Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Περιφερειακό Συνέδριο της Τρίπολης αρχίζει και η διαδικασία ανασχηματισμού ή καλύτερα αναδόμησης της κυβέρνησής του, μετά τις παραιτήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου λόγω της γνωστής υπόθεσης με την επιχορήγηση ενοικίου.

Oι πρώτες σκέψεις που πρυτάνευσαν ήδη από τη Δευτέρα το πρωί επικεντρώνονταν στην υλοποίηση μιας περιορισμένης εμβέλειας αναδόμησηςΕδώ και καιρό στο Μαξίμου επεξεργάζονταν ένα σχέδιο πολύ περισσότερο σφαιρικό, το οποίο αφορούσε όχι μόνον σε έναν δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά συμπεριελάμβανε και μια σοβαρή αναδόμηση του κομματικού μηχανισμού επικεντρωμένη και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Αυτό το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η παραίτηση των δύο υπουργών λόγω του θορύβου που προκάλεσε η επιχορήγηση του ενοικίου της Ρ. Αντωνοπούλου «βραχυκύκλωσε» το Μαξίμου, το οποίο, αν και καιρό ζητούσε μια αφορμή για την υλοποίηση του σχεδιασμού του, εντούτοις, λόγω συνθηκών, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τα σχέδιά του. Η κυβερνητική αυτή μίνι κρίση δεν ανταποκρίνεται χρονικά και πολιτικά σε αυτό που πραγματικά θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου.

Έτσι οι πρώτες σκέψεις που πρυτάνευσαν ήδη από τη Δευτέρα το πρωί επικεντρώνονταν στην υλοποίηση μιας περιορισμένης εμβέλειας αναδόμησης. Τα δεδομένα είναι τα εξής: αφενός άρχισε η 4η αξιολόγηση, η οποία είναι πολύ περισσότερο κρίσιμη από όσο νομίζουν ορισμένοι, και αφετέρου βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα βασικά ζητήματα.

Α. Η οιονεί προεκλογική περίοδος, η οποία άρχισε και χαρακτηρίζεται σε πρώτη φάση από τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

B. Εκκρεμούν κι άλλες δικαστικές υποθέσεις μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Γ. Η υπόθεση του «Μακεδονικού».

Δ. Το μείζον ζήτημα που αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ΑΟΖ της Κύπρου με χρονικό ορίζοντα την ευρω-τουρκική Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα στα τέλη Μαρτίου, η οποία και χαρακτηρίζεται από την ελληνική διπλωματία ως κομβικό σημείο για τις περαιτέρω σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Αυτά τα ζητήματα διαμορφώνουν και το πλαίσιο εντός του οποίου είναι αναγκασμένος να κινηθεί ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση της αναδόμησης της κυβέρνησής του.

Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο, η ηγεσία του ΥΠΕΞ, η ηγεσία του Υπ. Άμυνας, η ηγεσία του Υπ. Εργασίας δεν μεταβάλλονται. Ορισμένοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης καθώς και οι Νίκος Τόσκας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης είναι αμετακίνητοι.

Δηλαδή, ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παραμένει ως έχει.

Οι συνθήκες επιβάλλουν την εξαιρετικά πιθανή αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα κυρίως για λόγους υγείας από το Υπ. Μετανάστευσης, την απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, την τοποθέτηση ενός ανθρώπου απολύτου εμπιστοσύνης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτές οι αναγκαστικές κινήσεις είναι πολύ πιθανόν, ως είθισται, να προκαλέσουν και «μικροκαραμπόλες».

Τα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ως πολύ πιθανά για να αναλάβουν τις παραπάνω θέσεις είναι τα εξής: Ο Αλέξης Χαρίτσης, για τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει πολύ καλή γνώμη, είναι εξαιρετικά πιθανό να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομίας.

Για τη θέση της Λυδίας Κονιόρδου προαλείφονται ο Νίκος Ξυδάκης αλλά και ο Νίκος Φίλης. Όμως, όσο κι αν αιφνιδιάζει, ακούστηκε και το όνομα του Λάκη Λαζόπουλου.

Για τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας ακούγεται με έμφαση το όνομα της διοικήτριας του ΟΑΕΔ, Μαρίας Καραμεσίνη.

Θεωρείται πολύ πιθανή η μετακίνηση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή από το Υπ. Ναυτιλίας στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπουργοποιήσιμοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος καθώς και ο Τέρενς Κουίκ, ενώ συζητείται η αναβάθμιση της εκπροσώπου του κόμματος Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Πιθανή είναι και η μετακίνηση του κ. Δημήτρη Βίτσα σε άλλο υπουργείο καθώς και η αναβάθμιση του κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Τέλος, τις τελευταίες ώρες ακούγεται και η ενδεχόμενη αναβάθμιση σε επίπεδο υπουργού του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Επί της ουσίας, ωστόσο, η αναδόμηση της κυβέρνησης θα αφορά το πολύ σε 4 με 6 μετακινήσεις – αποχωρήσεις ή υπουργοποιήσεις. Από αυτές τις αλλαγές θα εξαρτηθούν και οι ενδεχόμενες «καραμπόλες». Τώρα, όσον αφορά στον χρόνο κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί η αναδόμηση, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Ενδεχομένως η διαδικασία να κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο και να ανακοινωθεί έπειτα από μερικά εικοσιτετράωρα κι όχι σήμερα ή αύριο, όπως επιμένουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: