Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τη διπλή ναζιστική θηριωδία στο Μεσόβουνο Κοζάνης πού οργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας και οι εκπρόσωποι της τοπικής μαρτυρικής κοινότητας. Το Μεσόβουνο ήταν από τα πρώτα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους ναζί κατακτητές. Ως επακόλουθο ήταν οι κάτοικοί του να γνωρίσουν τα μαζικά αντίποινα της Βέρμαχτ, με δύο διαδοχικές θηριωδίες:
Η πρώτη έλαβε χώρα κατά τους πρώτους μήνες της ναζιστικής κατοχής στις 23 Οκτωβρίου 1941 όπου δυνάμεις των Ναζί σε συνεργασία με άνδρες της χωροφυλακής από την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη απέκλεισαν ξημερώματα το χωριό ξεχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα και εκτέλεσαν 157 κατοίκους, ενώ στην συνέχεια κατέστρεψαν προς παραδειγματισμό ολοκληρωτικά το χωριό. Η δεύτερη θηριωδία διαπράχτηκε λίγους μήνες πριν το τέλος του πολέμου, όπου στις 23 Απριλίου 1944 Γερμανικές μονάδες που λάμβαναν μέρος σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο όρος Βέρμιο, απέκλεισαν εκ νέου το χωριό και εκτέλεσαν 108 κατοίκους, άντρες και γυναίκες αυτή την φορά, που είχαν καταφέρει να επιστρέψουν προσπαθώντας να κτίσουν τις ζωές τους μέσα στα χαλάσματα. Σε αυτούς περιλαμβάνοντα και τρεις σοβιετικοί στρατιώτες πού το προηγούμενο διάστημα είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Βέρμιο για να βοηθήσουν την ελληνική Αντίσταση.
«Είναι μέρα ιστορικής μνήμης και η ιστορική πείρα μας δείχνει ότι τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα δεν λύνονται με τον αντιδραστικό εθνικισμό» σημείωσε ο γενικός γραμματέας ταυ ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που παραβρέθηκε σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση και τις εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μεσόβουνου. Και καταλήγοντας τόνισε ότι το μήνυμα του Μεσόβουνου «μας υπενθυμίζει την ανάγκη ανάπτυξης της ταξικής πάλης ενάντια σε όλους αυτούς που βασανίζουν τις ζωές των λαών μας, την πάλη σε όφελος του λαού για έξοδο από την κρίση».
«Η παρακαταθήκη των προγόνων μας εδώ στο Μεσόβουνο Κοζάνης για ελευθέρια και ανεξαρτησία είναι παρούσα, διαρκής, μας εμπνέει και σήμερα» δήλωσε ο βουλευτής Μίμης Δημητριάδης ως εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο όπου αναγράφοντα όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ και ο υποπρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κριστόφ Τσιρμπέργκερ, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, εκπρόσωποι από τα μαρτυρικά χωριά Πύργοι και Ερμακιά Εορδαίας, καθώς και επιζώντες εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ