Ελπίδα για την ελληνική οικονομία είναι ο τουρισμός, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Financial Times» Deutschland (FTD) ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 7% περίπου, ο τουριστικός κλάδος κατέγραψε μεγάλα κέρδη.

Την ίδια ώρα, τονίζει ο κ. Γερουλάνος, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, που τελευταία απέφευγαν την Ελλάδα, επιστρέφουν σιγά-σιγά, ενώ ιδιαίτερα έντονα αυξάνεται και ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Σερβία και την Τουρκία».

«Επί του παρόντος, η Ελλάδα παράγει το 16% του ΑΕΠ από τον τουρισμό. Σχεδόν κάθε οικογένεια εξαρτάται κατά κάποιον τρόπο από τον τουρισμό – για αυτό και όλες οι μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων, που πλήττουν τουρίστες, είναι αντιδημοφιλείς» δηλώνει με έμφαση.

Εστιάζοντας στις δράσεις που έχει αναλάβει το ΥΠΠΟΤ, για να καταστήσει την Ελλάδα τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο, τονίζει ότι η Ελλάδα ακολουθεί νέους δρόμους. «Επιδιώκουμε συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, για να προσφέρουμε προϊόντα που ξεπερνούν τα σύνορα».

«Αθήνα και Κάιρο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη τέτοια πακέτα είναι ελκυστικότερα για την Κίνα ή την Ινδία» προσθέτει.

Η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική όμως βρίσκεται, κατά τον κ. Γερουλάνο, στην Ασία και την Αμερική.
«Σε δέκα χρόνια μεγάλο μέρος των επισκεπτών θα προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία, τις Η.Π.Α. και τη Λατινική Αμερική. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αναζητούν ήλιο και παραλία, θα θέλουν να δουν πράγματα για τα οποία έχουν διαβάσει σε βιβλία. Όπως την Ακρόπολη, για πολλούς την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού».

Eπιμέλεια: Μαρία Αντωνοπούλου