Η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με παράλληλο εξορθολογισμό του συστήματος εξαιρέσεων, περιλαμβάνεται στη νέα πρόταση που έριξε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας την ικανοποίηση των δανειστών οι οποίοι έκαναν λόγο για «ποιοτικές προτάσεις» (Μισέλ Σαπέν) και «συμπαγείς θέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση» (Πιερ Μοσκοβισί).

Όπως μετέδωσε το Reuters, η «βάση» της συμφωνίας προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας, με σκοπό να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ετησίως, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπών στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις ή ακόμα και σε ορισμένες κύριες. Εδώ και αρκετό καιρό είναι ξεκάθαρο πως οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε μια σειρά σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε συνεχή αναθεώρηση των «κόκκινων γραμμών» της.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα που ρίχνει στο τραπέζι η Αθήνα είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ώστε να προκύψουν έσοδα για το 2015 ύψους τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Επιπλέον, προτείνονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ: ο βασικός στο 23% (συμπεριλαμβανομένης της εστίασης), ενέργεια και τρόφιμα στο 13% και βιβλία-φάρμακα στο 6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει, πάντως, το Reuters, δεν αναμένεται σήμερα τελική συμφωνία, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι υπάρχει χρόνος μέσα στην εβδομάδα για τον καθορισμό της «χρυσής τομής» που θα οδηγήσει στην επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης