Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο που κράτησε 90 λεπτά και όπου κυριάρχησε η τουρκολιβυκή συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου και πιο συγκεκριμένα της κρατικής τηλεόρασης TRT ο Ταγίπ Ερντογάν ενεχείρισε τη συμφωνία που υπέγραψε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ειρήνευσης (κυβέρνηση της Τρίπολης) Φαγιέντ Αλ Σάρατζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης πάντα κατά τον τουρκικό Τύπο η τουρκική πλευρά ανέφερε πως είναι έτοιμη να συζητήσει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο υπό τον όρο του ίσου διαμοιρασμού. Αν και εφόσον έχουν ειπωθεί αυτά τα πράγματα στη συνάντηση του Λονδίνου, όσον αφορά τους όρους της Άγκυρας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας τότε αντιλαμβάνεται και ο πιο αφελής ότι δεν υφίστανται περιθώρια συνεννόησης, ίσος διαμοιρασμός σημαίνει πως τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση του Λονδίνου έληξε χωρίς δηλώσεις εκατέρωθεν που σημαίνει ότι δεν υπήρξε τίποτα το ανακοινώσιμο τουλάχιστον άμεσα. Η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τα κόμματα για τις συνομιλίες τη Δεύτερα 9 Δεκεμβρίου μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής. Η κυβερνητική αυτή επιλογή ερμηνεύεται ως υποβάθμιση της σοβαρότητας των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στο Λονδίνο καθώς και προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος έντασης. Το Μαξίμου έχει αφήσει να εννοηθεί πως αν προέκυπτε σοβαρός λόγος από το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Λονδίνο τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ενημέρωνε του πολιτικούς αρχηγούς. Το Μαξίμου αντιμετώπιζε και το ενδεχόμενο σύγκλησης ακόμη και συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εάν αυτό επιβαλλόταν από τις συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωματικοί παρατηρητές σημείωναν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης πως η εκτός προγράμματος συνάντηση του Ερντογάν με τον Τραμπ καθώς και η συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην κλειστή συνάντηση της ομάδας των «4» στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ (Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον και Ερντογάν) έκλεψαν την παράσταση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι ίδιοι διπλωματικοί παρατηρητές στο Λονδίνο επισημαίνουν πως ο Ερντογάν φέρεται να διαπραγματεύτηκε με του Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Εγγλέζους μια σειρά από σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν τη Συρία, τους Κούρδους, την Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά αποθέματα αλλά και την ίδια τη δομή του ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ και αφού πρώτα είχε συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες αποφάσισε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας της Τουρκίας (βέτο) έτσι ώστε να θεσπιστεί το συμμαχικό δόγμα για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Κατά τους διπλωματικούς αναλυτές η κίνηση αυτή του Ερντογάν σημαίνει ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και ακόμα εντονότερο παζάρι μεταξύ της τουρκικής πλευράς και των ισχυρών νατοϊκών χωρών. Στις επόμενες ημέρες θα καταδειχθεί εάν υπάρχει «στροφή» του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των Κούρδων της Συρίας και της κουρδικής πολιτοφυλακής που επί της ουσίας είναι στρατιωτικό και πολιτικό παρακλάδι του PKK.

Ωστόσο εντύπωση έχει προκαλέσει η για πρώτη φορά ξεκάθαρη επέμβαση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ο οποίος δήλωσε απερίφραστα πως οι S-400 δεν μπορεί να είναι συμβατοί με τις αμυντικές προδιαγραφές της αμυντικής συμμαχίας. Είναι μια δήλωση πλήρης στρατιωτικών και πολιτικών επιπτώσεων που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες ούτε από τη Συμμαχία, ούτε βέβαια από την Άγκυρα.

Το tweet της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο, δήλωσε πως κατά τη συνάντησή τους καταγράφηκαν όλες οι διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Τα προβλήματα με την Τουρκία πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις». «Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Αθήνα η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύεται ως εκτονωτική και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αρκετή ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών στη συνάντηση του Λονδίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης