Αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως το υπουργείο κλειδί στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο που προκάλεσε επί της ουσίας την πολιτική κρίση των προηγούμενων ημερών είναι αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να επισημάνει αυτήν την λεπτομέρεια που αποδεικνύεται και αναγκαστική συνθήκη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την Τρόϊκα, καλώντας αμέσως μετά τα τελετουργικά και το υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου των Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος αυτής της σύσκεψης η απόλυση 2000 δημοσίων υπαλλήλων και η μετακίνηση 12.500 άλλων προκειμένου να εκταμιευθεί εγκαίρως η επόμενη δόση ύψους 8,1 δις ευρώ. Επί του προκειμένου, ο νέος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να ισχυριστεί ενώπιον της Τρόικας πως ήδη το Δημόσιο απέλυσε 2000 υπαλλήλους (αυτούς της ΕΡΤ) και κατά συνέπεια αιτείται παράτασης προκειμένου να διευθετηθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχει δεσμευθεί εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση.

Είναι επίσης προφανές πως επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη καμία ενέργεια ή δράση που προκύπτει από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκε. Επίσης, προκύπτει πως δεν ήταν μόνον ο ίδιος ο υπουργός, αλλά και οι συνάδελφοί του υπουργοί οι οποίοι επισταμένως απέφευγαν να κοινοποιήσουν τους υπό απόλυση ή υπό μετακίνηση υπαλλήλους των υπουργείων τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς παραδεχόμενος το έλλειμμα συντονισμού στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την «ενδοσυνεννόηση» μεταξύ των υπουργών αλλά και ανέλαβε προσωπικά την διευθέτηση του μείζονος ζητήματος που είναι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου δια μέσου του Μαξίμου. Τον βασικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση την αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σταμάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα» συνέστησε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος πως κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του το ζήτημα του συντονισμού λειτούργησε καταλυτικά και πυροδότησε τις ενδοκυβερνητικές κρίσεις.

Ένα δεύτερο υπουργείο – κυβερνητική δραστηριότητα που εκ των πραγμάτων προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ηλεκτρικής καρέκλας είναι αυτό του οποίου προΐσταται ο Παντελής Καψής και αφορά την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ Α.Ε.. Καθίσταται ώρα με την ώρα προφανές πως ο απαιτούμενος χρόνος για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την θεσμική λειτουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης είναι τουλάχιστον έξι μήνες. Υπό τις παρούσες συνθήκες το χρονικό αυτό διάστημα πιθανώς και να μην είναι αρκετό. Νομικά προβλήματα ως προς τα εργασιακά και ομιχλώδες καθεστώς ως προς τις διεθνείς συμβάσεις της ΕΡΤ Α.Ε. καθιστούν το ζήτημα πολυπλοκότερο. Ο ίδιος ο Παντελής Καψής δήλωσε πως προαπαιτούμενο για την όποια λύση είναι να εκπέμψει σήμα η δημόσια τηλεόραση αλλά μέχρι στιγμής το «μαύρο» παραμένει και οι πομποί δεν εκπέμπουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης