρθρογράφος της «Telegraph» επισημαίνει:

«Η πιο θανάσιμη απειλή είναι η “ανάσταση” του τρόμου για το ελληνικό χρέος. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και η ανακοίνωση για την προεδρική εκλογή αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εθνικές εκλογές την Άνοιξη, ενώ προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μετά από 27 χρόνια».

«Πιστεύω ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Θα ενοποιηθεί το κέντρο. Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες θα συνειδητοποιήσουν το όνειρο του Ζαν Μονέ και θα ενωθούν σ’ ένα νέο κράτος με κέντρο τη Γερμανία» προσθέτει.

Κλείνοντας το άρθρο του υπογραμμίζει ότι «ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ τυχερός πρωθυπουργός καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το “αιώνιο όραμα” της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών».