Την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, εν όψει της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται το Κυπριακό αλλά και των άλλων εθνικών θεμάτων, ζήτησαν η κυβέρνηση και τα κόμματα της Κύπρου από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ότι αυτό που μετρά είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής συντονισμός και επαφή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

«Είναι ένα στοιχείο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας, γιατί η Ελλάδα είναι στήριγμα στον αγώνα μας και απαραίτητο στοιχείο στην πολιτική μας για λύση. Συνεχίζουμε τις πολύ στενές σχέσεις με την Ελλάδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχει συμφωνηθεί να συναντηθούν σύντομα, αλλά ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάντα στο πλευρό της Κύπρου και στήριζε τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί στήριγμα στον αγώνα μας και ότι η συνεργασία που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια μπορεί να αποδώσει και να αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα. Η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να θεωρείται δεδομένη» είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στις παραμονές των εκλογών είχε επικρίνει έντονα τον απερχόμενο πρωθυπουργό γιατί δεν είχε θέσει σε εφαρμογή συμφωνία για δημιουργία συντονιστικού σώματος στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρξει νέα, πιο στενή, συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, «ώστε συντονισμένοι σε μια νέα γραμμή πλεύσης, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες ώρες που μας περιμένουν».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και σε κοινή προσπάθεια για εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η συμπόρευση Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί αξίωμα και προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα του κυπριακού λαού.

«Πρέπει να μιλήσουμε με μία γλώσσα. Θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι εάν η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της, δεν θα πρέπει να αναμένεται ούτε από την Κύπρο ούτε από την Ελλάδα η συγκατάθεση για περαιτέρω απρόσκοπτη εξέλιξη του ενταξιακού της διαλόγου» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Την ανάγκη πιο στενής συνεργασίας των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό, τόνισαν και τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι – Οικολόγοι.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του εύχεται στον Γιώργο Παπανδρέου κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στο τηλεγράφημά του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός προσβλέπει με βεβαιότητα στην αμέριστη, ολόψυχη και αποφασιστική βοήθεια και συμπαράστασή του στον αγώνα για δικαίωση με την απελευθέρωση του τουρκο-κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων εισβολής και εποίκων, και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.