Περίπου τέσσερις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς εξήλθαν του υπουργείου Οικονομικών στις 19.50.
«Δεν τέθηκε θέμα μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο»
Δεν μπήκε κανένα νέο θέμα από την πλευρά της τρόικας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και πολύ περισσότερο δεν απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη συνάντηση που διεξήχθη με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας στο υπουργείο Οικονομικών.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε στα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της χώρας και σε όσα προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κάτι που έχει εκπληρώσει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ μικρή αναφορά έγινε και για το θέμα των επίορκων, για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.
Τέλος, πέρα από την κοινή εμφάνιση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των φιλοφρονήσεων που είχαν μεταξύ τους μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη επισημαίνουν ότι ποτέ δεν υπήρξε προσωπική διαφορά με τον κ. Στουρνάρα.
Η συνάντηση στο υπ. Οικονομικών
Στις 16.00 ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη. O κ. Μανιτάκης αποχώρησε από τη σύσκεψη στις 18.00 το απόγευμα.
Ο υπουργός Οικονομικών συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη έως το ασανσέρ του ορόφου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώσει «συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας». Ερωτηθείς για τη στάση της Τρόικας, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινήσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις».
Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, νωρίτερα της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης είχε συνάντηση 40 λεπτών με τον κ. Μανιτάκη. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Μανιτάκης έχει ήδη παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για την άμεση αποχώρηση δημόσιων υπαλλήλων.
Στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι η πρόταση των ελεγκτών δεν περιλαμβάνει κανένα καινούριο στοιχείο και ότι δε συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Νωρίτερα στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, συζητήθηκε το σύνολο των εξελίξεων γύρω από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.
Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί του κόμματος και αποφασίστηκε να εκφράζονται ανοικτά οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ όπου αυτές υφίστανται.
Τελεσίγραφο Μανιτάκη σε οκτώ υπουργεία για καταργήσεις φορέων
«Τελεσίγραφο» σε οκτώ υπουργεία απευθύνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης ζητώντας άμεση ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους.
Μέχρι τις 20 Απριλίου τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν στην κεντρική υπηρεσία συγκεκριμένα στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση 8 φορέων και 197 νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.
Ο υπουργός ζητά να αποτυπωθεί η εικόνα που επικρατεί όσον αφορά την ολοκλήρωση «της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού», την αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων και τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων, τη διασφάλιση, μεταφορά και αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού κτλ.
Με εγκύκλιο που εστάλη χθες, Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013 (Αρ. Πρωτ.: ΔΟΑ/Φ.20/οικ.9824) επιδιώκεται η επιτάχυνση των προβλεπόμενων ενεργειών στο ζήτημα των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων ενώ τα υπουργεία καλούνται να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για «Προσωπικό», «Κτιριακή Υποδομή», «Εξοπλισμό», «Δαπάνες» και «Ολοκλήρωση Συγχώνευσης, Κατάργησης ή Εκκαθάρισης».
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων μεταρρυθμιστικών μέτρων που προωθεί στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, προωθεί και την ορθολογική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα στην κατεύθυνση του περιορισμού του εύρους του (μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων)».
Σημειώνεται ότι εκδόθηκε ήδη ο νόμος 4109/2013 (ΦΕΚ 16 Α’) «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Με τις ρυθμίσεις των άρθρων 1 έως 13 του νόμου αυτού καταργήθηκαν οκτώ φορείς «των οποίων η αποστολή και ο ρόλος κρίθηκε ότι μπορεί πλέον να ασκηθεί από κάποια υφιστάμενη δομή συνεκτικότερα» και συγχωνεύθηκαν 197 νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων, η οποία όπως σημειώνει είναι μία συνεχής, δυναμική, διαδικασία. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να ορισθούν αρμόδιοι σε κάθε υπουργείο οι οποίοι έχοντας συντονιστικό ρόλο στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα