ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδεύουμε προς την κορύφωση του θρίλερ για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, προ των απαιτήσεων των δανειστών, εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή. Από τη μία η Βουλή συνεδριάζει εν μέσω τεταμένου κλίματος, με τους πολίτες να σπεύδουν στα ΑΤΜ (σ.σ. ακόμη και οι βουλευτές) και από την άλλη τους δανειστές να «εξοστρακίζουν» τον Βαρουφάκη, δίνοντας τελευταίο περιθώριο για συμφωνία μέχρι την Τρίτη με το φάντασμα της χρεοκοπίας να έχει αρχίσει να πλανάται.

Επί της ουσίας, το Eurogroup τράβηξε την κόκκινη γραμμή στο πρόγραμμα, με το οποίο η ευρωζώνη στήριζε χρηματοδοτικά την Ελλάδα, αποφασίζοντας ότι δεν θα παραταθεί μετά την 30η Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πράγμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο: Πρώτον, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup συζητήθηκε το Plan Β για την Ελλάδα.

Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα παραμένει «μέλος της ευρωζώνης» διαμηνύοντας παράλληλα με έμμεσο τρόπο πως «η Ε.Ε. θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, ακόμη και σε περίπτωση GREXIT».

Όπως τόνισε ο «λύκος» της Ευρωζώνης: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οξείες δυσκολίες για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση τότε θα χρεοκοπήσει». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι δανειστές προκρίνουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων με τον καθορισμό ημερησίων ορίων συναλλαγών για όλους τους καταθέτες, αποκλεισμό του τραπεζικού συστήματος από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών, αλλά και μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πτώχευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι πριν την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης συνεδρίασης που έγινε απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης» δήλωσε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης συνεδρίασης των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση των 18 υπουργών επικεντρώθηκε στα ισχυρά εργαλεία του EFSF και του ΕSM, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη, καθώς και σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Eurogroup για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης.

Όλοι κρέμονται από τα χείλη του Ντράγκι-Τι θα γίνει με τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, συνεδρίαση του διοικητικού της Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συνεδρίαση θα κρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τις επόμενες μέρες. Όπως επεσήμανε η ανακοίνωση, « η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει ότι η τελευταία του δόση δεν θα εισπραχθεί από την Ελλάδα, η οποία την Τρίτη πρέπει να πληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1,6 δισ ευρώ.

Το πρώτο στίγμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Νούναν είπε ότι τα επόμενα 24ωρα στην Ελλάδα είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, όσον αφορά στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Δεν θα ξέρουμε μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας αν η ΕΚΤ θα επεκτείνει τον ELA. Έχει και άλλες επιλογές», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα οι τράπεζες μπορεί να είναι κλειστές.

Η ΕΚΤ θα σταματήσει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει αύριο να προχωρήσει σε Capital Controls. Τα παραπάνω μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η γαλλική εφημερίδα «Liberation», λίγη μόνο ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup.

«Να ξεχάσει η Ελλάδα την παράταση για την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του ταμείου.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την πληρωμή των δόσεων που έχει ορισθεί για τις 30 Ιουνίου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Μαξίμου: Έστειλαν την Πέμπτη τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως «ο κ. Ντεϊισελμπλούμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!

Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.

Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν.

Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Δεν μας πρότειναν μια βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή.

Λίγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία αποφάσισε τη μη επέκταση του προγράμματος πέραν της 30ής Ιουνίου, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να δεχτεί υφεσιακά μέτρα.

Βαρουφάκης: Ύστατη ευκαιρία για συμφωνία την Τρίτη

Η απόρριψη της παράτασης προκαλεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία τoυ Eurogroup τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Συμπλήρωσε επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση έως την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τη συμφωνία.

Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην μετάσχει η Ελλάδα στη συνέχεια της σημερινής εξέλιξης του Eurogroup ήταν του Γερούν Ντάϊσελμπλούμ.

Το Plan B των Ευρωπαίων: απομόνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από την Φραγκφούρτη κάνουν λόγο για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες, αναλόγως με τις εξελίξεις. .

Οι 18 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, χωρίς δηλαδή την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη, φέρεται να αποφάσισαν:

1. Να απομονωθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το ευρωπαϊκό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών που ονομάζεται TARGET. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε ένα άλλο. Ουσιαστικά αποκλείονται Ελληνες και ξένοι με λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες να κάνουν διατραπεζικές συναλλαγές, ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν οιεσδήποτε οικονομικές διαδικασίες. Για παράδειγμα όλες οι συναλλαγές μέσω εταιρειών ή ακόμη και οι χρηματιστηριακές εκκαθαρίσεις. Το σενάριο λέει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να κρατήσει μερικές μέρες, ίσως μία εβδομάδα και μετά να υπάρξει αποκατάσταση του συστήματος για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές.

2. Αποφασίζεται επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το λεγόμενο capital control κατά το οποίο θα πρέπει να υπάρχει ημερήσιο όριο συναλλαγών για όλους τους καταθέτες. Στο σενάριο αυτό πρέπει να προστεθεί και το κλείσιμο των τραπεζών για συγκεκριμένο χρονικο διάστημα. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν με… κόφτη, δηλαδή το όριο δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από 200 ή 300 ευρώ και κατ΄ άλλους τα 500 ευρώ ημερησίως. Όμως, οι καταθέτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ταμεία των τραπεζών.

3. Το τρίτο μέτρο αφορά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και πώς θα μπορούσε να προστατευτεί. Η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες για να μην υπάρξει πρόβλημα που θα δημιουργούσε συνθήκες χρεοκοπίας και χάους στη χώρα που θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

4. Το τέταρτο μέτρο αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να μη μείνει η Ελλάδα από είδη πρώτης ανάγκης και βασικά αγαθά.

Η ανακοίνωση των 19 υπουργών ουσιαστικά προανήγγειλε αυτά τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τις επόμενες ώρες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

»Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.

»Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

»Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.

»Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.

[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]»

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης