Με τρεις ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε τελικά η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά των πιέσεων της Κομισιόν για επίτευξη συμφωνίας που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Το δημοσιονομικό κενό για το 2015 είναι το βασικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσηςΣύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προέκυψε από την πολύωρη συζήτηση ήταν η συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών ότι… διαφωνούν σε σειρά «ανοιχτών» θεμάτων, με κυριότερο το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Οι δανειστές υποστηρίζουν πως αυτό θα κυμανθεί από 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ, γι’ αυτό και ζητούν τη λήψη νέων μέτρων, ωστόσο το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.
Ως αποτέλεσμα, η επιστροφή της τρόικας παραμένει στον… αέρα, ενώ η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει σήμερα τον προϋπολογισμό για το 2015 χωρίς να έχει το «Ok» των δανειστών.
Τι δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ
Στη διαφωνία που υπάρχει με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό αναφέρθηκε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει πρόταση για 12μηνη παράταση του μνημονίου, η οποία ωστόσο δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης
«Συμφωνήσαμε σε πολλά. Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προτεραιότητα είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση» ανέφερε.
Η πρόταση για 12μηνη παράταση και οι… διακοπές των Χριστουγέννων
Δεδομένου ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η πρόταση για 12μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής στήριξης από ΕΚΤ και ΕΕ, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο χρόνος τελειώνει ουσιαστικά για την Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου, καθώς τότε διακόπτει τις εργασίες της η Γερμανική Βουλή για τα Χριστούγεννα. Ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μέσα στο 2015 θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, επομένως είναι πολύ σημαντικό κάτι τέτοιο να γίνει πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μιας και το Βερολίνο θεωρείται ο βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ευρωζώνη.
Το ΥΠΟΙΚ έχει συμφωνήσει στην ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, ωστόσο έχει ασκήσει «βέτο» σε τρία θέματα:
1. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
2. Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και
3. Νέα μείωση των συντάξεων μέσω της επανεξέτασης του ασφαλιστικού μετά τις αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία ύστερα από την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.
Τα μέτρα που έκλεισαν είναι:
- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
- η δυνατότητα «λόκ άουτ» στις επιχειρήσεις
- οι ενοποιήσεις των ταμείων, με τα επικουρικά να κάνουν… ποδαρικό το 2015
- η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και
- η μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο ΥΠΟΙΚ μέσα στην επόμενη διετία.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε να υπάρξει επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και προώθηση αλλαγών στον αναπτυξιακό νόμο.