Διεκόπη η πορεία της Ελλάδας στη διαδικασία κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.
Ενώ από τον Σεπτέμβριο 2007, το Στέητ Ντιπάρτμεντ ενέταξε επίσημα την Ελλάδα στο πρόγραμμα Visa Weaver Program και ενώ η Αθήνα για τον σκοπό αυτό έχει συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ξαφνικά οι διαδικασίες σταμάτησαν.
Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Μακ Κόρμακ, απέφυγε να απαντήσει. «Το μόνο που θα μπορούσα να πω γενικά την ώρα αυτή είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε καλές διαβουλεύσεις με τους φίλους μας στα διάφορα μέρη του κόσμου σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό», δήλωσε.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αποδεχθεί τη λογική πιέσεων ανάμεσα σε συμμαχικές χώρες».
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δηλώνει ότι η απόφαση αυτή δεν ενισχύει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. «Η απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να μην εντάξει στο στάδιο αυτό την Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τους Έλληνες πολίτες, που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, είτε για τουρισμό, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε, πάνω απ’ όλα, για να επισκεφθούν συγγενείς τους -μέλη της πολυάριθμης ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ-, είναι αδικαιολόγητη».
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή δεν είναι η τελευταία απόφαση της αμερικανικής διοίκησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ παίρνουν πίσω τον λόγο τους για το θέμα της βίζας και ουσιαστικά κάνουν αντίποινα στην Ελλάδα για τη στάση της».
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη καθιερώσει νέου τύπου διαβατήρια και έχει προχωρήσει στην καταγραφή των βιομετρικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων πολιτών, με εξελιγμένες τεχνολογικές προδιαγραφές.
Την έντονη δυσαρέσκειά της για την αμερικανική στάση εξέφρασε με επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ. Μπους, η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ, από τον οποίο ζητά να παρέμβει προσωπικά και κάνει λόγο για «εκδικητικότητα της αμερικανικής πλευράς λόγω του «βέτο» που έθεσε η ελληνική εξωτερική πολιτική στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».
Δήλωση της αμερικανικής πλευράς
Αργά το απόγευμα ο κ. Τόμας Μίλερ σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τα εναπομείναντα ζητήματα με στόχο τη μελλοντική ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης των θεωρήσεων στα διαβατήρια και η ένταξη αυτή θα γίνει όταν όλα τα έγγραφα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των δύο κυβερνήσεων».