Συναντήσεις ακόμα και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και πάρε-δώσε με πολλούς ακόμα πολιτικούς, επιχειρηματίες και ανώτερους κρατικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας, περιλαμβάνει το απόρρητο ημερολόγιο του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου (2005-06), που αποκαλύπτει το VETO. Μέσα σε 800 και πλέον σελίδες καταγράφονται (διά χειρός της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου) όλες οι λεπτομέρειες από την καθημερινότητα των δύο εκ των τελευταίων τριών χρόνων της «βασιλείας» του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, στα γραφεία της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ του VETO της Κυριακής στο κείμενο που ακολουθεί:

Το περιεχόμενο του ημερολογίου εν μέρει δικαιολογεί τους φόβους που εκφράζει πλέον για την ίδια της τη ζωή η υπεύθυνη του τμήματος διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου της Siemens, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουν (ορισμένα) μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να υποβαθμίσουν τη σημασία του.

Πιθανότατα από σήμερα κιόλας αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας να αναγκαστούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον Mr. Siemens, καθώς φαίνεται να έχουν πει τη μισή αλήθεια. Ορισμένοι άλλοι βέβαια, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οφείλουν να τοποθετηθούν στο ερώτημα εάν όχι μόνο συνομιλούσαν με τον κ. Χριστοφοράκο, αλλά και εάν τον συναντούσαν σε διάφορα ραντεβού που έκλειναν σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας!

Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα επιτελικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης που (την εποχή της παντοδυναμίας του) «φοβούνταν» ακόμα και να ψελλίσουν το όνομά του ή για επίτιμους προξένους οι οποίοι φέρονται ότι είχαν αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Χριστοφοράκου και διαφόρων επιχειρηματιών, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης.

Στενές επαφές

Το 2005 στο ημερολόγιο καταγράφονται λεπτομερώς οι πολλαπλές συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. ακόμα και στις σουίτες του Καραϊσκάκη, τα «κολλητηλίκια» με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και την «ιερή οικογένεια» (Μητσοτάκη), τα πάρε – δώσε με τον γενικό διευθυντή της «Αλληλεγγύης» Δημήτρη Φουρλεμάδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη. Αυτές είναι απλά οι λεπτομέρειες! Γιατί οι «βόμβες» αφορούν το ραντεβού στο Hilton με τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο και τον κ. Καραμανλή, αλλά και το γεύμα που φέρεται να είχε ο Χριστοφοράκος με τον νυν υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη στη «Μεγάλη Βρετανία».

Πάντως, το πρώτο πολιτικό όνομα που αναγράφεται στο ημερολόγιο είναι εκείνο του κ. Κώστα Σκανδαλίδη στις 5 Ιανουαρίου. Μετά τη σκυτάλη παίρνει το επώνυμο «Κοντός». Εδώ Κοντός, εκεί Κοντός, παντού ο Κοντός; Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μήνα ο Χριστοφοράκος έχει συνολικά επτά επαφές με τον κ. Κοντό (12, 19, 20, 24, 25, 26, 27 Ιανουαρίου).

Η 13η Ιανουαρίου είναι δύσκολη ημέρα, καθώς ο Χριστοφοράκος εμφανίζεται να κλείνει ραντεβού με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου. Στις 12 το μεσημέρι φέρεται να συναντά τον πρόεδρο της εταιρίας Άκτωρ Δημήτρη Κούτρα, ενώ την επόμενη ημέρα η γραμματέας τού υπενθυμίζει να τηλεφωνήσει και πάλι στους κυρίους Αλογοσκούφη και Αράπογλου. Στις 15 του μήνα ο κ. Χριστοφοράκος κανονίζει νέο ραντεβού με τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, είκοσι τέσσερις ώρες μετά με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ στις 2.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 21ης Ιανουαρίου φέρεται να συναντιέται και πάλι με τον κ. Βουλγαράκη. Ο μήνας κλείνει με μια ακόμα συνάντηση που φέρεται να έχει (στις 27 Ιανουαρίου) με τον κ. Αλογοσκούφη, τις τηλεφωνικές επαφές με Λιάπη, Βουλγαράκη και Μπακογιάννη, αλλά και ένα δείπνο (abendessen) που προγραμματίζει με τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας Ότο Ρεχάγκελ. Καθόλου άσχημα…

Ο Φεβρουάριος είναι σαφώς πιο χαλαρός μήνας. Στη 1.30 το μεσημέρι της 4ης Φεβρουαρίου 2005 φέρεται να συντρώγει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Σπανουδάκη στην Παλιά Αγορά στη Φιλοθέη, ενώ τρεις ημέρες αργότερα η γραμματέας του σημειώνει ότι επιβάλλεται να καλέσει την κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη, τον κ. Αράπογλου και τον κ. Αλογοσκούφη. Από τις 11 Φεβρουαρίου ξεκινούν και συνεχείς επαφές του με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη, με τον οποίο συντρώγει το μεσημέρι της 14ης Φεβρουαρίου, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου αναγράφεται και πάλι το όνομα της Ντόρας. Η ημέρα δεν είναι τυχαία, καθώς εκείνο το πρωί η τότε δήμαρχος Αθηναίων ταξίδευσε μέχρι το Μόναχο για να κλείσει μια δουλειά ύψους 2.200.000 ευρώ που αφορούσε το δήμο. Από τα e-mail που περιέχονται στη δικογραφία προκύπτει ότι η κυρία Μπακογιάννη είχε προγραμματίσει συναντήσεις τόσο με τον κ. Χριστοφοράκο όσο και με τον (βαθιά μπλεγμένο στο σκάνδαλο) τότε πρόεδρο της Siemens Κλάους Κλάινφελντ. Φαίνεται ότι η επίσκεψη πήγε καλά, γιατί την επομένη στο ημερολόγιο υπάρχει η υπόμνηση «λουλούδια Ισίδωρο» (σ.σ. προφανώς εννοεί τον Κούβελο).

Στις 4 Μαρτίου στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου εμφανίζονται για πρώτη φορά τα ονόματα δύο επιφανών επιχειρηματιών. Του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και του κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Μάλιστα δίπλα στο όνομα του κ. Κόκκαλη αναγράφεται ένας τραπεζικός λογαριασμός στην Alpha Bank και το ποσό των 874,77 ευρώ. Στις 6 Μαρτίου στο γήπεδο της Τούμπας πραγματοποιείται ο αγώνας ΠΑΟΚΟλυμπιακού και ο «ερυθρόλευκος» manager της Siemens φέρεται να ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, προθυμοποιείται όμως να εξυπηρετήσει και ορισμένους καλούς φίλους. Στο ημερολόγιο αναγράφεται:«Κατερίνα Μητσοτάκη 6 normal θέσεις, Κατερίνα Μητσοτάκη-2 σουίτα, Κυριάκος-2 σουίτα»…

Με τον Πρωθυπουργό

Η «βόμβα» όμως του ημερολογίου βρίσκεται στη σελίδα της Τρίτης 8ης Μαρτίου. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με αρκετά στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και «φιλίες» με ακόμα περισσότερα. Δεν γνωρίζαμε, όμως, ότι είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, και τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο.

Και όμως στις 7.30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας έχει καταγράψει στο ημερολόγιό του συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό και το «δεξί του χέρι» στο Hilton! Μέχρι σήμερα ο κ. Καραμανλής και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου διέψευδαν κατηγορηματικά οποιεσδήποτε(έστω και τηλεφωνικές) επαφές με Χριστοφοράκο. Πλέον αυτονόητα επάνω τους πέφτει το βάρος της διευκρίνισης της σχέσης του με τον Νο1 της Siemens Ελλάδος.

Οι υπόλοιπες ημέρες κυλάνε στους συνήθεις ρυθμούς. Γεύμα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (9 Μαρτίου), επαφές με Μπακογιάννη για τη γνωστή υπόθεση του τηλεφωνικού κέντρου και έχει ο Θεός…
Ο Απρίλιος, όμως, περιέχει ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού του κ. Χριστοφοράκου, καθώς στη 1.15 το μεσημέρι της 6ης Απριλίου φέρεται να συνέφαγε στη «Μεγάλη Βρετανία» με το νυν υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Μέχρι σήμερα το όνομα του «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού είχε εντοπιστεί οκτώ φορές στα ημερολόγια (Ελευθεροτυπία -30/1/2010). Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη εγγραφή; Πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση ή όχι; Ο υπουργός Επικρατείας-συνομιλητής του Mr. Siemens του παρείχε απλά νομικές συμβουλές (ως έγκριτος δικηγόρος), μίλησαν για κάτι άλλο ή απλά ο κ. Χριστοφοράκος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα Παμπούκη, ο οποίος στις 8 Ιανουαρίου 2005 του είχε αφήσει μήνυμα στο οποίο ευχαριστούσε για τις ευχές και δήλωνε ότι επιθυμούσε να γευματίσουν μαζί κάποιο μεσημέρι;

Οι υπόλοιπες εγγραφές του Απριλίου αναφέρουν επαφές και ραντεβού με τον κ. Βουλγαράκη, τον κ. Λιάπη, αλλά και με τον κ. Γιάννη Σπανουδάκη. Ρουτίνα…

Από τον Ιούνιο του 2005 στην «καρδιά» του Μιχάλη Χριστοφοράκου (αλλά και στο ημερολόγιό του) φαίνεται πως μπαίνει και ο πρώην διευθυντής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», κ. Φουρλεμάδης. Εγγραφές, πολλές εγγραφές του ονόματος του ανθρώπου που κατηγορήθηκε ότι πήγε να κτίσει μπανγκαλόους στην Ι.Μ. Πεντέλης. Μέχρι και το τέλος του 2005 οι επαφές ξεπερνούν τις δέκα, μεταξύ των οποίων και μερικά προγραμματισμένα ραντεβού (στο σπίτι του κ. Φουρλεμάδη), αλλά και μια σημείωση που γράφει «Σιδερωτήριο στο Φουρλεμάδη». Κατά τα άλλα, στο ημερολόγιο δεσπόζει και μια πρόσκληση προς τον κ. Χριστοφοράκο (εγγραφή στις 27 Ιουνίου) από τον τότε υφυπουργού Οικονομικών Πέτρο Δούκα.
Οι καλοκαιρινές εγγραφές (Ιουλίου και Αυγούστου) περιέχουν, μεταξύ άλλων, μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βαΐτση Αποστολάτο (στις 7.00 το απόγευμα της 12ης Ιουλίου), τις συνηθισμένες επαφές με τον κ. Βουλγαράκη, με τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, αλλά και τις πολλές (μα πάρα πολλές) εγγραφές του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λεωνίδα Ευαγγελίδη. Στις 9 Αυγούστου μάλιστα υπάρχει η υπόμνηση να αποσταλεί στον κ. Ευαγγελίδη ένα βιογραφικό του Gunter Beckstein (υπουργός Δημόσιας Τάξης στη Γερμανία)!

Στις υπόλοιπες εγγραφές του ίδιου έτους, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σημείωση της 8ης Νοεμβρίου 2005 που αναφέρει «Κλάδης/Παπαθανασίου τηλ. κέντρο», καθώς είναι γνωστό ότι ο κ. Κλάδης φέρεται να διαχειριζόταν την εταιρία Placid Blue Corporation, όπως και η σημείωση της 21ης Νοεμβρίου που γράφει «ραντεβού στον Κοντό-Λιάπης, Σιούφας» και «C4I+Kaραϊσκάκη», αλλά και της επόμενης ημέρας, που γράφει «Λιάπης, Σιούφας, C4I, Kαραϊσκάκη».